Gull fra Wales

For mange er whisky ensbetydende med Skottland. Nå har en ny region i Storbritannia meldt seg på i konkurransen om ganene, og waliserne frister med det pure gull; Aur Cymru.
Redaksjonen
11 Desember 2007 - 15:56

Også waliserne har en lang og fuselbefengt historie hva angår produksjon av sterkere varer. Som alle andre med keltisk opprinnelse, er kombinasjonen oppvarming og kondensasjon av alkoholholdig «gjærsuppe» velkjent, og i Wales kan denne kunsten spores tilbake til det fjerde århundre der en kar ved navn Reaullt Hir drev med destillasjon på øya Bardsey.

100 års stillhet
Ingrediensene for å produsere «gwirod», livets vann, var en blanding av bygg, gjær og honning, men noe sving på den walisiske produksjonen ble det ikke før i 1705 da det ble etablert et kommersielt destilleri ved Dale i Pembrokeshire.

Eierne het Williams, men etter en tid satte familien seg på båten til USA der de levde videre på medbrakt kunnskap. De ble med på å bygge opp whiskeyindustrien i Kentucky, familiens produkter markedsføres den dag i dag under det kjente merkenavnet Evan Williams.

Også på 1800-tallet eksisterte det et whiskydestilleri i Frongoch nær Bala i den nordlige delen av Wales, men kombinasjonen av en sterk avholdsbevegelse og destilleriinnehaverens plutselige død etter å ha blitt kjørt over av en hesteekvipasje, resulterte i fullstendig stillstand i walisisk whiskyindustri i over 100 år.

En merkedag
14. september 2000 ble neste kapittel i den walisiske whiskyhistorien påbegynt: Det første destillatet fra The Welsh Whisky Company og Penderyn Distillery ble tappet på fat, og grunnlaget for Penderyn Wisgi Brag Sengl Cymreig, det vil si Penderyn Single Malt Welsh Whisky var lagt.

Starten på det hele var seks personer som møttes over et glass øl på den lokale puben. Da puben stengte var konklusjonen klar: «Når skottene kan, ja, da kan vi også».
Destilleriet ligger i den lille landsbyen Penderyn, midt i nasjonalparken Brecon Beacons. Også her er det tilgangen på godt vann som har medvirket til valg av lokalitet, og den lokale kilden inneholder vann som kommer fra nærliggende myrområder før sandstein og kalkstein tar seg av rensingen.

Dobbeltkolonne
Vannkilden brukes også når destillatet skal reduseres i styrke før fatlagring. Denne foregår i brukte bourbonfat. Blant fatene finner vi både eks-Jack Daniel's og Evan Williams, og destilleriet har også klart å få tak i fat fra Buffalo Trace i Kentucky - også et destilleri med svært spesielle varer på menyen. Sluttlagring skjer i madeirafat og andre sterkvinfat for å få den spesielle karakteren produsenten er ute etter.

Det er likevel kolonnen som gjør at Penderyn utmerker seg en smule. Mens det i Skottland brukes to og i Irland tre panner, har en herre ved navn David Faraday (slektning av Sir Michael, han med elektrolysecellen...) designet en dobbeltkolonne med en felles kjele der whiskyen brennes kun en gang.

Resultatet fra denne mellomtingen av en pot still og en kontinuerlig kolonne er et svært rent og kraftig produkt som holder 92 volumprosent alkohol. Deretter settes spriten ned til 63,4 prosent - som skal være den optimale lagringsstyrken for den walisiske whiskyen.

Noe for seg selv
- Penderyn whisky er noe for seg selv, og du kan godt si at du ikke liker den, sier Phil Smith, Penderyns salgssjef med atskillige år bak seg i whiskyindustrien.
- Du kan likevel ikke si at det er et dårlig produkt, fortsetter han og henviser stolt til Jim Murray's Whisky Bible som ga «det walisiske gull» 91 poeng i 2006.

Det er også andre forhold som gjør at Penderyn ikke er helt som andre. De fleste destillerier begynner whiskyprosessen ved at maltet kommer i hus. Hos Penderyn kommer det tankbiler fra det walisiske bryggeriet S A Brain & Co i Cardiff med fiks ferdig gjæret vørter eller «wash», med andre ord det som kalles «distillers beer». «Ølet» som er brygget etter destilleriets spesifikasjoner, holder åtte prosent og har en lett og fruktig smak.

