Gode burgundkjøp

Dette tilhører sjeldenhetene, men her får du ikke mindre enn tre av dem.
Aase E. Jacobsen
28 Februar 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om Antonin Guyon er en tradisjonsbundet burgundprodusent, var det først på sekstitallet at han kjøpte opp vinmarker fra Gevrey-Chambertin i nord til Meursault i sør.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

På 70-tallet økte antall parseller under sønnen Dominiques styring til 350 og dekker 22 hektar som gjør Guyon til en betydelig aktør i Burgund. Men gitt tradisjonen med å vinifisere og ofte også flasketappe parsell for parsell, blir volumene naturlig nok ganske små.

Guyon Gevrey-Chambertin la Justice 2005 (56714) er en veldig god representant for konseptet siden den henter sine druer fra en såkalt lieu-dit, enkeltvinmark som ikke er premier eller grand cru. Men denne har kvaliteter på nivå med premier cru, men fortsatt til "villages-pris".

10 år i kjelleren
Mye takket være den fantastiske 2005-årgangen som har gitt usedvanlig rik frukt og samtidig gode syre og flotte tanniner. Men dette er en vin som bør legges til side, og den vil utvikle seg videre i ti år til.

Det gjelder også deres Guyon Volnay 1. Cru Clos des Chênes 2005 som ble lansert som partivare på polet i januar. Den finnes fortsatt i et lite kvantum, og til en konkurransedyktig pris, for premier cru'en Clos des Chênes gir med sin gode eksponering og jordsmonn noen av de meste ettertraktete og lagringsdyktige volnay'ene. Og denne vil absolutt tjene på å ligge minst et par-tre år (og helst enda lenger) før den hentes opp igjen.

Supersaftig
Men fortvil ikke for Guyon lar seg nyte allerede, men da i form av "standard"-pinot noir'en Guyon Bourgogne Pinot Noir 2006 (56713). Den lages naturlig nok i litt større kvanta, men fortsatt svært begrenset siden den er en blanding av druer fra parseller i Pernand-Vergelesses, Savigny-lès-Beaune og Aloxe-Corton som utgjør ikke mer enn 2 hektar til sammen. Resultatet er en super pinot noir, elegant og saftig med god karakter og superfrisk finish.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her