God trøst til halve prisen

Når du ikke har råd til champagne, men likevel bare må ha noen forfriskende bobler i glasset, finnes det veldig gode alternativer, og det til halve prisen. Som er perfekt til mai måneds mange festlige anledninger. Dessuten er den så god at den også duger
Redaksjonen
02 Mai 2002 - 09:00

Caves Hautes Côtes Crémant de Bourgogne Brut 2007 (7314) fra Les Caves des Hautes Côtes er veldig nær en ekte champagne på flere måter og dermed en god trøst når lommeboka ikke tillater de edleste av alle bobler. For det første er druene de samme som brukes i Champagne, chardonnay og pinot noir. I tillegg er vekstområdet for druene Burgund som ikke akkurat ligger tilbake når det gjelder å få fram høy kvalitet i disse råvarene.

For det tredje er fremstillingsmåten den samme som i Champagne hvilket vil si at boblene er produsert gjennom en andre gjæring i flasken (det er denne som lager boblene), og smaken er foredlet gjennom tre års lagring på bunnfallet som altså er døde gjærceller. Hvis du ikke synes dette høres veldig appetittlig, trøster vi med at denne prosessen er høyst nødvendig for at et musserende vin skal smake noe mer enn brus eller mer presist, hvitvin med kullsyre.

Et annet kvalitetsbegrep er hvordan den såkalte moussen, les boblene, oppleves. Les Caves des Hautes Côtes som er et veldrevet kooperativ og det største anlegget i den sentrale delen av Burgund, har nemlig et godt grep på alle vinmakerkunstene. Også det å lage en harmonisk musserende vin hvilket betyr at alle smakselementene er godt avstemt, som fruktighet, syrefriskhet, bobler og smaksdybde. Selvfølgelig kan den ikke konkurrere med de største champagnene, men så lenge den gir en tydelig "champagnefølelse" rent aromamessig, med noe mineraler og et behagelig fruktpreg av modent rødt eple, og prisen er som den er, kan du være fornøyd.

Den er selvsagt utmerket å nytes som den er enten som innledning til en feststemt aften eller til et måltid. Men også som følge til måltidet første rett, som en lett forrett i form av en skalldyrsalat, råmarinert fisk som carpaccio eller tartar, eller kanskje noe østers.

Denne musserende vinen som er å få i de fleste alle landets polbutikker, har fått følge fra en i samme familie. Caves Hautes-Côtes Crémant De Bourgogne Blanc De Blancs Brut (45978) er laget av samme kooperativ men skiller seg noe fra den andre. For det første er den uten årgang, den er dermed en blanding av vin fra flere årganger som er stedt til hvile i tre år for annengangsgjæring og lagring på bunnfallet. Dessuten er den laget av bare grønne druer, i dette tilfellet chardonnay. Resultatet er en lettere stil, veldig frisk og sitruspreget med innslag av hvite blomster og noe mineraler som er best å nytes alene.

Årsaken til den lettere stilen er at pinot noir bidrar med struktur til en musserende vin og at dette kooperativet har et godt grep om de røde druene. For deres to røde viner, Caves Hautes-Côtes Bourgogne Cuvée de Prestige 2005 (31847) og Nuiton-Beaunoy Les Cave des Hautes-Côtes La Dalignière Hautes-Côtes de Beaune 2012 (14422), begge meget gode kjøp fra dette området som ikke akkurat er kjent for lave priser.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
eller de røde:
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her