Gode burgundkjøp

Dette tilhører sjeldenhetene, men her får du ikke mindre enn tre av dem.
Aase E. Jacobsen
28 Februar 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om Antonin Guyon er en tradisjonsbundet burgundprodusent, var det først på sekstitallet at han kjøpte opp vinmarker fra Gevrey-Chambertin i nord til Meursault i sør.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

På 70-tallet økte antall parseller under sønnen Dominiques styring til 350 og dekker 22 hektar som gjør Guyon til en betydelig aktør i Burgund. Men gitt tradisjonen med å vinifisere og ofte også flasketappe parsell for parsell, blir volumene naturlig nok ganske små.

Guyon Gevrey-Chambertin la Justice 2005 (56714) er en veldig god representant for konseptet siden den henter sine druer fra en såkalt lieu-dit, enkeltvinmark som ikke er premier eller grand cru. Men denne har kvaliteter på nivå med premier cru, men fortsatt til "villages-pris".

10 år i kjelleren
Mye takket være den fantastiske 2005-årgangen som har gitt usedvanlig rik frukt og samtidig gode syre og flotte tanniner. Men dette er en vin som bør legges til side, og den vil utvikle seg videre i ti år til.

Det gjelder også deres Guyon Volnay 1. Cru Clos des Chênes 2005 som ble lansert som partivare på polet i januar. Den finnes fortsatt i et lite kvantum, og til en konkurransedyktig pris, for premier cru'en Clos des Chênes gir med sin gode eksponering og jordsmonn noen av de meste ettertraktete og lagringsdyktige volnay'ene. Og denne vil absolutt tjene på å ligge minst et par-tre år (og helst enda lenger) før den hentes opp igjen.

Supersaftig
Men fortvil ikke for Guyon lar seg nyte allerede, men da i form av "standard"-pinot noir'en Guyon Bourgogne Pinot Noir 2006 (56713). Den lages naturlig nok i litt større kvanta, men fortsatt svært begrenset siden den er en blanding av druer fra parseller i Pernand-Vergelesses, Savigny-lès-Beaune og Aloxe-Corton som utgjør ikke mer enn 2 hektar til sammen. Resultatet er en super pinot noir, elegant og saftig med god karakter og superfrisk finish.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her