Gammelt gjør godt

At gamle vinstokker er av det gode, er denne vinen et veldig godt bevis på. Et røverkjøp er den også.
Aase E. Jacobsen
11 November 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Planter er som mennesker, og samler lærdom gjennom livet. Samtidig som de blir mer nøysomme med alderen. Ikke like produktive som i sin ungdom, men det lille som kommer er av veldig høy kvalitet.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Trenger tid
Derfor er også gamle vinstokker verdifulle. Kanskje spesielt i et varmt klima hvor unge vinplanter lett kan miste kontrollen, ved enten å produsere for mye eller ved å komme i ubalanse på grunn av mangel på fuktighet. Og når vi snakker gammel, så er det ikke nødvendigvis utgammel. Vinplanter trekker på årene allerede ved 35 års alder, men kan holde ut til langt over de hundre.

I Spania finnes det mange svært gode eksempler på at gamle vinstokker gir ekstra høy kvalitet, blant andre Las Rocas Garnacha 2008 (15586) som er å få kjøpt i mange polutsalg. Den er nylig ankommet i en ny og vellykket årgang, fersk så det holder, sine to år til tross. For når garnacha er så konsentrert som dette, må den få litt tid på seg.

Gammel og steinete
Garnacha er en drue som oksiderer lett, men denne heftige spanjolen trenger luft i dag. Selv etter en uke i åpnet flaske er den like spenstig. Og en herlig vin til saftig kjøtt, enten i form av pølser, entrecôte eller en ovnsstekt gryterett.

Mens vår vin er laget av råstoff fra det som i Frankrike kalles "vieilles vignes", 30-45 år gamle planter, så finnes den i en spesialutgave (ikke tilgjengelig i Norge) basert på druer fra 70-100 år gamle vinstokker, alt fra det samme steinete skiferjordsmonnet, derav navnet. Produsenten som holder til i Calatayud heter San Alejandro og er en sammenslutning av 350 vinbønder som i alt dyrker 1100 hektar.
 

Vinmarkene er høytliggende, ved 750 til 1.100 m.o.h. hvilket gjør at naturen selv skaper ugunstige forhold for sykdommer. Derfor brukes knapt nok noen form for plantevern. San Alejandro lager ellers viner under merkevarenavnet Baltasar. Alle vellagete, i flere prisklasser, men faktisk tar vår vin luven av de andre takket være sin kombinasjon av lav pris og flott konsentrasjon.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her