Han leder verdens beste restaurant

Han leder verdens beste restaurant

Det er i hvert fall mannen 512 av verdens fremste kokker har satt øverst på sin liste. Og det er ingen skandinaviske blant de ti beste.

Den sammenfaller ikke med andre lister som Worlds50Best, men er mer et uttrykk for hvordan 512 kjøkkensjefer på tre og to stjerners Michelin-restauranter ser på verdensgastronomien. Hver kokk har nominert sine fem favoritter.

Her er oversikten over Worlds50Best 2014

Listen er sammenfattet av det franske bransjebladet Le Chef som med den ønsker å vise en annen sannhet enn Worlds50Best som har en overvekt av matjournalister og eksperter i juryen. Den er i første rekke en kritikk mot måten Worlds50Best-juryen er sammensatt på. Hvert land, lite som stort, har ifølge Le Chef 10 jurymedlemmer som hver seg har sju stemmer.

Bare tre blant de 100 beste

I Le Chefs oversikt er imidlertid kokker fra gastronomiske utposter som Skandinavia minimert, mens Frankrike med sine mange Michelin-stjerner har fått en dominerende plass i juryen.

Noen vil kanskje kalle dette et uttrykk for fransk arroganse og navlebeskuelse, men nedenfor er i alle fall oversikten over de 10 beste. Det er bare to restauranter som finnes både på denne listen og på Worlds50Best, nemlig El Celler de Can Roca og Eleven Madison Park. Mens det ikke er en eneste fransk restaurant på Worlds50Best-listen, er det seks på Le Chefs.

Noma som Worlds50Best har kåret som verdens beste fire ganger siden 2010, kommer i denne oversikten på 21. plass. I det hele tatt er Skandinavia dårlig representert. Geranium ligger på 60. plass og Fäviken på 81. plass. Ingen andre skandinaviske restauranter er på Top 100-listen.

Dette er Nordens beste restauranter

Dette er de 10 beste restaurantene i kåringen:

1. Rest. Pierre Gagnaire
Paris, Frankrike

2. Rest. Paul Bocuse
Collonges-au-Mont-d'Or, Frankrike

3. El Celler de Can Roca
Girona, Spania

Derfor er denne restautanten ubestridt i verdenstoppen

4. Per Se
New York, USA

Derfor er denne restauranten og innehaveren så stor

5. Louis XV
Monte Carlo, Monaco

6. Rest. Michel Bras
Laguiole, Frankrike

Denne restauranten er i en klasse for seg

7. Epicure
Paris, Frankrike

Dette er Eric Frechons folkelige restaurant

8. Ledoyen
Paris, Frankrike

9. Nihon Ryori Ryugin
Tokyo, Japan

10. Eleven Madison Park
New York, USA

Her kan du lese mer om denne restauranten

Her er hele listen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen