Frossen vin til dessert

Unn deg noen dråper superkonsentrert vin - nemlig eiswein. Dyrt men deilig.
Aase E. Jacobsen
26 April 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Trittenheimer Altärchen Riesling Eiswein 2004 (5159) er en dessert i seg selv stappet som den er av deilig frukt som syltet epler og en skikkelig tropisk fruktsalat på toppen av det.

Sødmen er stor og munnfølelsen er oljeaktig men oppleves likevel ikke fet siden de flotte syrene holder det hele i sjakk. Akkurat slik en god eiswein skal være.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Risikosport
Du orker imidlertid ikke mer enn et lite glass, og derfor rekker en halvflaske til mange. Slik blir heller ikke prisen avskrekkende heller. Den perfekte avslutning på et festmåltid som gjestene dine vil huske lenge. En god investering med andre ord.

At eiswein er så pass dyrt, finnes det imidlertid en god forklaring på. Det er nemlig en risikosport av dimensjoner for å få fram de konsentrerte dråpene. Som navnet antyder har det noe med is å gjøre, og druene må faktisk fryse før de kan gi eiswein.

Ettertraktet og dyrt
Det trengs én natt med temperaturer under 7-8 minusgrader for at vannet i druene skal fryse. Vinbonden må derfor la deler av vinmarken forbli uhøstet i påvente av de riktige værforholdene.

Når det inntreffer, noe som det slett ikke er noen garanti for, plukkes druene tidlig om morgenen mens det fortsatt er skumring og bitende kaldt. De fraktes til vinkjelleren hvor de presses umiddelbart. Det frosne vannet forblir i pressen siden den søte juicen har et lavere frysepunkt enn vann. Og vips, har du den reneste og mest konsentrerte druejuice som dessuten gir en av de mest ettertraktete - og høyt prisete vinene som finnes.

Mosel er tingen
Den dyreste eisweinen som er i salg her til lands ligger på 1200 for en halvflaske, men det er mulig å få tak i eiswein til hundre kroner halvflasken. Men disse vinene som ofte er laget av mindre "noble" druer som scheurebe, kan ikke måle seg med eiswein laget av riesling.

Kun riesling har syren og ikke minst aromaene som evner å gi eiswein dens ettertraktete karakter. Dessuten er eiswein fra Mosel i en klasse for seg selv om det lages fantastiske utgaver både i Rheingau og Nahe.

Evig liv?
Weingut Hubertushof holder til i Trittenheim midt i hjertet av Mosel, bare noen kilometer sør for dalens aller mest ettertraktete vinmarker. Hubertushof tilhører ikke de mest feirete vinprodusentene som har brakt Mosel tilbake i verdensteten, men har tatt rev i seilene og er nå på vei oppover. 2004 skal være gjennombruddsåret kvalitetsmessig, og denne eisweinen er et godt bevis på at det er høy kvalitet i flaskene fra dette året som for øvrig var et godt år for eiswein i Mosel.

Eiswein har imidlertid ingen lang historie sammenlignet med andre tyske søte viner som beerenauslese og trockenbeerenauslese. Første årgang skal være 1962. Derfor finnes det ingen lang erfaring med vinens lagringspotensial. Men med den syren, bør "evig liv" ikke være noe problem.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her