Drikke
Gi Bordeaux en pause

Gi Bordeaux en pause

En av New Zealands absolutt beste viner er nå tilgjengelig i Norge. Og den konkurrerer med mang en bordeauxvin.
Aase E. Jacobsen
25 August 2011 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Te Mata Coleraine 2008 (92932) er toppvinen fra vingården Te Mata som holder til i Havelock North i Hawkes Bay på New Zealands nordøy. At produsenten er stolt av denne bordeauxinspirerte vinen, er ikke vanskelig å forstå, for den har flott konsentrasjon, veldig gode, men ikke aggressive tanniner, derimot stor eleganse med fin saftighet og god karakter. En vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år, men som i dag smaker veldig godt etter et par timer i karaffel. Spesielt sammen med saftig oksekjøtt med god saus.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Eldste vinmarker
Coleraine regnes ofte som det aller ypperste som kommer fra dette stadig mer interessante vinlandet. Og det helt siden første årgang som kom i 1982. Takket være det noe varmere klimaet i Hawkes Bay evner klassiske bordeauxdruer som de to cabernetene og merlot å bli modne. Samtidig som det er kjølig nok til å sikre syrefriskhet og raffinement i vinene. Ingrediensene til Coleraine ble opprinnelig hentet fra vinmarken med samme navn, men nå er den en blanding av druer fra Te Mata Estates eldste vinmarker.

Også endrueviner
Te Mata har i motsetning til mange andre NZ-vingårder en veldig lang historie. Allerede i 1885 plantet Bernard Chambers vinstokker i Te Mata-skråningene. Han må ha visst hva han gjorde, for de veldrenerte grusholdige nordvendte vinmarkene skulle gi utmerket frukt. På 1970-tallet kjøpte John og Wendy Buck vingården som gjennomgikk en fullstendig renovering.

I 1993 kjøpte de Woodthorpe, også den med lang historie i Hawkes Bay. Herfra kommer endrueviner som takket være potensialet til området og kvalitetssatsingen til Te Mata, smaker aldeles utmerket. Men til en helt annen pris. Spesielt er Te Mata Woodthorpe Syrah 2011 (92929) og Te Mata Woodthorpe Gamay Noir 2012 (92928) herlige uttrykk for så vel de respektive druene som New Zealand.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

På BEINSPIRED 2026 har du mulighet til å smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her