Grillmat
Grill klippfisk som i Brasil

Grill klippfisk som i Brasil

Vi gjør som brasilianserne og slenger klippfisk på grillen. Resultatet slår det meste hva smaksrikdom angår. Perfekt meny til sommer-OL.
Aase E. Jacobsen
05 August 2016 - 11:25

Nordmenn er flinke til å skryte, men når det kommer til å utnytte egne ressurser på forskjellige måter, får vi like få poeng som i Melodi Grand Prix.

Alltid fersk fisk

Klippfisk bør i så måte være en av våre dårligste samvittigheter. For vi er også veldig flinke til å klage på dårlig utvalg av fersk fisk, men vi glemmer at vi til enhver tid kan gjenskape den lekreste torskefileten ved å legge klippfisk til bløt i noen døgn.

 

Let etter det beste

Klippfisk er imidlertid ikke et ensartet produkt. Enorme kvalitetsforskjeller eksisterer, så det gjelder å ikke være knipen med pengene.

Spesielt viktig er det når klippfisken skal grilles. Da må fiskesmaken være så ren som mulig for at resultatet skal bli godt. Se etter A-kvalitet eller merkevaren Dybvik som er av topp kvalitet.

Men selv på Rema finner du nå klippfiskloins - fra torskens ryggstykke - av høy kvalitet. 

Hvit, rosa eller rød

Hva som er egnet drikke til klippfisk, finnes det mange meninger om. Italienerne insisterer på en hvitvin mens portugiserne ikke går av veien for en rødvin. I Norge er det sterke røster for øl og akevitt.

Den diskusjonen lar vi ligge i dag og konsentrerer oss om vin i hele tre kulører. For denne retten er akkurat passe smaksrik til å innynde seg hos så vel hvit- som rosé- og rødvin.

Mineralsk italiener

Hvitvin fra Sentral-Italia har ofte det som trengs for å følge klippfisk, passe myk og lett sødmefull frukt, ikke for skarp syre, men frisk nok. Scacciadiavoli Grechetto dell'Umbria 2013 er en slik vin. Det er også Fontaleoni Vernaccia di San Gimignano 2013 og Vignabaldo Orvieto Classico 2015 som kommer i genial størrelse til en liten pris.

Portugiserne stiller også veldig sterkt i klassen hvitvin til klippfisk. Alvarinho er druen som gir fyldige og karaktersterke men samtidig elegante og friske viner. Som Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2015  eller Solar das Bouças Alvarinho 2014. Begge gir veldig god valuta for pengene. 

Rosé for rødvinselskeren

Rosévin fungerer også veldig godt til klippfisk. Og den "rødvinsaktige" portugisiske roséen, Quinta do Perdigão Rosé 2015 som er en innsmigrende og fyldig vin. En svært god match mot den grillete klippfisken. Den er i det hele tatt en utmerket klippfisk- eller torskevin.

...eller rød hvitvin

Vinho verde er Portugals fremste hvitvinsområde, men det lages også rødvin, og her snakker vi om en helt spesiell rødvinstil som kanskje ikke alle faller for. Solar de Serrade Vinho Verde 2013 er nemlig svært frisk, ikke noe for sofakroken, men er genial i matsammenheng. Og som skapt for klippfisk.

På undersidene finner du oppskrift på grillet klippfisk og vårt forslag til tilbehør

 
 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Får du tak i lammenyrer kan du lage denne britiske klassikeren
Dagens rett

Får du tak i lammenyrer kan du lage denne britiske klassikeren

Mange mener det tradisjonelle britiske kjøkken ikke hadde noe å tilby, men der tar de feil.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her