Han leder verdens beste restaurant

Han leder verdens beste restaurant

Det er i hvert fall mannen 512 av verdens fremste kokker har satt øverst på sin liste. Og det er ingen skandinaviske blant de ti beste.
Aase E. Jacobsen
28 Januar 2015 - 14:12

Den sammenfaller ikke med andre lister som Worlds50Best, men er mer et uttrykk for hvordan 512 kjøkkensjefer på tre og to stjerners Michelin-restauranter ser på verdensgastronomien. Hver kokk har nominert sine fem favoritter.

Her er oversikten over Worlds50Best 2014

Listen er sammenfattet av det franske bransjebladet Le Chef som med den ønsker å vise en annen sannhet enn Worlds50Best som har en overvekt av matjournalister og eksperter i juryen. Den er i første rekke en kritikk mot måten Worlds50Best-juryen er sammensatt på. Hvert land, lite som stort, har ifølge Le Chef 10 jurymedlemmer som hver seg har sju stemmer.

Bare tre blant de 100 beste

I Le Chefs oversikt er imidlertid kokker fra gastronomiske utposter som Skandinavia minimert, mens Frankrike med sine mange Michelin-stjerner har fått en dominerende plass i juryen.

Noen vil kanskje kalle dette et uttrykk for fransk arroganse og navlebeskuelse, men nedenfor er i alle fall oversikten over de 10 beste. Det er bare to restauranter som finnes både på denne listen og på Worlds50Best, nemlig El Celler de Can Roca og Eleven Madison Park. Mens det ikke er en eneste fransk restaurant på Worlds50Best-listen, er det seks på Le Chefs.

Noma som Worlds50Best har kåret som verdens beste fire ganger siden 2010, kommer i denne oversikten på 21. plass. I det hele tatt er Skandinavia dårlig representert. Geranium ligger på 60. plass og Fäviken på 81. plass. Ingen andre skandinaviske restauranter er på Top 100-listen.

Dette er Nordens beste restauranter

Dette er de 10 beste restaurantene i kåringen:

1. Rest. Pierre Gagnaire
Paris, Frankrike

2. Rest. Paul Bocuse
Collonges-au-Mont-d'Or, Frankrike

3. El Celler de Can Roca
Girona, Spania

Derfor er denne restautanten ubestridt i verdenstoppen

4. Per Se
New York, USA

Derfor er denne restauranten og innehaveren så stor

5. Louis XV
Monte Carlo, Monaco

6. Rest. Michel Bras
Laguiole, Frankrike

Denne restauranten er i en klasse for seg

7. Epicure
Paris, Frankrike

Dette er Eric Frechons folkelige restaurant

8. Ledoyen
Paris, Frankrike

9. Nihon Ryori Ryugin
Tokyo, Japan

10. Eleven Madison Park
New York, USA

Her kan du lese mer om denne restauranten

Her er hele listen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her