Fristelse fra Jarnac

Sjelden har to prosent cognac fra Petite og Grande Champagne gjort så stort utslag som da Oslos egen cognac, Christiania Cognac, ble kreert for noen måneder siden. Herrene med nese for prosenter og blandingsforhold var en restauratør, en negociant og en m
Redaksjonen
06 Mai 2004 - 13:00

Nå er det ikke første gang hovedstaden har hatt sin egen cognac. Sist var i forbindelse med ett av Oslos mange jubileer, men nå har altså byen fått sin egen edle drikk av XO-kvalitet som bærer navnet Christiania Cognac.
Bak de gyllne dråper står Birkedal Hartmann, det eldste norske cognachuset i Cognac - om en skal skjele til hvem av cognacprodusentene med norsk avstamning som fortsatt har det norske passet i behold.

Egen ambassadør
Birkedal Hartmann, cognachusets fjerde generasjon, har også tidligere laget spesialcognacer tilpasset den norske gane. I sortimentet finner vi både Bergen, Trondheim, Svalbard og Målselv - den siste på grunn av nært slektskap til bygda i nord.
Hver gang har han valgt en egen ambassadør som har vært med på å sette sammen den nye cognacen, og da turen kom til Oslo, falt valget på restauratør Lucien Mares som eier og driver Brasserie Mares på Frogner i Oslo.
- Lucien er den perfekte ambassadør for Norges hovedstad. Han representerer det nye i Oslos restaurantverden. Oslo har de senere årene utviklet seg fra en noe provinsiell by sett med mat- og drikkeelskerens øyne, til en internasjonal metropol der de gastronomiske opplevelsene står i kø, forteller Birkedal Hartmann.
Like etter nyttår reiste derfor «ambassadøren» med følge til Jarnac for å være med på å kreere Christiania Cognac.
- Dette var en helt ny opplevelse som jeg unner andre å være med på. Jeg hadde aldri tross at en prosent eller to med vellagret cognac skulle gjøre så stort utslag på det ferdige produktet, forteller Mares, som endte opp med en cognac som består av 60 prosent Borderies, 37 prosent Fins Bois og tre prosent edle dråper fra Petite og Grande Champagne som hadde ligget på fat i nærmere 40 år.

Mer norsk
Med på laget til Kim Birkedal Hartmann er også en annen «cognackjendis» med norske aner; Philippe Braastad Tiffon. Han arbeidet før i familieselskapet med aner fra Gjøvik, men er i dag med sine 25 års erfaring i bransjen, blant annet masterblender for Birkedal Hartmann.
Hans arbeid består i å blande de forskjellige cognacene fra forskjellige områder og årganger.
- Vi kjøper i bulk, men kvantumet kan være alt fra et lastebillass til et enkelt fat eller to. Mens de store sliter med store lagre, kan vi små ha det relativt bra på grunn av beskjedent lagerhold. Vi er håndverkere i motsetning til de store industrielle selskapene, forteller Kim Birkedal Hartmann.
Men nå er det altså hovedstadens cognac det gjelder, en kreasjon med stor smaksrikdom og behagelig ettersmak. Christiania Cognac XO (42241) har toner av vanilje, krydder og violer, og den kan nytes sammen med gåselever - en av ambassadør Lucien Mares' spesialiteter.

Foto: Lars Ole Ørjasæter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?
Dagens rett

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?

La poteten overta for pasta denne gangen og server en smaksrik potetlasagne med drikke etter hva lommeboken tåler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her