Grill klippfisk som i Brasil

Grill klippfisk som i Brasil

Vi gjør som brasilianserne og slenger klippfisk på grillen. Resultatet slår det meste hva smaksrikdom angår. Perfekt meny til sommer-OL.

Nordmenn er flinke til å skryte, men når det kommer til å utnytte egne ressurser på forskjellige måter, får vi like få poeng som i Melodi Grand Prix.

Alltid fersk fisk

Klippfisk bør i så måte være en av våre dårligste samvittigheter. For vi er også veldig flinke til å klage på dårlig utvalg av fersk fisk, men vi glemmer at vi til enhver tid kan gjenskape den lekreste torskefileten ved å legge klippfisk til bløt i noen døgn.

 

Let etter det beste

Klippfisk er imidlertid ikke et ensartet produkt. Enorme kvalitetsforskjeller eksisterer, så det gjelder å ikke være knipen med pengene.

Spesielt viktig er det når klippfisken skal grilles. Da må fiskesmaken være så ren som mulig for at resultatet skal bli godt. Se etter A-kvalitet eller merkevaren Dybvik som er av topp kvalitet.

Men selv på Rema finner du nå klippfiskloins - fra torskens ryggstykke - av høy kvalitet. 

Hvit, rosa eller rød

Hva som er egnet drikke til klippfisk, finnes det mange meninger om. Italienerne insisterer på en hvitvin mens portugiserne ikke går av veien for en rødvin. I Norge er det sterke røster for øl og akevitt.

Den diskusjonen lar vi ligge i dag og konsentrerer oss om vin i hele tre kulører. For denne retten er akkurat passe smaksrik til å innynde seg hos så vel hvit- som rosé- og rødvin.

Mineralsk italiener

Hvitvin fra Sentral-Italia har ofte det som trengs for å følge klippfisk, passe myk og lett sødmefull frukt, ikke for skarp syre, men frisk nok. Scacciadiavoli Grechetto dell'Umbria 2013 er en slik vin. Det er også Fontaleoni Vernaccia di San Gimignano 2013 og Vignabaldo Orvieto Classico 2015 som kommer i genial størrelse til en liten pris.

Portugiserne stiller også veldig sterkt i klassen hvitvin til klippfisk. Alvarinho er druen som gir fyldige og karaktersterke men samtidig elegante og friske viner. Som Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2015  eller Solar das Bouças Alvarinho 2014. Begge gir veldig god valuta for pengene. 

Rosé for rødvinselskeren

Rosévin fungerer også veldig godt til klippfisk. Og den "rødvinsaktige" portugisiske roséen, Quinta do Perdigão Rosé 2015 som er en innsmigrende og fyldig vin. En svært god match mot den grillete klippfisken. Den er i det hele tatt en utmerket klippfisk- eller torskevin.

...eller rød hvitvin

Vinho verde er Portugals fremste hvitvinsområde, men det lages også rødvin, og her snakker vi om en helt spesiell rødvinstil som kanskje ikke alle faller for. Solar de Serrade Vinho Verde 2013 er nemlig svært frisk, ikke noe for sofakroken, men er genial i matsammenheng. Og som skapt for klippfisk.

På undersidene finner du oppskrift på grillet klippfisk og vårt forslag til tilbehør

 
 
 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen