Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Fyll opp kjelleren

Denne ultraklassiske snart 17 år gamle tyske rieslingen koster ikke mer enn en helt ok hvitvin. Et sjeldent kupp som neppe kommer igjen.
Aase E. Jacobsen
12 Juni 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

For i kjelleren til Freiherr Langwerth von Simmern i Rheingau er det nå ikke lenger noen gamle årganger igjen. Hattenheimer Mannberg Riesling Spätlese Halbtrocken 1991 (56092) er til å få tårer i øynene av, ikke bare av gjensynsglede, men også fordi den til fulle demonstrerer hvor elegant Rheingau-riesling utvikler seg.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fantastisk matvin
Den snart 17 år gamle vinen er imidlertid langt fra moden i vanlig forstand. Fargen er gulgrønn, som for en helt ung vin, og aromabildet er heller ikke veldig preget av alderen.

Riktignok er petroleumspreget merkbart, men den deilige lime- og eplekarakteren, samt innslaget av jordsmonnstoner som røyk og mokka, gjør at den ikke blir for uttalt. Syrefriskheten er strålende og lengden, ja den tar nesten ikke slutt. En drøm til gode retter med alt fra hummer med kremet saus eller breiflabb med skalldyrsaus til lyst kjøtt i godt lag.

Kun Norge og Sverige
Og drikk for all del ikke alt opp nå, men sørg for å ha noen flasker, for denne vinen tåler fortsatt 10-15 år til.

Den er av typen halbtrocken, hvilket betyr at den hadde 16 gram restsukker da den ble tappet. I løpet av disse årene er sødmen delvis "spist opp", og vinen oppleves som vesentlig tørrere. Halbtrocken (>13 g restsukker/l) er etter manges mening minstekravet til restsødme for at en riesling av dette kaliberet skal kunne leve riktig lenge.

Grunnen til at det fortsatt finnes slike perler er at disse flaskene har ligget gjemt og nesten glemt i Langwerth von Simmerns kjellere siden de ble tappet.

Det finnes knapt marked for vellagrete tyske viner lenger. Hjemmemarkedet vil ikke ha dem, og det til tross for at vinmarken Mannberg i Hattenheim er en av de virkelige perlene i det østre Rheingau.

I dag er det visstnok bare vi her nord som fortsatt setter pris på edel vare. Derfor kan vi oppleve slike kupp som dette både på polet og "systemet".

Kvalitetsløft
Langwerth von Simmern har gjennom innsatsen til dagens friherrepar, Georg-Reinhard og Andrea, løftet kvaliteten på denne veldig tradisjonsrike vingården som har så å si bare grand cru-vinmarker. Og de to siste årgangene er imponerende tatt prisene i betraktning.

Tilgjengelig i Norge finnes både representanter for den moderne tørre typen og den mer klassiske halvtørre. Samtlige med et raffinement som lover godt for fremtidige godbiter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her