Drikke
Godt dansk øl

Godt dansk øl

Med dette danske økologiske ølet er det godt å være norsk også i Norge.
Aase E. Jacobsen
20 August 2012 - 15:50

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Ørbæk IPA (98166) er et svært vellykket matøl, friskt og elegant med fint bitt, stort skum og lang ettersmak. Akkurat slik et godt øl skal smake, og spesielt om du har smaksrike retter med lam eller svin på tallerkenen. Det smaker perfekt også til assortert grillmat.

Frisk og blomsterpreget

Den fynske våren smaker forfriskende godt også i august. For Ørbæk Fynsk Forår Økologisk Øl (97533)er altså et vårøl. Og det som gir det den spesielle smaken er hylleblomst. Et forfriskende øl med tydelig blomsterpreg som egner seg like godt som tørsteslukker som til blåskjell med pommes frites.

Dark Horse Økologisk (80190)er dens rake motsetning – mørk og fyldig med mye maltsødme, men også flott skum og fin friskhet. Nok et godt matøl, men da til vilt med saus eller ovnsstekt kjøtt. Begge disse to ølene fikk gullmedalje i International Breweries’ Competition i 2008.

Lær mer om ale

Tilgjengelig i Norge er også et veldig spennende øl laget i samarbeid med Anders Kissmeyer fra Nørrebro Bryghus. Kissmeyer Pale Ale (96303)er et deilig og innsmigrende øl med stor mykhet. Et realt koseøl, med andre ord.

Lange øltradisjoner

Ørbæk Bryggeri holder, som du sikkert allerede har gjettet, til på Fyn. Her har det vært en eksplosjon av god drikke og god mat de siste årene – de mange småbryggeriene formelig kjemper om å være i tet. Fyn har nemlig en lang historie med ølbrygging. Mest kjent er hvidtølet som har fått sitt navn etter hvitmalt som er laget av «halvmaltet» korn. Dermed inneholder det mindre omdannet sukker og kan derfor ikke gir mer enn 2-2,5 prosent alkohol.

Også Ørbæk har lange øltradisjoner. Faktisk startet historien allerede i 1906. Den samme familien Madsen holdt det gående helt til 1990-tallet, før de måtte gi tapt for konkurransen fra Tuborg-Carlsberg og Faxe som den gang totalt dominerte dansk bryggeriscene. I 1996 overtok nye eiere men først og fremst for å produsere økologisk brus og juice under merkenavnet Naturfrisk. I 2002 tok de nye eierne også opp ølproduksjonen, også den økologisk.

Lær å lage mat med øl

Apéritif arrangerer matkurs med fokus på øl i maten - høsten 2012. Les mer her
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når ølet atter er å få tak i.
 
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er makrellen perfekt for helgrilling
Dagens rett
Grillet makrell med foliebakte poteter appelsin- og vannmelonsalat

Nå er makrellen perfekt for helgrilling

I denne oppskriften har den fått en lett eksotisk krydring samt syrlig og fruktig tilbehør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en sommerlig drink med verdens beste akevitt - signert en bartendermester
Ukens drink

Lag en sommerlig drink med verdens beste akevitt - signert en bartendermester

Jørgen Dons er en av Norges mest fremtredende bartendere gjennom mange år og definitivt en av de mest joviale. At han også behersker det å lage den viktigste drinkingrediensen får du en smakebit på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Brennevinsnyheter i mai: Akevitt slik du ikke har smakt den før og noen heftige mezcaler
+
Tester

Brennevinsnyheter i mai: Akevitt slik du ikke har smakt den før og noen heftige mezcaler

Akevitt i verdensklasse er kanskje noe du har hørt før, men nyhetene i mai skiller seg absolutt ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Carpaccio er perfekt sommermat, spesielt med denne vrien
Dagens rett

Carpaccio er perfekt sommermat, spesielt med denne vrien

Tunfisk kan på samme måte som hval kalles havets kjøtt. Og er derfor perfekt som carpaccio.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er makrellen perfekt for helgrilling
Dagens rett
Grillet makrell med foliebakte poteter appelsin- og vannmelonsalat

Nå er makrellen perfekt for helgrilling

I denne oppskriften har den fått en lett eksotisk krydring samt syrlig og fruktig tilbehør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en sommerlig drink med verdens beste akevitt - signert en bartendermester
Ukens drink

Lag en sommerlig drink med verdens beste akevitt - signert en bartendermester

Jørgen Dons er en av Norges mest fremtredende bartendere gjennom mange år og definitivt en av de mest joviale. At han også behersker det å lage den viktigste drinkingrediensen får du en smakebit på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt du kan lage med rabarbra
Guide
Oppskrifter rabarbra

Se alt du kan lage med rabarbra

Rabarbra duger til mer enn å dyppes i sukker. Her får du mange gode oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Så raskt lager du et lite festmåltid med helnorsk smak
Dagens rett

Så raskt lager du et lite festmåltid med helnorsk smak

Saftig kylling, ramsløk, tykkmelk og pepperrot er både genialt sammen og lett å lage.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor
Dagens rett
Bluecheeseburger med coleslaw-tomatsalsa

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor

Saftig burgerkjøtt og smakskraftig ost er som hånd i hanske. Og nesten vanedannende godt. Prøv denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Brennevinsnyheter i mai: Akevitt slik du ikke har smakt den før og noen heftige mezcaler
+
Tester

Brennevinsnyheter i mai: Akevitt slik du ikke har smakt den før og noen heftige mezcaler

Akevitt i verdensklasse er kanskje noe du har hørt før, men nyhetene i mai skiller seg absolutt ut.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her