Frossen vin til dessert

Unn deg noen dråper superkonsentrert vin - nemlig eiswein. Dyrt men deilig.
Aase E. Jacobsen
26 April 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Trittenheimer Altärchen Riesling Eiswein 2004 (5159) er en dessert i seg selv stappet som den er av deilig frukt som syltet epler og en skikkelig tropisk fruktsalat på toppen av det.

Sødmen er stor og munnfølelsen er oljeaktig men oppleves likevel ikke fet siden de flotte syrene holder det hele i sjakk. Akkurat slik en god eiswein skal være.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Risikosport
Du orker imidlertid ikke mer enn et lite glass, og derfor rekker en halvflaske til mange. Slik blir heller ikke prisen avskrekkende heller. Den perfekte avslutning på et festmåltid som gjestene dine vil huske lenge. En god investering med andre ord.

At eiswein er så pass dyrt, finnes det imidlertid en god forklaring på. Det er nemlig en risikosport av dimensjoner for å få fram de konsentrerte dråpene. Som navnet antyder har det noe med is å gjøre, og druene må faktisk fryse før de kan gi eiswein.

Ettertraktet og dyrt
Det trengs én natt med temperaturer under 7-8 minusgrader for at vannet i druene skal fryse. Vinbonden må derfor la deler av vinmarken forbli uhøstet i påvente av de riktige værforholdene.

Når det inntreffer, noe som det slett ikke er noen garanti for, plukkes druene tidlig om morgenen mens det fortsatt er skumring og bitende kaldt. De fraktes til vinkjelleren hvor de presses umiddelbart. Det frosne vannet forblir i pressen siden den søte juicen har et lavere frysepunkt enn vann. Og vips, har du den reneste og mest konsentrerte druejuice som dessuten gir en av de mest ettertraktete - og høyt prisete vinene som finnes.

Mosel er tingen
Den dyreste eisweinen som er i salg her til lands ligger på 1200 for en halvflaske, men det er mulig å få tak i eiswein til hundre kroner halvflasken. Men disse vinene som ofte er laget av mindre "noble" druer som scheurebe, kan ikke måle seg med eiswein laget av riesling.

Kun riesling har syren og ikke minst aromaene som evner å gi eiswein dens ettertraktete karakter. Dessuten er eiswein fra Mosel i en klasse for seg selv om det lages fantastiske utgaver både i Rheingau og Nahe.

Evig liv?
Weingut Hubertushof holder til i Trittenheim midt i hjertet av Mosel, bare noen kilometer sør for dalens aller mest ettertraktete vinmarker. Hubertushof tilhører ikke de mest feirete vinprodusentene som har brakt Mosel tilbake i verdensteten, men har tatt rev i seilene og er nå på vei oppover. 2004 skal være gjennombruddsåret kvalitetsmessig, og denne eisweinen er et godt bevis på at det er høy kvalitet i flaskene fra dette året som for øvrig var et godt år for eiswein i Mosel.

Eiswein har imidlertid ingen lang historie sammenlignet med andre tyske søte viner som beerenauslese og trockenbeerenauslese. Første årgang skal være 1962. Derfor finnes det ingen lang erfaring med vinens lagringspotensial. Men med den syren, bør "evig liv" ikke være noe problem.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her