Frossen vin til dessert

Unn deg noen dråper superkonsentrert vin - nemlig eiswein. Dyrt men deilig.
Aase E. Jacobsen
26 April 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Trittenheimer Altärchen Riesling Eiswein 2004 (5159) er en dessert i seg selv stappet som den er av deilig frukt som syltet epler og en skikkelig tropisk fruktsalat på toppen av det.

Sødmen er stor og munnfølelsen er oljeaktig men oppleves likevel ikke fet siden de flotte syrene holder det hele i sjakk. Akkurat slik en god eiswein skal være.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Risikosport
Du orker imidlertid ikke mer enn et lite glass, og derfor rekker en halvflaske til mange. Slik blir heller ikke prisen avskrekkende heller. Den perfekte avslutning på et festmåltid som gjestene dine vil huske lenge. En god investering med andre ord.

At eiswein er så pass dyrt, finnes det imidlertid en god forklaring på. Det er nemlig en risikosport av dimensjoner for å få fram de konsentrerte dråpene. Som navnet antyder har det noe med is å gjøre, og druene må faktisk fryse før de kan gi eiswein.

Ettertraktet og dyrt
Det trengs én natt med temperaturer under 7-8 minusgrader for at vannet i druene skal fryse. Vinbonden må derfor la deler av vinmarken forbli uhøstet i påvente av de riktige værforholdene.

Når det inntreffer, noe som det slett ikke er noen garanti for, plukkes druene tidlig om morgenen mens det fortsatt er skumring og bitende kaldt. De fraktes til vinkjelleren hvor de presses umiddelbart. Det frosne vannet forblir i pressen siden den søte juicen har et lavere frysepunkt enn vann. Og vips, har du den reneste og mest konsentrerte druejuice som dessuten gir en av de mest ettertraktete - og høyt prisete vinene som finnes.

Mosel er tingen
Den dyreste eisweinen som er i salg her til lands ligger på 1200 for en halvflaske, men det er mulig å få tak i eiswein til hundre kroner halvflasken. Men disse vinene som ofte er laget av mindre "noble" druer som scheurebe, kan ikke måle seg med eiswein laget av riesling.

Kun riesling har syren og ikke minst aromaene som evner å gi eiswein dens ettertraktete karakter. Dessuten er eiswein fra Mosel i en klasse for seg selv om det lages fantastiske utgaver både i Rheingau og Nahe.

Evig liv?
Weingut Hubertushof holder til i Trittenheim midt i hjertet av Mosel, bare noen kilometer sør for dalens aller mest ettertraktete vinmarker. Hubertushof tilhører ikke de mest feirete vinprodusentene som har brakt Mosel tilbake i verdensteten, men har tatt rev i seilene og er nå på vei oppover. 2004 skal være gjennombruddsåret kvalitetsmessig, og denne eisweinen er et godt bevis på at det er høy kvalitet i flaskene fra dette året som for øvrig var et godt år for eiswein i Mosel.

Eiswein har imidlertid ingen lang historie sammenlignet med andre tyske søte viner som beerenauslese og trockenbeerenauslese. Første årgang skal være 1962. Derfor finnes det ingen lang erfaring med vinens lagringspotensial. Men med den syren, bør "evig liv" ikke være noe problem.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her