Drikke
Gode rødviner til jul

Gode rødviner til jul

Er du ute i siste liten med enten julegavene eller rødvinen til juleselskapene, får du hjelp her.
Aase E. Jacobsen
18 Desember 2012 - 13:55

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Denne spalten ifører seg julenissedrakt denne uken og fyller sekken med mange gode vintips. Det er viner som passer ekstra godt til julemenyen og viner som på grunn av formatet, egner seg både som gave og når det er mange rundt bordet. Det er ikke mange dager igjen til jul, og polhyllene på denne tiden av året har en tendens til å være glisne, men én av disse vinene bør du kunne få tak i.

Gode matviner

Enten du går for et rimelig alternativ til bordeaux, Cuvée K Rouge 2012 (43302), signert en norsk kvinne, Katharina Mowinckel, som dessuten jobber så rent som mulig i både vinmarker og -kjeller. Eller en «ekte» bordeaux, Ch. Canon 2011 (80557), til bare noen flere kroner. Felles har de at de er laget av merlot, hvilket gir en veldig myk og innsmigrende og samtidig frisk vinstil, mye takket være 2011-årgangen. Til tross for at vinene er så unge, er de fine å drikke allerede nå. De er derfor supre viner til retter av lam og elg, men også mer «julete» retter som ribbe eller pinnekjøtt.

Et hakk opp på skalaen, også når det kommer til «julepreg», er brunelloen Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2010 (44540). Om du bestiller to flasker av denne lagringsdyktige vinen, leveres den i en pen trekasse. Da trenger du bare julepapir. Men selv én flaske av denne vinen, vil bli meget godt mottatt. En nydelig og ikke minst allsidig matvin.

Godt lagringspotensial

Store flasker er også en julegave med suksessgaranti – spesielt når innholdet står i stil. Marqués de Riscal Reserva 2006 (95283) er særdeles godt priset. Langt under dobbel pris av to normalflasker er nemlig ikke vanlig.

Heller slik som for Marqués de Murrieta Ygay Reserva 2009 (3609), som forsvarer den høyere prisen, for dette er rioja i superklassen, som også har et veldig godt lagringspotensial. Dessuten kommer den i flott trekasse. Nøyer du deg med vanlig flaskestørrelse, er den tilgjengelig i flere polutsalg.

Den toscanske godbiten Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 2009 (99555) finnes også i både vanlig og stor flaske. En vin med en imponerende lagringsevne som smaker himmelsk allerede.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her