Har du prøvd å lage lasagne av poteter?

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?

La poteten overta for pasta denne gangen og server en smaksrik potetlasagne med drikke etter hva lommeboken tåler.

Poteten brukes som bilde på alt som er fleksibelt. Og det med god grunn, for det er knapt noen råvarer som kan dukke opp i så mange forskjellige forkledninger, og alltid smake like godt.

Helst ikke rå

Så lenge du unngår å servere den rå, for det er definitivt ikke godt. Eller bare kokt. For heller det er ikke veldig spennende selv om mange nordmenn med et tvangspreget forhold til mat fortsatt insisterer på å spise kokte poteter til alt.

Poteter er noe av det rimeligste du kan gå til innkjøp av. På denne tiden av året når de norske avlingene kommer for fullt ut på markedet, er den nesten gratis.
Hva kvalitet angår, så er det fortsatt et langt lerret å bleke, for evnen og viljen til å sortere i kvalitetskategorier har vært svært liten i produsent- og grossistleddet. Derfor har vi måttet ta til takke med mye avfall opp gjennom årene.

Se gjennom vinduet

Bildet er noe bedre, men fortsatt er det et stykke fram før vi trygt kan ta en pose fra butikken og være helt sikker på at dette er 100 prosent topp kvalitet.

Les om potetens grand cru her

Derfor må du sjekke nøye gjennom "vinduet" i potetposen og se om det ser ut som om de har det bra der inne før du velger.

Denne gangen lar vi poteten overta som måltidets karbohydratelement, en arena som pasta i stor grad har okkupert i det norske hjem. Lasagne er blitt hverdagskost i løpet av de 25-30 årene denne retten har vært kjent på

våre breddegrader.

Enkel, rask og billig

Ukens potelasagne er virkelig enkel og rask å lage, og vanvittig god og selvsagt billig. Dessuten er den fleksibel for den kan forandres i det uendelige, fra å være rent vegetarisk til også å inneholde enten fisk eller kjøtt.

Som hverdagsmat, eller til en liten hyggestund midt i uka med stearinlys på bordet, ønsker de færreste å investere for mye i drikkevarene til.
Det smaker veldig godt med en kald pilsner til eller en ikke for komplisert vin. Det viktigste kravet er at den er saftig, med fine syrer og bløte tanniner.

Perfekt pastavin

Budsjettvinen denne uken er Saladini Pilastri Rosso Piceno 2013 (44465) .

For her får du den perfekte pastavin. Saftig og rund, behagelig frisk og uten påtrengende tanniner. Super til potetlasagnen enten du velger den vegetariske vrien, med ansjos, salami eller skinke.

Ønsker du noe mer kompleksitet, kan du legge på noen tiere og få en annen sangiovesebasert italiener fra litt lenge nord, nemlig Lundadoro Rosso di Montepulciano Primosenso 2011 (56624) .

For her får du mer av alt, mer kjøttfull bærfylde i så vel duft som smak, tydelig jordsmonnspreg, fin syrlighet, litt men ikke tøffe tanniner, deilig ettersmak med bærsødme og jordlige aromaer. En fleksibel vin som går fint til potelasagnen men er enda mer perfekt hvis du serverer den som grønnsakstilbehør til eksempelvis grillet kylling eller svin.

Vi må ikke glemme de hvite vinene for de er ideelt sett uovertrufne til denne type mat  Villa Chiòpris Pinot Grigio 2013 (80071) er perfekt til denne type retter.

Potetlasagne med salami

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

8 stk
1 pakke(r)

Fremgangsmåte

Skjær poteter, tomater og auberginer i tynne (2-3 mm) skiver. Stek auberginen i olje til den er pent brun.
 
Legges lagvis med salt, pepper og finhakket hvitløk samt evt. finhakket ansjos, salami eller spekeskinke i strimler mellom lagene i en ildfast form. Bruk gjerne en springform, da blir det lettere å få den helskinnet ut av formen.
 
Dryss ost på toppen. Stek ved 180 grader i en drøy time til potetene er myke.
 
La lasagnen få hvile i 10 minutter til den får satt seg. Løsne langs kanten på formen og ta av sidedelen.
 
Skjær så i pene stykker og server sammen med en salat som du blander av romanosalatblader, ekebladssalat, en avocado i terninger og en dressing av 1 ss god eddik eller sitronsaft, 3 ss god olivenolje, 1 ts fransk sennep, salt og pepper samt litt finhakkete friske urter.
 

Godt brød til er en selvfølge.

Her er alt du trenger å vite om pasta

Fristende internasjonale retter

Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter

Hvis du er på jakt etter enda flere ligger de her

Grønnsaker er en av de sterkeste trendene akkurat nå

Les mer om raw food

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker/ Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 
Illustrasjonsfoto: Inkognito, Stockxpert

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen