Godbiter i pollisten
Hekta på sancerre? Da må du smake disse

Hekta på sancerre? Da må du smake disse

Gerard Boulay lager sancerre med en helt spesiell intensitet og konsentrasjon. De kan sågar lagres lenge.
Aase E. Jacobsen
12 Juli 2017 - 14:45

Sancerre er en av de mest populære hvitvinsstilene her til lands, selvsagt etter chablis og til dels riesling. Som disse er det store variasjoner innad i kategorien, og Gerard Boluays sancerrer befinner seg helt i toppen.

Gérard Boulay.

Det gjelder også prismessig, men siden du stort sett må over tohundrelappen for å få en god sancerre, kan du godt legge på noen tiere til for å få Boulay Sancerre Blanc Tradition 2015. En ytterst seriøs sancerre som nyter godt av 2015-årgangens kvaliteter når det kommer til konsentrasjon, fruktfylde og syrefriskhet. Denne sancerren konkurrerer med de beste chabliser og sentralburgundere (dog ikke grand cru-er) når det kommer til å være en god partner til rikere sjømatretter.

Når 2015-utgaven er tom, og det er ikke lenge til, erstattes den av 2016 som ikke gjør Boulay-renommeet til skamme, heller tvert om. 2016 er en årgang som kjennetegnes av veldig god syrefriskhet og god konsentrasjon på linje med 2015. Smaksmessig oppleves som mer på den aromatiske siden med stor fruktfylde, men den typiske mineralkarakteren til denne sancerren lurer i bakgrunnen. 

Selv om legendariske Boulay Sancerre Blanc Les Monts Damnés 2015 nå er utsolgt, er den verd å dvele med et øyeblikk. Denne unike vinen får nemlig sine druer fra en av de beste cru-ene i Sancerre-appellasjonen, nemlig det forbannete fjellet, den svært bratte vinmarken som danner bakteppet for landsbyen Chavignol som også er berømt for sin helt spesielle geitost.

Her kan du lese historien bak navnet Monts Damnés og hva som kjennetegner denne vinmarken

De spesielle vekstforholdene her har i 2015 gitt en vin med enorm intensitet og konsentrasjon, ganske rik men også med tilstrekkelig syre til å gi en frisk munnfølelse. Dette er store saker som tåler 10 år i kjelleren.

Clos de Beaujeu er en annen av vinmarkene det kommer veldig god vin fra.

Sancerre og sauvignon blanc er ikke vinstilen og druetypen som står øverst på listen over lagringsobjekter, men det er utfra en generell betraktning. I dette tilfellet har vinen det som skal til og vel så det.

Den fantes også i en 2014-utgave (også den nå utsolgt) som ikke er fullt så konsentrert, men har litt friskere karakter som er et resultat av årgangen, og litt tydeligere preg av fatmodningen. Igjen en vin beregnet på å lagres.

Sauvignon blancene herfra har et veldig godt lagringspotensial

Fatmodning er gjerne et grep som gjøres for å forberede virkelig konsentrert sauvignon blanc på et lengre opphold i kjelleren. Det er den såkalte mikrooksideringen hvor vinen utsettes for mikroskopiske mengder oksygen ved at treverket puster, som gjør jobben i denne fasen. Etter at vinen er kommet i flasken, overtar naturkorken, men da tar prosessen naturlig nok mye lengre tid.

Fatmodning kan overskygge og forstyrre denne druens naturlig intense aromabilde, men det er ikke tilfellet med Boulays viner. Her brukes aldri ny eik, fatene er minst tre år gamle, og eiken brukes i kombinasjon med stål for ytterligere å unngå at fatet skal dominere.

Selv om de to årgangene av Les Monts Damnés er utsolgt, er det ingen grunn til å fortvile, for på spesialpolene finnes tre andre toppviner fra Boulay, deriblant Boulay Gerard Sancerre La Cote 2015 (95p) som nyter godt av 2015s konsentrasjon, men som viser et annet kjent cru i Sancerre, nemlig La Cote. Også denne vinmarken ligger i Chavignol og kjennetegnes som Les Monts Damnés av et veldig sterkt og mineralrikt leirjordsmonn med ekstra mye karakter fra Kimmeridge-kalken, som er av samme type som den vi finner i Chablis, men som her kalles «terres blanches», hvit jord.

Denne vinen kan sammenfattes i ett ord: Wow. For sjelden støter du på slik intensitet og konsentrasjon i en vin laget av sauvignon blanc. Dette er ikke noe du sipper under parasollen, men derimot nyter til gode retter med sjømat eller lyst kjøtt.

Av Boulays 11 hektar er 2 hektar plantet med pinot noir. Og Boulay har også en god hånd med denne druen siden den ikke uventet trives godt i denne kalkholdige leirjorden. Boulay Sancerre Rouge Cuvée Oriane 2014 er en parfymert, åpen og aromatisk pinot noir fyldig med god bløthet, leskende og fruktig. Perfekt nå eller innen 8 år.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt
Dagens rett

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt

Det er mye god mat i gode pølser, ikke minst når du gjør noe ekstra ut av dem. I denne lettvinte oppskriften (som alle kan klare) spiller pølsene en litt underordnet rolle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her