NM for vinkelnere
Han vant sitt tredje vinkelner-NM. Neste er nordisk og EM
Foto: (Sune Eriksen)

Han vant sitt tredje vinkelner-NM. Neste er nordisk og EM

Kristiansanderen Henrik Dahl Jahnsen (26) er på nytt landets beste vinkelner.
Aase E. Jacobsen
08 Februar 2018 - 20:29

Henrik Dahl Jahnsen, til daglig fodd &beverage manager på Bølgen & Moi Kristiansand, kan trekke et lettelsens sukk etter å ha sikret seg sin tredje vinkelner-NM-seier. I fjor ble han nemlig slått av Simon Zimmermann, Happolati, som i år kom på tredjeplass. Og andreplassen gikk til Francesco Marzola, Hotel Park Vossevangen. De er landets tre dyktigste vinkelnere for tiden som nærmest bytter om å bekle toppen av pallen.

- Det er gøy med konkurranse og at alle tre jobber så hardt, men jeg håper jo ikke det avskrekker andre fra å utfordre oss, sier den nybakte norgesmesteren, som innrømmer at han ikke var helt fornøyd med egen innsats. – Jeg var misfornøyd med kvartfinalen og skulle gjerne hatt flere poeng for å øke avstanden til nummer to. 

Kvartfinalen bestod av en teoriprøve med 50 spørsmål i tillegg til blindsmaking av to viner og gjenkjennelse og beskrivelse av to drikkevarer. Alt i løpet av én time og 15 minutter.

Finpusser foran nordisk og EM

Deretter fulgte en semifinale der de seks beste fra kvartfinalen måtte vise sine kunnskaper foran dommerne ved å  korrekt dekantere og servere en hvitvin til åtte gjester samt smake, gjenkjenne og beskrive produksjonsteknikk av to ulike sidere.

I finalen måtte deltakerne utføre fem ulike oppgaver på scenen i løpet av 26 minutter. Første oppgave var å smake, gjenkjenne og beskrive ti ulike drikkevarer. Disse var servert i svarte, ugjennomsiktige glass noe som gjør blindsmakingen enda vanskeligere enn ved bruk av vanlige glass da de ikke kan se fargen på innholdet.

Det blir likevel å finpusse teorikunnskapene som er strategien fram mot nordisk mesterskap skal vi tro den nybakte norgesmesteren. Nordisk mesterskap arrangeres i år i Norge i september. Fra før har Henrik en andreplass i nordisk. - Det femte gang jeg er med i nordisk, så det er på tide å ta hjem tittelen, sier han og mener de tøffeste konkurrentene er andre skandinaver.

Etter nordisk er det EM i 2020. Mens det er fjorårets norgesmester, Simon Zimmermann, som representerer i neste års VM. I denne konkurransen i fjor var for øvrig Henrik yngste norske deltaker noensinne. Og årets beste yngste norske vinkelner ble Andreas Høgfeldt, Vintage Kitchen, foran Petter Lorang Svanæs, Kontrast og Emil Reinton, Asia.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her