Drikke
Godt dansk øl

Godt dansk øl

Med dette danske økologiske ølet er det godt å være norsk også i Norge.
Aase E. Jacobsen
20 August 2012 - 15:50

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Ørbæk IPA (98166) er et svært vellykket matøl, friskt og elegant med fint bitt, stort skum og lang ettersmak. Akkurat slik et godt øl skal smake, og spesielt om du har smaksrike retter med lam eller svin på tallerkenen. Det smaker perfekt også til assortert grillmat.

Frisk og blomsterpreget

Den fynske våren smaker forfriskende godt også i august. For Ørbæk Fynsk Forår Økologisk Øl (97533)er altså et vårøl. Og det som gir det den spesielle smaken er hylleblomst. Et forfriskende øl med tydelig blomsterpreg som egner seg like godt som tørsteslukker som til blåskjell med pommes frites.

Dark Horse Økologisk (80190)er dens rake motsetning – mørk og fyldig med mye maltsødme, men også flott skum og fin friskhet. Nok et godt matøl, men da til vilt med saus eller ovnsstekt kjøtt. Begge disse to ølene fikk gullmedalje i International Breweries’ Competition i 2008.

Lær mer om ale

Tilgjengelig i Norge er også et veldig spennende øl laget i samarbeid med Anders Kissmeyer fra Nørrebro Bryghus. Kissmeyer Pale Ale (96303)er et deilig og innsmigrende øl med stor mykhet. Et realt koseøl, med andre ord.

Lange øltradisjoner

Ørbæk Bryggeri holder, som du sikkert allerede har gjettet, til på Fyn. Her har det vært en eksplosjon av god drikke og god mat de siste årene – de mange småbryggeriene formelig kjemper om å være i tet. Fyn har nemlig en lang historie med ølbrygging. Mest kjent er hvidtølet som har fått sitt navn etter hvitmalt som er laget av «halvmaltet» korn. Dermed inneholder det mindre omdannet sukker og kan derfor ikke gir mer enn 2-2,5 prosent alkohol.

Også Ørbæk har lange øltradisjoner. Faktisk startet historien allerede i 1906. Den samme familien Madsen holdt det gående helt til 1990-tallet, før de måtte gi tapt for konkurransen fra Tuborg-Carlsberg og Faxe som den gang totalt dominerte dansk bryggeriscene. I 1996 overtok nye eiere men først og fremst for å produsere økologisk brus og juice under merkenavnet Naturfrisk. I 2002 tok de nye eierne også opp ølproduksjonen, også den økologisk.

Lær å lage mat med øl

Apéritif arrangerer matkurs med fokus på øl i maten - høsten 2012. Les mer her
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når ølet atter er å få tak i.
 
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt
Dagens rett

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt

Den er også en fin måte å rydde i kjøleskapet på, for her kan du bruke de grønnsakene du har. Det gjelder bare å være litt kreativ.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec
Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec

Denne tradisjonelle tyrkisk lammegryte med masse grønnsaker, er veldig lettvint å lage, siden den stekes ferdig i stekeovnen. Passer det ikke i dag er oppskriften kanskje gull verd i helgen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs
Ukens drink

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs

Cocktailen Southside lages med gin, men i denne er det brukt akevitt som gir en litt annen karakter, men fortsatt veldig frisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt
Dagens rett

En lun salat med couscous, kylling og bakte grønnsaker er mettende og godt

Den er også en fin måte å rydde i kjøleskapet på, for her kan du bruke de grønnsakene du har. Det gjelder bare å være litt kreativ.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin

Bli med til Stavangers ferskeste stjernerestaurant, Hermetikken, Biondi-Santi og Jura, samtidig som vi utforsker det indonesiske kjøkken, med blant annet norskprodusert tempeh.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nesten full pott til Svanen - nok en gang

Under barshowet Norse Bar Awards 2024 ble Svanen årets bar, også prisen årets barteam tilfalt Svanen samt ikke minst prisen for årets cocktailmeny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som britene, bruk hyse og fennikel i fiskesuppa
Dagens rett

Gjør som britene, bruk hyse og fennikel i fiskesuppa

Hyse, også kjent som kolje, er den hviteste fiskesorten og den foretrukne ingrediens til fiskepudding og -boller. Men den gjør seg også veldig godt i en fiskesuppe.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec
Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec

Denne tradisjonelle tyrkisk lammegryte med masse grønnsaker, er veldig lettvint å lage, siden den stekes ferdig i stekeovnen. Passer det ikke i dag er oppskriften kanskje gull verd i helgen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her