Grønn bølge

Berlin er vår tids mest energiske sentrum for kunst og kultur - og absint.
Redaksjonen
20 Februar 2009 - 12:45

"Etter det første glasset ser du tingene slik du ønsker at de var. Etter det andre glasset ser du tingene slik de ikke er. Til slutt ser du tingene som de virkelig er og dette er det skrekkeligste i verden".

Ordene tilhører Oscar Wilde og er en beskrivelse av virkningen av absint. Denne myteomspunnete likøren med den giftgrønne fargen har vært å få igjen noen år nå, etter å ha vært forbudt i de fleste land siden rundt første verdenskrig.

Absintbutikk
Kunstnere som Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh, ovennevnte Oscar Wilde og Ernest Hemingway er bare noen av dem som blir forbundet med denne likøren. Det samme blir Hans Jæger og Kristiania-bohemene.

I begynnelsen av forrige århundre var absinten en motedrikk blant kunstnerne i Paris. I dag er det Berlin som har utviklet seg til den mest spennende byen for kunstnere og kreative i Europa.

I Weinmeisterstrasse, ikke langt fra Hackescher Markt i Berlin Mitte, ligger Absinth Depot Berlin. Siden slutten av 1990-årene har de spesialisert seg på "den grønne fe," som absint også blir kalt.

Innehaver Bernhard Flöder forteller at de har opparbeidet en solid base stamkunder, men at også mange turister velger å legge turen innom. Sammen med kollega Hermann Plöcke arrangerer de kvelder i et godt tilrettelagt bakværelse, der gjestene blir tatt med inn i den fargerike historien til absinten.

"Absinten gir deg et mytos. Alle har hørt om drikken og blir nysgjerrige. Det var forbudt, ergo må det være noe interessant!" forteller Flöder. "I tillegg kommer faktoren at dette var drikken de store og berømte sverget til".

Butikken er innredet i en stil som drar assosiasjonene tilbake til da absinten var på det mest populære. Mønstrede tekstiltapeter, en disk som hos landhandleren før i tiden, et gammelt kassaapparat er alt med på å skape en egen stemming i butikken. Jazzen strømmer diskret ut fra høytalerne og kundene tar seg tid. De fleste som er der samtidig med oss virker like grønne som væsken de skal handle og lytter interessert til Flöders beretninger.

Mange serveringsmåter
Vi bestiller kaffe og setter oss og venter til det er tomt for kunder igjen. Vi legger merke til at de også selger sigarer, tobakk og Virginia-sigaretter, i tillegg til et lite utvalg av typiske kolonialvarer, alt utstilt på én hylle. "Vi selger bare varer vi selv liker. Varer vi selv kunne tenke oss å kjøpe," forklarer Flöder som ser at vi studerer vareutvalget. Han har ikke mye til overs for de store kjedene som brer om seg. "Heldigvis er det i en by som Berlin også marked for spesialbutikker utenom de store aktørene."

Noe av mystikken knyttet til absint ligger i ritualene rundt den. En egen absintskje med flere hull i legges over absintglasset med en sukkerbit på. Så heller du litt vann på sukkerbiten, slik at sukkeret langsomt blander seg med den grønne absinten. På denne måten blir ikke likøren så bitter. Dette er den typiske franske måten å drikke absint på.

Enkelte bruker fortsatt en egen karaffel med flere kraner, slik at det blir noe seremonielt over det hele når man sitter rundt et bord og drikker absint. Opprinnelig ble disse spesialkaraflene laget fordi det var vanskelig å få tak i rennende vann og man fylte gjerne karaffelen med isbiter.

Den tsjekkiske måten å drikke absint på innebærer at du drypper absint på sukkerbiten, antenner denne og sakte heller vann på så snart flammen er slukket. Sveitserne dropper både sukker og flammer. De heller bare langsomt iskaldt vann i glasset.

Absintparty
Det finnes også flere barer i Berlin som blir forbundet med absint. Vi tok turen innom Kaffee Burger i bydelen Mitte, der de holder på ritualet med absintskjeen. Lokalet er mørkt og det er livemusikk fra en liten scene. Vi ser ingen som drikker absint, men bartenderen kan fortelle at vi nok er her i tidligste laget. I trendy Kastanienallee ligger Mary Jane Bar. Innflytelsen fra de siste års motedrikker er sterkere her, og en hit er Absinth Red Bull.

Lenger oppe i samme gate, vi er nå i bydelen Prenzlauer Berg, ligger An einem Sonntag im August. Hver onsdag arrangerer de absintparties med lavprisprofil. Her er stemningen høy og slett ikke så høytidelig som vi kunne frykte. Siden det er så kult å gå på absintparty er det en fare at du også må opptre kult ved å gi inntrykk av å være blasert i forhold til både ritualer, alkoholinnhold og spenning. Slik er det ikke, stemningen er gemyttlig og gjestene av den interessante og inkluderende typen.

