Gastronomisk perle

Ukens vin kommer fra et av de rikeste områdene i Frankrike - rent gastronomisk sett. Nær sagt selvsagt er den som skapt for det gode måltid. En god vin etter klassisk mønster som forsvarer sin halvannen hundrelapp med bravur.
Aase E. Jacobsen
06 Oktober 2004 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Périgord har aldri oppnådd samme status som naboområdet Bordeaux - på vinsiden. Men det tas grundig igjen på den gastronomiske siden hvor Périgord kan oppvise en enorm rikdom. Gjess og ender i titusentall ender opp som kjøtt syltet i eget fett (confit), lever (foie gras), røykt eller tørket brystfilet (magret fumé/seché) og gésiers (kråsen) hvor sistnevnte er det som krever mest tillæring. Det kuperte og skogskledde terrenget myldrer av vilt i ulike størrelser, sopp og ikke å forglemme det svarte gullet - trøffelen.

Den lille prinsen
Selv om tettheten av stjernerestauranter er stor i Périgord, er det det enkle, rustikke og i særdeleshet smaksrike kjøkkenet som gjør at gastronomien står så sterkt i området. Til slik mat trengs viner med god struktur. Ikke noe nymotens greier som bløte tanniner, overdeven fruktsødme og høy alkohol der i gården, nei. Fremst i rekken av områdets vinslott - for om ikke vinen er jålete, så er i hvert fall rammene rundt standsmessig - er Ch. de Tiregand som ligger noen kilometer øst for Beregerac som er Périgords hovedstad, midt i appellasjonen Pécharmant som kun teller 300 hektar hvorav Tiregand disponerer 40. Eierne av slottet er familien Saint-Exupéry som er mer kjent her til lands for å ha avlet Antoine (han med Den lille prinsen) enn for vinen. Men det er det altså slutt på nå.

Pécharmant har de beste klimatiske og geologiske forholdene for rødvindruedyrking i Périgord. Jordsmonnet består av grus og sand i de øvre lag over jernholdig grovere grus. Opprinnelsen er transformert granitt fra nærliggende Massif Central. Dette veldrenerte og mineralrike jordsmonnet gir i kombinasjon med sørvendte vinmarker og høy andel av merlot, en god dose cabernet sauvignon, noe cabernet franc og malbec velstrukturerte viner som også kan lagres lenge.

Legg i kjelleren
Ch. de Tiregand lanseres imidlertid i en årgang som har fått ry på seg for å skulle nytes relativt raskt. 2002-sesongen hadde her som i Bordeaux en del problemer underveis, i form av svak og ujevn fruktsetting i juni og en kjølig juli-august, men ble reddet av en tørr og fin september. Resultatet er relativt liten avling og parfymerte og fruktige viner med middels lagringsevne.

Men det var det generelle inntrykket, for Ch. de Tiregand 2002 (20522) har i tillegg til flott saftig frukt i retning solbær og syltet kirsebær også veldig god stofflighet, fine syrer og gode tanniner. Og så må vi ikke glemme lengden. Ettersmaken byr på den samme fruktigheten som i duften i tillegg til lakris, jordsmonn og fat. Veldig godt følge til andebryst eller annet rødt kjøtt med en del fedme i tilberedningen. Liker du en mykere stil, bør du nok la den ligge en stund til. For lagringsevnen er det ikke noe å si på. Denne tåler fint å ligge i minst fem år, men er kanskje aller best etter to-tre år. Da kan du trygt servere den til vilt som hjort eller elg.

Når 2002 er utsolgt, kan vi en etter ryktene glede oss til en oppfølger med langt mer kraft, men som fortsatt er i forvaring i fatene i Tiregands kjeller. Supervarme 2003 gir en vin med større konsentrasjon og mer tanniner som vil kreve mer tid i kjelleren før den nytes. Men det er det altså ennå for tidlig å konkludere med.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her