Oppskrifter
Fortvil ikke: Norske Kraftkar-elskere prioriteres
Foto: (Hanne Stensvold)

Fortvil ikke: Norske Kraftkar-elskere prioriteres

Selv om ysterne bak Kraftkar blir bombardert med forespørsler fra Europa og Nord-Amerika, kommer det norske markedet først. Produksjonen er allerede svært begrenset.
Aase E. Jacobsen
02 Desember 2016 - 10:11

I årets World Cheese Awards fikk Kraftkar høyeste poengsum av alle oster uavhengig av kategori og slo samtidig ut alt av ostekjendiser fra Frankrike, Italia og Spania, også i konkurranse med tidligere vinnere fra de 29 årene ostekåringen har funnet sted. Nå er hver Kraftkar-smule verd sin vekt i gull, for hele verden vi ha en smak av osten.

Tidligere i år ble Kraftkar best i Norden

Men berømmelsen går ikke ysterne på Tingvoll til hodet, ifølge Kristin Waagen som driver Tingvollost sammen med mannen Egil Smith-Meyer og foreldrene Solvår og Gunnar Waagen. For lokalmarkedet er aller viktigst, og bare en liten del av de 12 tonnene med Kraftkar som ystes i løpet av året, eksporteres.

Les den fantastiske historien bak ostesuksessen

Så selv om Tingvollost har deltatt i denne konkurransen mange ganger siden starten i 2003, og har hentet hjem mange medaljer, var de ikke forberedt på dette. Ikke hadde det hjulpet så mye heller, for virksomheten kan ikke ekspandere.

Kristin forteller at de ikke kommer til å øke produksjonen av Kraftkar i 2017. - Vi kjører på for fullt hele tiden som vi har gjort i hele år, mer får vi ikke til, sier hun. Det er heller ikke aktuelt å øke Kraftkar-produksjonen på bekostning av de andre ostene Tingvollost lager. Som for øvrig også er høyt premierte. Om ikke like berømte som Kraftkar.

For i årets World Cheese Awards hvor til sammen 3.021 oster fra 31 land deltok, fikk Mild mester bronse og Vismann dobbelt gull, såkalt supergold. Vismann er en mildere og mer kremaktig blåskimmelost enn Kraftkar.

-Det var første gang vi var fysisk til stede på denne konkurransen, så derfor var det ekstra artig, forteller Kristin som sendte faren til Spania. Hun, moren og mannen måtte følge konkurransen via nettet. 

Pappa Gunnar Waagen var til stede under World Cheese Awards.

 

At Tingvollost ikke utnytter situasjonen akkurat nå, er det mange som lurer på. Men det har sine naturlige begrensninger. Først og fremst i at Tingvollost bare bruker melk fra egne kuer. Og hver Kraftkar modner i minst seks måneder. Det er ifølge Kristin ikke aktuelt å gå under dette tidskravet. Det er betryggende, selv om det betyr at mange nok må gå tomhendte hjem fra butikken i tiden framover.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er skreien her - gjør klar for skikkelig mølje
Dagens rett
Skreimølje på tradisjonelt norsk vis

Endelig er skreien her - gjør klar for skikkelig mølje

For noen er dette årets desiderte høydepunkt, for andre er det en øvelse på linje med lutefiskritualet. Sørg for å teste mølje nå mens skreien er på sitt beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir du en enda større kaffeelsker
Ukens drink
Café d'Amour drinkoppskrift

Slik blir du en enda større kaffeelsker

Litt krydder og en klassisk appelsinlikør er det som løfter espressosmaken ytterligere noen hakk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det beste du kan starte helgen med
Dagens rett
Tournedos med sopp- og fløtesaus

Det beste du kan starte helgen med

En saftig biff skåret av den tynneste delen av indrefileten og toppet med hjemmelaget soppsaus. Du ønsker at fredagskvelden varer evig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er en god grunn til at denne kaken aldri går av moten
Ukens kake
Trønderrose - kringle fra Trondheim

Det er en god grunn til at denne kaken aldri går av moten

Den både dufter og smaker himmelsk. Trønderrose som denne kringlen heter, smaker ekstra godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er skreien her - gjør klar for skikkelig mølje
Dagens rett
Skreimølje på tradisjonelt norsk vis

Endelig er skreien her - gjør klar for skikkelig mølje

For noen er dette årets desiderte høydepunkt, for andre er det en øvelse på linje med lutefiskritualet. Sørg for å teste mølje nå mens skreien er på sitt beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir du en enda større kaffeelsker
Ukens drink
Café d'Amour drinkoppskrift

Slik blir du en enda større kaffeelsker

Litt krydder og en klassisk appelsinlikør er det som løfter espressosmaken ytterligere noen hakk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne klassikeren vil vekke begeistring på middagsbordet
Dagens rett
Fersk suppe servert med kjøtt og bollegrøt

Denne klassikeren vil vekke begeistring på middagsbordet

Tradisjon, hverdagsmat eller festmat. Uansett bakgrunn eller anledning; fersk kjøtt og suppe er deilig og varmende, og perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak deg gjennom juicy viner fra de hotteste spanske produsentene
Matkurs og vinkurs
Vinkurs 8. februar i Oslo

Smak deg gjennom juicy viner fra de hotteste spanske produsentene

Vi gir deg en unik mulighet til å smake viner fra Spanias nye og lovende produsenter. Her snakker vi juicy og fruktige viner som gir en fest av en smaksopplevelse og flasker som fort blir revet ut av polets hyller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Winemakers Dinner: En fornøyelse av smaker når den spanske kongen av cava inntar Delicatessen i Fredrikstad
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 14. februar i Fredrikstad

Winemakers Dinner: En fornøyelse av smaker når den spanske kongen av cava inntar Delicatessen i Fredrikstad

Spania møter Spania. Det blir fyrrige smaker og friske bobler en valentinsdag verdig når en av Spanias desidert beste cavaprodusenter, Juvé y Camps, inntar Delicatessen i Fredrikstad.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det beste du kan starte helgen med
Dagens rett
Tournedos med sopp- og fløtesaus

Det beste du kan starte helgen med

En saftig biff skåret av den tynneste delen av indrefileten og toppet med hjemmelaget soppsaus. Du ønsker at fredagskvelden varer evig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her