Frossen vin til dessert

Unn deg noen dråper superkonsentrert vin - nemlig eiswein. Dyrt men deilig.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Trittenheimer Altärchen Riesling Eiswein 2004 (5159) er en dessert i seg selv stappet som den er av deilig frukt som syltet epler og en skikkelig tropisk fruktsalat på toppen av det.

Sødmen er stor og munnfølelsen er oljeaktig men oppleves likevel ikke fet siden de flotte syrene holder det hele i sjakk. Akkurat slik en god eiswein skal være.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Risikosport
Du orker imidlertid ikke mer enn et lite glass, og derfor rekker en halvflaske til mange. Slik blir heller ikke prisen avskrekkende heller. Den perfekte avslutning på et festmåltid som gjestene dine vil huske lenge. En god investering med andre ord.

At eiswein er så pass dyrt, finnes det imidlertid en god forklaring på. Det er nemlig en risikosport av dimensjoner for å få fram de konsentrerte dråpene. Som navnet antyder har det noe med is å gjøre, og druene må faktisk fryse før de kan gi eiswein.

Ettertraktet og dyrt
Det trengs én natt med temperaturer under 7-8 minusgrader for at vannet i druene skal fryse. Vinbonden må derfor la deler av vinmarken forbli uhøstet i påvente av de riktige værforholdene.

Når det inntreffer, noe som det slett ikke er noen garanti for, plukkes druene tidlig om morgenen mens det fortsatt er skumring og bitende kaldt. De fraktes til vinkjelleren hvor de presses umiddelbart. Det frosne vannet forblir i pressen siden den søte juicen har et lavere frysepunkt enn vann. Og vips, har du den reneste og mest konsentrerte druejuice som dessuten gir en av de mest ettertraktete - og høyt prisete vinene som finnes.

Mosel er tingen
Den dyreste eisweinen som er i salg her til lands ligger på 1200 for en halvflaske, men det er mulig å få tak i eiswein til hundre kroner halvflasken. Men disse vinene som ofte er laget av mindre "noble" druer som scheurebe, kan ikke måle seg med eiswein laget av riesling.

Kun riesling har syren og ikke minst aromaene som evner å gi eiswein dens ettertraktete karakter. Dessuten er eiswein fra Mosel i en klasse for seg selv om det lages fantastiske utgaver både i Rheingau og Nahe .

Evig liv?
Weingut Hubertushof holder til i Trittenheim midt i hjertet av Mosel, bare noen kilometer sør for dalens aller mest ettertraktete vinmarker. Hubertushof tilhører ikke de mest feirete vinprodusentene som har brakt Mosel tilbake i verdensteten, men har tatt rev i seilene og er nå på vei oppover. 2004 skal være gjennombruddsåret kvalitetsmessig, og denne eisweinen er et godt bevis på at det er høy kvalitet i flaskene fra dette året som for øvrig var et godt år for eiswein i Mosel.

Eiswein har imidlertid ingen lang historie sammenlignet med andre tyske søte viner som beerenauslese og trockenbeerenauslese. Første årgang skal være 1962. Derfor finnes det ingen lang erfaring med vinens lagringspotensial. Men med den syren, bør "evig liv" ikke være noe problem.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Trittenheimer Altärchen Riesling Eiswein 2004

Produsent:
Weingut Hubertushof
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.370l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Pris:
355,50 kr
Varenummer:
515901
92 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen