Fyll opp kjelleren

Denne ultraklassiske snart 17 år gamle tyske rieslingen koster ikke mer enn en helt ok hvitvin. Et sjeldent kupp som neppe kommer igjen.
Aase E. Jacobsen
12 Juni 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

For i kjelleren til Freiherr Langwerth von Simmern i Rheingau er det nå ikke lenger noen gamle årganger igjen. Hattenheimer Mannberg Riesling Spätlese Halbtrocken 1991 (56092) er til å få tårer i øynene av, ikke bare av gjensynsglede, men også fordi den til fulle demonstrerer hvor elegant Rheingau-riesling utvikler seg.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fantastisk matvin
Den snart 17 år gamle vinen er imidlertid langt fra moden i vanlig forstand. Fargen er gulgrønn, som for en helt ung vin, og aromabildet er heller ikke veldig preget av alderen.

Riktignok er petroleumspreget merkbart, men den deilige lime- og eplekarakteren, samt innslaget av jordsmonnstoner som røyk og mokka, gjør at den ikke blir for uttalt. Syrefriskheten er strålende og lengden, ja den tar nesten ikke slutt. En drøm til gode retter med alt fra hummer med kremet saus eller breiflabb med skalldyrsaus til lyst kjøtt i godt lag.

Kun Norge og Sverige
Og drikk for all del ikke alt opp nå, men sørg for å ha noen flasker, for denne vinen tåler fortsatt 10-15 år til.

Den er av typen halbtrocken, hvilket betyr at den hadde 16 gram restsukker da den ble tappet. I løpet av disse årene er sødmen delvis "spist opp", og vinen oppleves som vesentlig tørrere. Halbtrocken (>13 g restsukker/l) er etter manges mening minstekravet til restsødme for at en riesling av dette kaliberet skal kunne leve riktig lenge.

Grunnen til at det fortsatt finnes slike perler er at disse flaskene har ligget gjemt og nesten glemt i Langwerth von Simmerns kjellere siden de ble tappet.

Det finnes knapt marked for vellagrete tyske viner lenger. Hjemmemarkedet vil ikke ha dem, og det til tross for at vinmarken Mannberg i Hattenheim er en av de virkelige perlene i det østre Rheingau.

I dag er det visstnok bare vi her nord som fortsatt setter pris på edel vare. Derfor kan vi oppleve slike kupp som dette både på polet og "systemet".

Kvalitetsløft
Langwerth von Simmern har gjennom innsatsen til dagens friherrepar, Georg-Reinhard og Andrea, løftet kvaliteten på denne veldig tradisjonsrike vingården som har så å si bare grand cru-vinmarker. Og de to siste årgangene er imponerende tatt prisene i betraktning.

Tilgjengelig i Norge finnes både representanter for den moderne tørre typen og den mer klassiske halvtørre. Samtlige med et raffinement som lover godt for fremtidige godbiter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt
Dagens rett

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt

At noe så enkelt kan være så godt. Her får du essensen av norsk høst med en internasjonal finish.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her