Grill grønt - grill frukt

Uansett hvor du griller, prøv å grille noe grønt. Det smaker godt og er lett å tilberede. Et fargerikt alternativ nå når sommeren innbyr til mange måltider i det fri. La grønnsakene få spille hovedrollen. Garantert vellykket!

Det meste av sommerens grønnsaker kan grilles. De kan med fordel marineres først for å variere smaken. Paprika, løk, gulrøtter, neper og squash er grønnsaker som bør skjæres i strimler, blomkål og brokkoli i små buketter før de blandes og pakkes inn i folie, gjerne med en smørklatt. Pakkene grilles til grønnsakene er møre, ca. 10 - 15 minutter alt etter hvor store de er. Lag gjerne en liten pakke til hver person. Grønnsakene smaker ekstra godt med nykvernet pepper og nyrevet parmesanost.

Grillspydene gjøres klare på forhånd. Grønnsakene skjæres i like store biter. Sjampinjong, løk, paprika, cherrytomater, squash og mais tres på grillpinner sammen med biter av f. eks svinefilet, kyllingfilet, breiflabb og hele scampi. Pensle spydene godt med en grillolje eller marinade før de legges på en varm grill.
 
Grill frukt
Til dessert anbefales frukt på grillspyd. Jordbær, ananas, bananer, epler og druer egner seg godt å grille. Skjær frukten opp i store terninger (jordbær og druer kan være hele) og træ dem på grillspyd. Pensle dem med litt honning og en søt likør. Strø litt sukker på mens de ligger på grillen. Grilltiden for fruktspyd er 5-10 minutter, alt avhengig av størrelsen. Server grillet frukt alene eller sammen med iskrem. Bon Apetitt!
 
Foliebakt kinakål med fennikel
1 kinakål delt i tynne båter
1 fennikel i tynne båter
1/2 løk i strimler
2 ss smør
hakket koriander

Pakkes i folie, grilles i ca. 15 minutter.
 
Hvitvinsmarinade med hvitløk
4 ss hvitvin
4 ss god olje
3 fedd knust hvitløk
rikelig med kruspersille

Bland ingrediensene sammen. Biter av grønnsakene til grillspyd marineres gjerne minst 1 time.
 
Vinforslag : Til grillet grønt trenger du en ikke for påtrengende hvitvin men en med fin friskhet og diskret men god frukt, for eksempel Pinot Bianco 1999 fra Colternezio kr 113 (varenr. 30005, bestilling). Billigalternativ: Est! Est!! Est!!! kr 85,70 (varenr. 826). Til grillet frukt trenger du en frisk og lett søtlig hvitvin som Nivole Moscato d''Asti 1999 kr 137.40 (32798, bestilling).

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Vinforslag Aase E. Jacobsen
Fotograf: Astrid Hals

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen