Drikke
Godt dansk øl

Godt dansk øl

Med dette danske økologiske ølet er det godt å være norsk også i Norge.
Aase E. Jacobsen
20 August 2012 - 15:50

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Ørbæk IPA (98166) er et svært vellykket matøl, friskt og elegant med fint bitt, stort skum og lang ettersmak. Akkurat slik et godt øl skal smake, og spesielt om du har smaksrike retter med lam eller svin på tallerkenen. Det smaker perfekt også til assortert grillmat.

Frisk og blomsterpreget

Den fynske våren smaker forfriskende godt også i august. For Ørbæk Fynsk Forår Økologisk Øl (97533)er altså et vårøl. Og det som gir det den spesielle smaken er hylleblomst. Et forfriskende øl med tydelig blomsterpreg som egner seg like godt som tørsteslukker som til blåskjell med pommes frites.

Dark Horse Økologisk (80190)er dens rake motsetning – mørk og fyldig med mye maltsødme, men også flott skum og fin friskhet. Nok et godt matøl, men da til vilt med saus eller ovnsstekt kjøtt. Begge disse to ølene fikk gullmedalje i International Breweries’ Competition i 2008.

Lær mer om ale

Tilgjengelig i Norge er også et veldig spennende øl laget i samarbeid med Anders Kissmeyer fra Nørrebro Bryghus. Kissmeyer Pale Ale (96303)er et deilig og innsmigrende øl med stor mykhet. Et realt koseøl, med andre ord.

Lange øltradisjoner

Ørbæk Bryggeri holder, som du sikkert allerede har gjettet, til på Fyn. Her har det vært en eksplosjon av god drikke og god mat de siste årene – de mange småbryggeriene formelig kjemper om å være i tet. Fyn har nemlig en lang historie med ølbrygging. Mest kjent er hvidtølet som har fått sitt navn etter hvitmalt som er laget av «halvmaltet» korn. Dermed inneholder det mindre omdannet sukker og kan derfor ikke gir mer enn 2-2,5 prosent alkohol.

Også Ørbæk har lange øltradisjoner. Faktisk startet historien allerede i 1906. Den samme familien Madsen holdt det gående helt til 1990-tallet, før de måtte gi tapt for konkurransen fra Tuborg-Carlsberg og Faxe som den gang totalt dominerte dansk bryggeriscene. I 1996 overtok nye eiere men først og fremst for å produsere økologisk brus og juice under merkenavnet Naturfrisk. I 2002 tok de nye eierne også opp ølproduksjonen, også den økologisk.

Lær å lage mat med øl

Apéritif arrangerer matkurs med fokus på øl i maten - høsten 2012. Les mer her
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når ølet atter er å få tak i.
 
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her