Bryggeribråk
Gotlands vant Bryggeribråk 2015

Gotlands vant Bryggeribråk 2015

I årets Bryggeribråk var spenningen stor helt fram til stemmene skulle telles opp. Gotlands Johan Spendrup trakk det lengste strået.
Aase E. Jacobsen
30 Oktober 2015 - 16:39

-Å få feire 20 årsjubileet på denne måten, er helt fantastisk, var bryggemester hos Gotlands Bryggeri, Johan Spendrups umiddelbare reaksjon da seieren i Bryggeribråk 2015-finalen på Håndverkerstuene var et faktum.

Han inviterte like raskt den andre finalisten, Ingeborg Lindheim fra Lindheim Ølkompani, til å være med på en beermakers dinner-turne Sverige rundt, for å vise også svensker hvor godt øl fungerer til mat.

Det var en vrien meny de to finalistbryggeriene i fikk i oppgave å finne øl til. Og det var veldig forskjellige øl henholdsvis Lindheim og Spendrup valgte for å løse oppgaven.

Stor stemning når Hans Tryggvasson (th) annonserer vinneren.

 At bryggeriene har forskjellig ølstil, kom så absolutt til uttrykk i denne konkurransen. Lindheims surøl, i form av to ulike berliner weisse møtte Gotlands mer maltdrevne øl. Til sammen fire retter fikk sine to ølforslag. Mens Gotland vant de to første med sin Great White Bulldog og Wisby Stout, fikk Lindheim flest stemmer med We Juice Morell og Afraid of the Dark Stout. Men da stemmene fra de totalt 87 stemmeberettigete var talt opp, hadde Gotland høstet i alt 15 stemmer mer enn Lindheim.

En knepen seier med andre ord. Premien til Gotland, foruten heder, er at Lindheim brygger et øl til ære for dem. Fjorårets Bryggeribråk-vinner Ringnes fikk et øl i belgisk dubbelstil kalt Pryl i gave av Kinn.

Hva det blir fra Lindheim, er foreløpig ikke kjent. Ingeborg Lindheim vil nok diskutere det med sin brygger, forretningspartner og ektemann Eivin Eilertsen.

Bryggeribråk er nå i sitt andre år og årets vri var med nordiske bryggerier. I alt 16 bryggerier har konkurrert i til sammen 15 runder på Håndverkerstuene i regi av daglig leder Hans Tryggvasson.

De innledende rundene hadde fire forskjellige tre retters menyer som kandidatene ble presentert for. Finalen ble altså mer kompleks også fordi kjøkkenet fikk lov å leke seg ekstra mye, ifølge Tryggvasson. Som nå går løs på tredje utgave av Bryggeribråk. Detaljene er ikke klare ennå, men at det blir minst like moro og ikke minst spennende som i år, ligger i kortene.

 

Finalemenyen og ølfølget

Tørr fiskesuppe

Lettrøykt safranlaks, soyamarinerte rå kamskjell i brent purre, kraft- og urtemarinerte råreker, råkost, vippetang, tangskum, wasabirogn og rødbet- og chilichips

Lindheim Ølkompani: We Juice Rhubarb Berliner Weisse (5,5%, ikke lansert på polet)

Gotlands Bryggeri: Great White Bulldog Wheat IPA 

Tør fiskesuppe.

 

Håndverkerens Grandiosa

Tomatsaus med ferske urter, tre typer vellagret ost, grillet rød- og gul sjalottløk, steinsopp, lavtemperert og grilet indrefilet av okse, syrlig steinsoppbernaise

Lindheim Ølkompani: Valpadana Session IPA (butikkstyrke)

Gotlands Bryggeri: Wisby Dry Stout

Håndverkerens Grandiosa .

 

Fårikål på vaffel

Vaffel med rosmarin, potetstrøssel, chilisyltet rødkål, grønnkålchips og kokegroplaget gammelnorsk spælsaulår

Lindheim Ølkompani: We Juice Morell Berliner Weisse

Gotlands Bryggeri: Sleepy Bulldog Winter Ale (nyhet i november, vnr 713902)

Fårikål på vaffel.

 

Ut på tur-sigaren

Terøykt mascarpone-pannacotta rullet i kvikklunsj med appelsinaske

Lindheim Ølkompani: Afraid of the Dark Coffee Stout

Gotlands Bryggeri: Wisby 20 Jubileum Saison (begrenset antall kun for serveringsbransjen)

Ut på tur-sigaren.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her