Mat
Gi fisken en forførende saus

Gi fisken en forførende saus

At Pernod bidrar til å stimulere forførelseskunsten, er ikke dokumentert. Det er heller ikke dens andre mytiske egenskaper, men noen dråper i sausen gjør i alle fall underverker.
Redaksjonen
20 Mai 2014 - 11:16

Verdens kanskje mest kjente anisbrennevin Pernod har vært i produksjon i mer enn 200 år. Men anisbrennevin ble ikke funnet opp av franskmennene på 1800-tallet. Det stammer derimot fra Midt-Østen, og kom visstnok dit fra Asia for to tusen år siden. Anisbrennevin er trolig like gammelt som destillasjonskunsten selv. Siden handelen gikk på kryss og tvers av Middelhavet, finnes anisbrennevin i samtlige land den dag i dag. Og da under navn som raki, ouzo, arak, absint og pastis.

Krever tilvenning

Pernod var i utgangspunktet en absint, men malurten ble fjernet og erstattet med stjerneanis da absint ble forbudt i 1915. Det var nok derfor Pernod lenge hadde et mytisk slør over seg og ble beskyldt for å gi en ekstra sterk og farlig rus. For dagens yngste bargjengere er nok Pernod like uhipt som blended whisky. Den intense anissmaken krever tilvenning, og det grumsete utseendet etter tilsetting av vann er kanskje ikke det mest appetittvekkende. Men Pernod har et langt større bruksområde enn som så. Brennevinet er nemlig en yndet smaksforsterker i det franske kjøkken.

En rekke urter og kryddere har anis- og lakrislignende aromaer. Anis, stjerneanis, fennikel, lakrisrot, kjørvel, estragon, dill og sågar basilikum gir slike assosiasjoner og er alle mye brukt i mange av verdens ulike kjøkkener. I gastronomiens barndom, sånn rundt 14-500-tallet, var det først og fremst disse aromaenes medisinske egenskaper som fristet. Anis og lakris virker nemlig for/mot det meste, er bra for luftveien, er beroligende og gunstig for fordøyelsen samt mageregulerende.

Utfordrer vinfølget

Etter hvert ble imidlertid den aromatiske styrken stadig mer verdsatt. Kanskje fordi det er så lite som skal til for å sette det nødvendige preg på en rett. Krydder har helt frem til vår tid vært regnet som kostbar luksus, noe som det måtte økonomiseres med. Selv med vår tids kjøpekraft behøver vi ikke sløse med smaksforsterkerne, ei heller med anisbrennevinet vi bruker i sausen. Det er nemlig et kjent fenomen i kjøkkenkretser at brennevin i maten er farlig, ikke for den som skal spise den, men for den som lager den. Mang en kokk gjennom tidene har nok blitt fristet av å smake på sauseingrediensene. Men det anbefales absolutt ikke. Matlaging er best uten.

Til tross for anisaromaens popularitet i det franske kjøkken, er den en vanskelig ingrediens rent vinmessig. Mange viner, og spesielt de røde og enklere hvite utgaver, forandrer karakter i møte med slike aromaer, gjerne mot det metalliske eller bitre. Like fullt gir de mang en rett et godt løft, som for eksempel flyndre og scampi i Pernod-saus. Selvsagt er det hvitt vi konsentrerer oss om denne gangen. Men ikke hvilken som helst hvitvin. Vi trenger en vin med fylde og rikdom for å møte de krevende krydderaromaene. En rik riesling, en fyldig og lett moden chablis eller en relativt kraftig hvit Rhône er det som må til. Med andre ord ikke de rimeligste vinene.

Riesling eller chardonnay?

Men ved å legge til litt ekstra får du så uendelig mye igjen. Som i tyske Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Spätlese Trocken 2013 (47543) som ikke bare er rik, men også en ung og ultrafruktig riesling. En yppig vin med flotte syrer og nydelig søt frukt samt god leskende evne. Alt som trengs for å runde av møtet med fennikel- og Pernod-preget samt fedmen i sausen.

Mer elegant og sober betydning er den ett år eldre William Fèvre Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2011 (5388). Nå er ikke dette noen alder for en chablis på dette nivået, men den relativt sett runde frukten som pakker inn de gode syrene samt det raffinerte mineralpreget gjør at den oppleves som åpen, drikkevennlig og ikke så rent lite forførende. I kombinasjon med Pernod'en som også er blitt tillagt slike evner, blir det hele svært så deilig. Kanskje en ide for en romantisk middag for to?

Australsk tropisk frukt eller drink?

I stedet for en stor hvit Rhône (som krever en investering på minst to hundre kroner) velger vi en australsk "kopi". Men på ingen måte noen dårlig eller blek kopi. Tahbilk Viognier 2013 (57731) er laget av én av de typiske, men ikke vanligste hvite druene i Rhône. Den skiller seg mye mer fra sine australske hvite kolleger enn fra sine franske. Og fennikel/anis-aromaene tar den på strak arm.

Vanligvis anbefales ikke spritbasert drikke som aperitiff før et bedre måltid. Men hvis du velger en slik ungdommelig robust og tropiskfruktig vin som sørafrikaneren til maten, stiller det seg annerledes. Og hva er ikke mer naturlig enn en Pernod-basert tropiskinspirert drink. Den er så god at den også kan fungere etter maten som alternativ til dessert.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Yellow Bird

Yellow Bird
Ingredienser
4 cl kokosmelk
1 dl ananasjuice
2 cl friskpresset sitronsaft
is

Fremgangsmåte

Fyll is i en shaker og hell på ingrediensene. Riste godt og sil over is i et longdrinkglass. Hvis du ikke har shaker, kan du fylle is i glasset, helle over ingrediensene og røre godt før serveringen.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
5
5/5 etter 16 anmeldelser
Din vurdering:

Scampi og flyndre i pernodsaus

Scampi og flyndre i pernodsaus

Antall porsjoner

4

Tilberedning

30 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Rens scampi. Fjern også tarmen som ligger langs ryggen (noen ganger er den tom og da er den blank, ellers er den mørk og dermed lett å se). Del fiskefileten i serveringsbiter.

Smelt smøret i en stekepanne. Tilsett fennikelfrø og sjalottløk og fres til løken er myk. Tilsett hvitvinen og Pernod og kok inn til 2/3 gjenstår. Tilsett kremfløte og kok litt inn. Tilsett flyndrefilet og la trekke i et par minutter. Gjenta med scampiene.

Pynt med frisk kjørvel ellerruccula og server med smørdampede sukkererter og asparges samt kokte nypoteter.

Se alle de lekre rettene du trenger Pernod til

Mange flere oppskrifter med scampi finner du her

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
4
4/5 etter 23 anmeldelser
Din vurdering:

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste dessert lager du på grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du på grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bær får følge av en kaldrørt vaniljekrem - også den hjemmelaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her