Fire år i fat
Penderyn er i sannhet noe for seg sammenliknet med annen whisky, og mannen som er ansvarlig for dette er Jim Swan. Han er en velkjent herre for den som har lest litt om whisky og annen industri som sysler med alkoholholdige drikker.

Swan har høyere utdanning innen kjemi og biologi, og er regnet som en ekspert innen fatlagring, produktkvalitet, destillasjon og blending. Han har også vært leder av dommerpanelet i the International Wine and Spirits Competition.

Swans mangeårige erfaring har gitt Penderyn en annerledes whisky med søte toner i nesen der nøttepreg og rosin avløses av toner av malt og gjær. Sødmen går igjen i smaken sammen med vanilje, sitron, toffee og fersk lær. Avslutningen har litt bitre kryddertoner med et hint av ingefær, tropisk frukt og fat. Penderyn Single Malt Welsh Whisky er fatlagret i cirka fire år og er ikke kjølefiltrert.

Limited edition
For å holde høy kvalitet på produktet, produserer Penderyn kun to fat «new make» per dag. Likevel er det funnet rom for et par produkter lages i ekstra begrensete kvanta, kun 1000 flasker - og til en relativt høy pris, nærmere bestemt vel 80 engelske pund.

Den ene varianten, Penderyn Peated Limited Edition, har noe mer preg av røyk og torv enn «standardutgaven» - og med en alkoholstyrke på 50. Den har kreosot (!) og torv i nesen med en søtlig røyksmak og toner av grønnfrukt og kiwi på tungen med kort ettersmak.

Whiskyeksperter som Dave Broom mener at destilleriet med fordel kunne latt produktet ligge litt lenger på fat, mens Jim Murray har gitt drikken 92 poeng i 2006-utgaven av «Bibelen». Med andre ord: Døm selv dersom du skulle komme over en flaske.

Den andre varianten, Penderyn Limited Release - «Oloroso Edition», med samme styrke, har fått avslutte lagringsperioden på olorosofat. Dette har tilført en velbalansert sherrysødme, og whiskyen har fått sølvmedalje i the International Wine & Spirit Competition.

Kvinnelig håndlag
I tidligere tider da brenning var en hjemmesyssel, var aktiviteten stort sett «kvinnfolkarbeid» - i alle fall på den norske landsbygda. Da destillasjon ble industri, overtok mannfolkene, og det har etter hvert blitt langt mellom de kvinnelige destillatørene. Arcus har en, Angelika Florvaag, som blant annet sysler med akevitt. En av de få andre i bransjen er destillatøren hos Penderyn, en dame ved navn Gillian Howell. Etter sigende er hun den eneste kvinnelige destillatøren i whiskybransjen, og hun hadde i utgangspunktet ingen planer om å begynne innen brennevinsproduksjon.

Etter at hun haddeavsluttet kjemistudiene, var hun ikke helt sikker på hva hun skulle bedrive de neste årene. I et forsøk på å finne ut av dette, dro hun ut for å utforske verden. Vel hjemme igjen hadde hun fortsatt ikke svaret. En kveld hun satt og kikket på ymse sider på internett, havnet hun plutselig på en side som het Go Wales. Siden hadde som formål å få godt utdannede walisere til å bruke kunnskapene sine lokalt i stedet for å dra til England. Med dette i tankene kom hun ikke lenge etter over en annonse der The Welsh Whisky Company søkte etter en destillatørtrainee.

Det hevdes at hun smakte maltwhisky for første gang under intervjuet hos Penderyn, og hun er fortsatt ingen stor whiskydrikker. Det hun eventuelt mangler når det gjelder konsum, tar hun til fulle igjen på stadig økende kunnskap om hvordan whisky produseres i Wales - godt hjulpet av mentor Jim Swan.

Foto: Scanstockphoto

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter
Forsiden akkurat nå
Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen
Dagens rett
Fiskepanetter som i India

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen

Panetter eller kroketter er reneste snacksen som er helt umulig å ikke like. Kanskje bør du lage dobbel porsjon først som sist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her