Grensesprengende bokser

I disse dager er vinboksene i ferd med å passere vinflaskene i salgsvolum. Det gjør Norge unikt i verdenssammenheng. Men er det en rekord vi er stolte av?

Pr oktober utgjorde de såkalte bag-in-box-vinene 49,9 og 47,7 prosent av solgt volum for henholdsvis rødvin og hvitvin. Og med en veksttakt på 21,5 og 16,1 prosent for perioden vil boksvinene garantert passere flaskene målt i antall liter solgt.

Og det gjør nordmenn til verdens særeste vinforbrukere. Mens antall ulike typer vin tilgjengelig i boks var 33 for fem år siden, er antallet i dag passert 200. Og stadig flere vintyper selges i to eller treliters bokser.

Da boksvinene kom på markedet, var argumentet at de passet nordmenns spesielle hang til å tilbringe helgene på hytta. Og bokser var lettere å frakte med seg enn flasker. Men det er lite sannsynlig at halvparten av all vin som nytes her til lands skjer på hytta. Nei, de fleste boksene står nok trygt parkert på kjøkkenbenken.

Boksvinene har dermed endret folks vinkonsum betydelig og det på kort tid - på godt og vondt. Drikkemønsteret er blitt mer kontinentalt i den forstand at vin til måltidet også i ukedagene er akseptert. Dessuten har helseaspektet ved inntak av rødvin medført at et glass rødvin om kvelden regnes som like fornuftig som det gamle gode et eple om dagen. Å åpne en flaske midt i uka er mye mer råflott og forpliktende - da må du drikke hele - enn å ha en boks stående.

Den enorme etterspørselen har ført til et bredere tilbud og lykkeligvis høyere kvalitet. Men ikke nok til at argumentet om at boksvinene bidrar sterkt til å uniformere og forflate den norske smaken. Vin er nytelse og nytelse er variasjon. Og variasjon får du bare ved å holde deg til vin i flasker. Tenk så trist å måte spise den samme retten gjennom hele uka?

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen