Drikke
Gir glemte druesorter nytt liv

Gir glemte druesorter nytt liv

Det sørvestlige Frankrike har en lang vinhistorie som fortsatt inneholder en del overraskelser.
Aase E. Jacobsen
01 Oktober 2014 - 15:33

Det er blant annet de stadig mer merkbare klimaendringene som har fått vinbønder til å gå tilbake i historien for å finne druemateriale som tåler det «nye» klimaet bedre, leser vi på decanter.com.

I Sørvest-Frankrike hvor «moderne» druesorter for så vidt ikke har hatt så stort innpass er det gjort betydelig innsats allerede for å avdekke druesorter som produserer naturlig lavere alkoholnivåer og som ikke er så utsatt for klimarelaterte sykdommer.

Senere modning gunstig

Decanter har besøkt et forskningsprosjekt i regi av det driftige Plaimont-kooperativet i Saint Mont hvor 39 ulike druesorter er plantet på areal som teller én hektar. 12 av disse er ikke registrert noe sted siden de falt ut av forbruks- og etterspørselsmønsteret for et gitt periode i historien.

Les mer om Plaimont

En av dem kalles pedebernade no.5 (pdb no.5) og oppnår rundt 10,5 prosent alkohol. Druesorten er først og fremst påtenkt en rolle i områdets tannatviner. Tannat er en av druesortene som har lagt på seg i de senere år og som på grunn av sin kraftige tanninstruktur først kan plukkes når den er fullmoden.

Les mer om tannat

Men pdb no.5 har et stort problem og det er at den er enkjønnet (hunsort) og derfor forbudt ifølge fransk vinlov. Årsaken er hunvinplanter er vanskelige å dyrke effektivt og er derfor blitt borte av seg selv. Plaimont må derfor vente til myndighetene bøyer av, men det ser mørkt ut så langt.

Men det er flere muligheter, blant andre dubosc no.1, tardif noir og txakoli noir. Tardif noir er tvekjønnet og modner sent hvilket er gunstig gitt de forventete klimaendringene, ifølge Olivier Bourdet-Pees, direktør for Plaimont. Det gjelder også dubosc no.1 som i tillegg viser seg å ha en naturlig motstandskraft mot mange sykdommer.

Viktig for mangfoldet

– Txakoli noir minner om cabernet franc, men har sin egen karakter. Vi er veldig opptatt av å beholde områdets tradisjon for «innfødte» druesorter, understreker Bourdet-Pees som har testet vinene de har laget av disse spesielle druene på britiske vineksperter.

Plaimonts prosjekt er veldig i tiden gitt det økte fokuset på biomangfold som kan redde vinindustrien fra stilmessig ensretting og ikke minst øke motstandskraften mot stadig nye sykdommer.

– På 1950-tallet utgjorde de 20 mest plantete druesortene 50 prosent av de dyrkete arealet, nå er tallet 93 prosent. Jeg er sikker på at merlot er bra for Pétrus, men det er ikke best for alle vingårder, slår Olivier Bourdet-Pees fast.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne

Den kommer dessuten fra en produsent som først nå er tilgjengelig i Norge, og det er et vellykket møte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten
Guide

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten

Enten du skal kose deg på fjorden, i parken eller i hagen sankthansaften, Apéritif gir deg de beste tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her