Godbiter i pollisten
Hekta på sancerre? Da må du smake disse

Hekta på sancerre? Da må du smake disse

Gerard Boulay lager sancerre med en helt spesiell intensitet og konsentrasjon. De kan sågar lagres lenge.
Aase E. Jacobsen
12 Juli 2017 - 13:45

Sancerre er en av de mest populære hvitvinsstilene her til lands, selvsagt etter chablis og til dels riesling. Som disse er det store variasjoner innad i kategorien, og Gerard Boluays sancerrer befinner seg helt i toppen.

Gérard Boulay.

Det gjelder også prismessig, men siden du stort sett må over tohundrelappen for å få en god sancerre, kan du godt legge på noen tiere til for å få Boulay Sancerre Blanc Tradition 2015. En ytterst seriøs sancerre som nyter godt av 2015-årgangens kvaliteter når det kommer til konsentrasjon, fruktfylde og syrefriskhet. Denne sancerren konkurrerer med de beste chabliser og sentralburgundere (dog ikke grand cru-er) når det kommer til å være en god partner til rikere sjømatretter.

Når 2015-utgaven er tom, og det er ikke lenge til, erstattes den av 2016 som ikke gjør Boulay-renommeet til skamme, heller tvert om. 2016 er en årgang som kjennetegnes av veldig god syrefriskhet og god konsentrasjon på linje med 2015. Smaksmessig oppleves som mer på den aromatiske siden med stor fruktfylde, men den typiske mineralkarakteren til denne sancerren lurer i bakgrunnen. 

Selv om legendariske Boulay Sancerre Blanc Les Monts Damnés 2015 nå er utsolgt, er den verd å dvele med et øyeblikk. Denne unike vinen får nemlig sine druer fra en av de beste cru-ene i Sancerre-appellasjonen, nemlig det forbannete fjellet, den svært bratte vinmarken som danner bakteppet for landsbyen Chavignol som også er berømt for sin helt spesielle geitost.

Her kan du lese historien bak navnet Monts Damnés og hva som kjennetegner denne vinmarken

De spesielle vekstforholdene her har i 2015 gitt en vin med enorm intensitet og konsentrasjon, ganske rik men også med tilstrekkelig syre til å gi en frisk munnfølelse. Dette er store saker som tåler 10 år i kjelleren.

Clos de Beaujeu er en annen av vinmarkene det kommer veldig god vin fra.

Sancerre og sauvignon blanc er ikke vinstilen og druetypen som står øverst på listen over lagringsobjekter, men det er utfra en generell betraktning. I dette tilfellet har vinen det som skal til og vel så det.

Den fantes også i en 2014-utgave (også den nå utsolgt) som ikke er fullt så konsentrert, men har litt friskere karakter som er et resultat av årgangen, og litt tydeligere preg av fatmodningen. Igjen en vin beregnet på å lagres.

Sauvignon blancene herfra har et veldig godt lagringspotensial

Fatmodning er gjerne et grep som gjøres for å forberede virkelig konsentrert sauvignon blanc på et lengre opphold i kjelleren. Det er den såkalte mikrooksideringen hvor vinen utsettes for mikroskopiske mengder oksygen ved at treverket puster, som gjør jobben i denne fasen. Etter at vinen er kommet i flasken, overtar naturkorken, men da tar prosessen naturlig nok mye lengre tid.

Fatmodning kan overskygge og forstyrre denne druens naturlig intense aromabilde, men det er ikke tilfellet med Boulays viner. Her brukes aldri ny eik, fatene er minst tre år gamle, og eiken brukes i kombinasjon med stål for ytterligere å unngå at fatet skal dominere.

Selv om de to årgangene av Les Monts Damnés er utsolgt, er det ingen grunn til å fortvile, for på spesialpolene finnes tre andre toppviner fra Boulay, deriblant Boulay Gerard Sancerre La Cote 2015 (95p) som nyter godt av 2015s konsentrasjon, men som viser et annet kjent cru i Sancerre, nemlig La Cote. Også denne vinmarken ligger i Chavignol og kjennetegnes som Les Monts Damnés av et veldig sterkt og mineralrikt leirjordsmonn med ekstra mye karakter fra Kimmeridge-kalken, som er av samme type som den vi finner i Chablis, men som her kalles «terres blanches», hvit jord.

Denne vinen kan sammenfattes i ett ord: Wow. For sjelden støter du på slik intensitet og konsentrasjon i en vin laget av sauvignon blanc. Dette er ikke noe du sipper under parasollen, men derimot nyter til gode retter med sjømat eller lyst kjøtt.

Av Boulays 11 hektar er 2 hektar plantet med pinot noir. Og Boulay har også en god hånd med denne druen siden den ikke uventet trives godt i denne kalkholdige leirjorden. Boulay Sancerre Rouge Cuvée Oriane 2014 er en parfymert, åpen og aromatisk pinot noir fyldig med god bløthet, leskende og fruktig. Perfekt nå eller innen 8 år.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Eksklusiv vinsmaking med utvalgte viner fra Burgund
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 11. desember

Eksklusiv vinsmaking med utvalgte viner fra Burgund

Dette har vi gledet oss til! En sjelden mulighet til å delta på en vinsmaking med flotte viner fra Burgund. Det er begrenset med plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her