I parallellgaten Schönhauser Allee, rett bak An einem Sonntag im August like før gatene møtes, ligger Druide Absinth & Cocktail Bar. Som navnet indikerer, er dette også et sted for absintelskere. Og også her er det absintparty onsdagene, med priser på 17 kroner for enkelte varianter av den grønne feen. Hvor vidt baren har utviklet seg til et kultsted er det kanskje for tidlig å si noe om, men at de er på vei mot en slik status, kan vi trygt si. Druide skryter av å ha 100 typer absint og 300 cocktails på menyen, så her skulle det være noe for enhver.

Klassisk eleganse
Dersom du har fått nok av det nye, trendy, alternative Berlin, et slags Grünerløkka i n'te potens, kan det være verdt å ta turen over til gamle Vest-Berlin. Bar am Lützowplatz ligger ikke langt fra Tiergarten og hadde det største absintkartet i Tyskland. Vi er ikke så sikre på om det fortsatt er tilfelle. Til gjengjeld skryter de av å ha det største utvalget av champagne i verden.

Å komme til Bar am Lützowplatz er som å stige inn i en annen virkelighet sammenlignet med de andre barene vi har besøkt. Baren har ry på seg å være blant de fineste i verden hva arkitektur og opplevelse angår. Med sin 17 meter lange bar sentralt plassert i det 31 meter lange, smale lokalet, og med sine komfortable skinnmøbler og interiør gjennomtenkt ned til den minste detalj, er det et annet klientell som trekkes hit.

Om du foretrekker å nyte din absint i de nye kunstnerområdene i Berlin eller om du tar den i en klassisk, elegant bar som på Lützowplatz, vil du uansett oppleve lidenskap og respekt for den mytiske statusen absinten har opparbeidet seg. Og hos Absinth Depot Berlin kan du altså handle med deg kvoten hjem.

Fakta om absint
Det var den franske legen Pierre Ordinaire, bosatt i Sveits, som først frastilte absint. I 1797 solgte han oppskriften til M. Pernod, som i 1805 startet industriell produksjon. I Sveits hadde absint status som allmennlegemiddel, og for Pernod kom det kommersielle gjennombruddet med franskmennenes felttog mot Algerie.
 
I utgangspunktet ble absinten gitt de franske soldatene som medisin mot feber og diaré. Soldatene vente seg raskt til absinten og etter krigen to de vanene med seg tilbake til hverdagen i Frankrike.
 
Fra å være en fattigmannsdrikk oppnådde absinten snart status som kultdrikk. Spesielt ved århundreskiftet var dette selve drikken blant kunstnere og intellektuelle.
 
• Absint er en alkoholholdig drikk med malurt, anis og andre krydder.
• Virkestoffet i malurt er tujon.
• Absinten hadde opprinnelig et langt høyere tujoninnhold enn i dag og virket nærmest narkotisk.
• Absinten påvirket de delene av hjernen som har med smerte og angst å gjøre.
• Misbruk førte til magekramper, syns- og hørselshallusinasjoner, epileptiske anfall, hjerneskader, synsforstyrrelser, psykiatriske sykdommer og selvmord.
• Kunstnere brukte den hallusinerende virkningen for å få inspirasjon og for kreativitet
• De store problemene forbundet med absint, også sekundærproblemer som tuberkulose, syfilis, kriminalitet og moralsk forfall, førte til at Frankrike i 1915 innførte totalforbud mot produksjon og salg av absint.
• Da hadde land etter land allerede fra 1905 innført et tilsvarende forbud.
• Tsjekkia, Storbritannia, Portugal og Spania, land der absint ikke ble konsumert i særlig grad, innførte aldri noe forbud.
• 1998: EU legaliserer absint, men med et maksimalt tujoninnhold på 0,1 gram per liter.
• Absint er dermed også å få i Norge.

Tekst og foto: Bjørn Hatlebø Engeset m. fl.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sommerens sprøeste drink gir tropiske vibber
Ukens drink
Coco Loco

Sommerens sprøeste drink gir tropiske vibber

Det som er sprøtt med den er at den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor
Dagens rett
Bluecheeseburger med coleslaw-tomatsalsa

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor

Saftig burgerkjøtt og smakskraftig ost er som hånd i hanske. Og nesten vanedannende godt. Prøv denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se alle de gode oppskriftene med blåbær
Guide
Oppskrifter med blåbær

Se alle de gode oppskriftene med blåbær

Blåbærene venter på deg i skogen, modne og helt gratis. Her er hva du kan lage av de søte små.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse munnfullene har alt av norsk sommer i seg
Ukens kake
Bringebærmuffins med bringebærglasur

Disse munnfullene har alt av norsk sommer i seg

Enten du bruker bringebær fra skogen, hagen eller butikken blir resultatet like godt. Den ideelle søtsaken til sommerkakebordet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sommerens sprøeste drink gir tropiske vibber
Ukens drink
Coco Loco

Sommerens sprøeste drink gir tropiske vibber

Det som er sprøtt med den er at den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor
Dagens rett
Bluecheeseburger med coleslaw-tomatsalsa

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor

Saftig burgerkjøtt og smakskraftig ost er som hånd i hanske. Og nesten vanedannende godt. Prøv denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se alle de gode oppskriftene med blåbær
Guide
Oppskrifter med blåbær

Se alle de gode oppskriftene med blåbær

Blåbærene venter på deg i skogen, modne og helt gratis. Her er hva du kan lage av de søte små.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her