NM for vinkelnere
Han vant sitt tredje vinkelner-NM. Neste er nordisk og EM
Foto: (Sune Eriksen)

Han vant sitt tredje vinkelner-NM. Neste er nordisk og EM

Kristiansanderen Henrik Dahl Jahnsen (26) er på nytt landets beste vinkelner.
Aase E. Jacobsen
08 Februar 2018 - 20:29

Henrik Dahl Jahnsen, til daglig fodd &beverage manager på Bølgen & Moi Kristiansand, kan trekke et lettelsens sukk etter å ha sikret seg sin tredje vinkelner-NM-seier. I fjor ble han nemlig slått av Simon Zimmermann, Happolati, som i år kom på tredjeplass. Og andreplassen gikk til Francesco Marzola, Hotel Park Vossevangen. De er landets tre dyktigste vinkelnere for tiden som nærmest bytter om å bekle toppen av pallen.

- Det er gøy med konkurranse og at alle tre jobber så hardt, men jeg håper jo ikke det avskrekker andre fra å utfordre oss, sier den nybakte norgesmesteren, som innrømmer at han ikke var helt fornøyd med egen innsats. – Jeg var misfornøyd med kvartfinalen og skulle gjerne hatt flere poeng for å øke avstanden til nummer to. 

Kvartfinalen bestod av en teoriprøve med 50 spørsmål i tillegg til blindsmaking av to viner og gjenkjennelse og beskrivelse av to drikkevarer. Alt i løpet av én time og 15 minutter.

Finpusser foran nordisk og EM

Deretter fulgte en semifinale der de seks beste fra kvartfinalen måtte vise sine kunnskaper foran dommerne ved å  korrekt dekantere og servere en hvitvin til åtte gjester samt smake, gjenkjenne og beskrive produksjonsteknikk av to ulike sidere.

I finalen måtte deltakerne utføre fem ulike oppgaver på scenen i løpet av 26 minutter. Første oppgave var å smake, gjenkjenne og beskrive ti ulike drikkevarer. Disse var servert i svarte, ugjennomsiktige glass noe som gjør blindsmakingen enda vanskeligere enn ved bruk av vanlige glass da de ikke kan se fargen på innholdet.

Det blir likevel å finpusse teorikunnskapene som er strategien fram mot nordisk mesterskap skal vi tro den nybakte norgesmesteren. Nordisk mesterskap arrangeres i år i Norge i september. Fra før har Henrik en andreplass i nordisk. - Det femte gang jeg er med i nordisk, så det er på tide å ta hjem tittelen, sier han og mener de tøffeste konkurrentene er andre skandinaver.

Etter nordisk er det EM i 2020. Mens det er fjorårets norgesmester, Simon Zimmermann, som representerer i neste års VM. I denne konkurransen i fjor var for øvrig Henrik yngste norske deltaker noensinne. Og årets beste yngste norske vinkelner ble Andreas Høgfeldt, Vintage Kitchen, foran Petter Lorang Svanæs, Kontrast og Emil Reinton, Asia.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her