Formidable prisbomber

Sentral-Spania er blitt en viktig leverandør av rimelige rødviner. Ukens to viner går utenpå det meste fra den kanten - og mange andre regioner også. Men så kommer de også fra en høyst spesiell bodega.
Aase E. Jacobsen
10 November 2004 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Brødrene Mario Bonete, ønolog, og Juan Pablo Bonete, vinmaker, fra Bodegas Piqueras skiller seg merkbart ut fra andre vinmakere i det enorme området som kalles La Mancha beliggende mellom Madrid og Middelhavet. Derfor har de nok en gang levert en formidabel prisbombe som står ut fra mengden. Castillo de Almansa Coleccione 2007 (47790) er som så mange andre rimelige fruktdrevne viner fra spanske La Mancha riktignok stappfull av søte mørke bær. Men i tillegg har den god fylde, fine syrer, innsmigrende krydderpreg og fin bitterhet. Som gjør den til en velkommen gjest både på matbordet og i kosekroken.

Den er laget av garnachadruen som tidligere led en noe uglamorøs skjebne som "oppspritingsvin" for nordspanske viner. Dens styrke er både god farge og potensielt høy alkohol. Når denne druen dyrkes på en fornuftig måte og deretter kommer i de rette hender, som hos Bonete-brødrene, blir det hele langt mer balansert, slik at druen også kan stå på egne ben.

Sammen med monastrell og tempranillo er garnacha de dominerende rødvinsdruer i denne forblåste delen av det spanske høyslettelandskapet. Men Bonete-brødrene har introdusert internasjonale druer som cabernet sauvignon, syrah og merlot. De to førstnevnte inngår sammen med garnacha og monastrell i bodegaens toppvin Castillo de Almansa Reserva 2003 (32480) som koster det samme som da den ble lansert for tre år siden. Samtidig som den er i bedre form enn i tidligere årganger. Med andre ord er den et enda bedre kjøp enn noensinne.

Men viktigst av alt er at den i enda større grad enn tidligere er en ensom svale i prissjiktet under hundre kroner. For i dette segmentet dominerer de markedstilpassete og til dels masseproduserte vinene som er laget for å nytes umiddelbart av flest mulig. En vin som Castillo de Almansa Reserva med så stor grad av klassisk preg er dermed sjelden vare.

Den lengre uttrekks- og gjæringstiden samenlignet med "lillebroren" kombinert med ett års fatlagring og åtte måneders flaskemodning gjør Reserva'en til en langt mer seriøs og lagringsdyktig vin. Duften er sammensatt og elegant med så vel røde og mørke bær som jordsmonn og fattoner. Smaken er saftig, innsmigrende og myk samtidig som den har fin fylde, gode syrer og tanniner. Den har nok stoff i seg til å utvikle seg videre i fire-fem år til. Men allerede nå er den deilig til et bredt utvalg av kjøttretter, spesielt de lysere slagene, og ikke minst lam.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her