Grensesprengende bokser

I disse dager er vinboksene i ferd med å passere vinflaskene i salgsvolum. Det gjør Norge unikt i verdenssammenheng. Men er det en rekord vi er stolte av?
Aase E. Jacobsen
01 Desember 2003 - 08:39

Pr oktober utgjorde de såkalte bag-in-box-vinene 49,9 og 47,7 prosent av solgt volum for henholdsvis rødvin og hvitvin. Og med en veksttakt på 21,5 og 16,1 prosent for perioden vil boksvinene garantert passere flaskene målt i antall liter solgt.

Og det gjør nordmenn til verdens særeste vinforbrukere. Mens antall ulike typer vin tilgjengelig i boks var 33 for fem år siden, er antallet i dag passert 200. Og stadig flere vintyper selges i to eller treliters bokser.

Da boksvinene kom på markedet, var argumentet at de passet nordmenns spesielle hang til å tilbringe helgene på hytta. Og bokser var lettere å frakte med seg enn flasker. Men det er lite sannsynlig at halvparten av all vin som nytes her til lands skjer på hytta. Nei, de fleste boksene står nok trygt parkert på kjøkkenbenken.

Boksvinene har dermed endret folks vinkonsum betydelig og det på kort tid - på godt og vondt. Drikkemønsteret er blitt mer kontinentalt i den forstand at vin til måltidet også i ukedagene er akseptert. Dessuten har helseaspektet ved inntak av rødvin medført at et glass rødvin om kvelden regnes som like fornuftig som det gamle gode et eple om dagen. Å åpne en flaske midt i uka er mye mer råflott og forpliktende - da må du drikke hele - enn å ha en boks stående.

Den enorme etterspørselen har ført til et bredere tilbud og lykkeligvis høyere kvalitet. Men ikke nok til at argumentet om at boksvinene bidrar sterkt til å uniformere og forflate den norske smaken. Vin er nytelse og nytelse er variasjon. Og variasjon får du bare ved å holde deg til vin i flasker. Tenk så trist å måte spise den samme retten gjennom hele uka?

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her