Gammelt gjør godt

At gamle vinstokker er av det gode, er denne vinen et veldig godt bevis på. Et røverkjøp er den også.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Planter er som mennesker, og samler lærdom gjennom livet. Samtidig som de blir mer nøysomme med alderen. Ikke like produktive som i sin ungdom, men det lille som kommer er av veldig høy kvalitet.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Trenger tid
Derfor er også gamle vinstokker verdifulle. Kanskje spesielt i et varmt klima hvor unge vinplanter lett kan miste kontrollen, ved enten å produsere for mye eller ved å komme i ubalanse på grunn av mangel på fuktighet. Og når vi snakker gammel, så er det ikke nødvendigvis utgammel. Vinplanter trekker på årene allerede ved 35 års alder, men kan holde ut til langt over de hundre.

I Spania finnes det mange svært gode eksempler på at gamle vinstokker gir ekstra høy kvalitet, blant andre Las Rocas Garnacha 2008 (15586) som er å få kjøpt i mange polutsalg. Den er nylig ankommet i en ny og vellykket årgang, fersk så det holder, sine to år til tross. For når garnacha er så konsentrert som dette, må den få litt tid på seg.

Gammel og steinete
Garnacha er en drue som oksiderer lett, men denne heftige spanjolen trenger luft i dag. Selv etter en uke i åpnet flaske er den like spenstig. Og en herlig vin til saftig kjøtt, enten i form av pølser, entrecôte eller en ovnsstekt gryterett.

Mens vår vin er laget av råstoff fra det som i Frankrike kalles "vieilles vignes", 30-45 år gamle planter, så finnes den i en spesialutgave (ikke tilgjengelig i Norge) basert på druer fra 70-100 år gamle vinstokker, alt fra det samme steinete skiferjordsmonnet, derav navnet. Produsenten som holder til i Calatayud heter San Alejandro og er en sammenslutning av 350 vinbønder som i alt dyrker 1100 hektar.
 

Vinmarkene er høytliggende, ved 750 til 1.100 m.o.h. hvilket gjør at naturen selv skaper ugunstige forhold for sykdommer. Derfor brukes knapt nok noen form for plantevern. San Alejandro lager ellers viner under merkevarenavnet Baltasar . Alle vellagete, i flere prisklasser, men faktisk tar vår vin luven av de andre takket være sin kombinasjon av lav pris og flott konsentrasjon.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Las Rocas Garnacha 2008

Produsent:
San Alejandro
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Calatayud
Pris:
139,90 kr
Varenummer:
1558601
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen