Helchilensk seier

Mario Vasquez (23) tok gledestrålende i mot juryens avgjørelse i kokkekampen under messen All verdens vin i Oslo Spektrum 19. september. Skiensgutten med chilenske røtter sjarmerte juryen med sin kveiterett med chilensk vri, og kan derfor pakke kofferten for en opplevelsesrik tur til fedrelandet.

Finalen i Apéritifs og VG Netts store kveiteoppskriftkonkurranse ble arrangert som en kokkekamp etter velkjent mønster fra TV, men med langt større showrating enn på NRK, takket være konferansier Ole Martin Alfsen. Finalistene Mario Vasquez og Petter Lossius fikk proffhjelp for å kunne lage sine respektive retter på en halvtime foran publikum. De gode hjelperne var henholdsvis kokkene Daniel Madsen og Espen Vesterdal Larsen, begge fra Gastronomisk Institutt som sammen med Eksportutvalget for fisk gjorde denne populære konkurransen for amatørkokker mulig.

Begge kokkelagene avsluttet på overtid, men til tross for at Vasquez (til høyre) og Madsen kom først i mål, var dette ikke utslagsgivende for seieren. Juryen som bestod av Ole Martin Alfsen og Thomas B. Nilsen fra Gastronomisk Institutt, Karin Olsen, Eksportutvalget for fisk og Aase E. Jacobsen, Apéritif, tok kun hensyn til smak, utseende og kreativitet når vinneren skulle kåres. Begge finalistene gjorde en beundringsverdig innsats, både i forberedelsene og i gjennomføringen. Men Vasquez tok en knepen seier med retten som kan beskrives som en reise i smaker, etter tapasprinsippet, vellykket bundet sammen av en olivensjysaus.

Begge finalistenes bidrag anbefales på det varmeste da de begge er ikke bare svært velsmakende men også lettlaget for andre hobbykokker. Oppskriftene finner du nedenfor.

Vinnerkomposisjonen er inspirert av chilenske mattradisjoner, ikke alene på grunn av førstepremien som er en tur for to til Chile og vinprodusenten Viña La Rosa. Vasquez' familie er nemlig chilensk og han benytter derfor denne anledningen til å vise kjæresten Chile. For åpen scene lovet han dessuten at det sågar skulle bli bryllup, men aller først må han prioritere eksamen i reiselivsstudiet.

Foto: Roger Kolbu

Kveite med chilensk vri

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 x 180 gr kveitefilet
100 gr temperert smør
1 lite fedd hvitløk
1 potte sitrontimian
salt/pepper

Fyll til empanadas:
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
4 aromasopp
2 egg
50 gr chorizo
¼ chili
2 never ruccula
salt/pepper
olje
litt sitronsaft
Empanadas:
250 gr mel
60 gr bakepulver
25 gr salt
125 gr Smør
250 ml melk

Maiskrem:
1 maiskolbe
ca 3 dl fløte
2 ss smør
salt, pepper
Bakte cherrytomater:
3-4 tomater
olje
salt og pepper

Olivensjy
2 sjalottløk
1 dl rødvin
1 ts brunt sukker
3 dl kyllingkraft
1 dl grovhakkede kalamataoliven uten sten
1 ss kalamataoliven kuttet i ringer
½ dl god olivenolje

Fremgangsmåte

Ta bladene fra sitrontimianen, fjern alle stilkene. Kjør urtebladene med smøret i en food processor. Legg fisken i ildfast form, krydre med salt og pepper samt stryk et tynt lag med smør over. Bak i ovn ved 200 grader 6-15 min. avhengig av størrelsen på fileten.

Fyll til empanadas:
Fres finhakket løk og hvitløk forsiktig blank i olje, tilsett finhakket chili og grovternet sopp. La det steke ferdig, dvs. 3-4 min. Smak til med salt, pepper og sitron. Stek så ternet chorizo i en annen panne til det er gyllent. Kok egget "smilende". Del det i grove terninger. Bland så alt sammen, også ruccula i en bolle.
 
Empanadas:
Lag som vanlig deig, bland mel, bakepulver og salt, så smeltet smør, røre litt, så tilsette melken. La deigen hvile i 20 min.
 
Etter at deigen er hvilt; ta en liten håndfull deig og kjevle den til den størrelsen du vil ha på empanadasen. Ha i fyllet og lukk igjen empanadasen slik at den ser ut som en innbakt pizza (rektangular eller trekantet form). Pensle med litt eggehvite og lag tre små hull på de med tannpirker og inn i oppvarmet ovn på 250 grader i 15 min. eller til de har en gyllen farge.
 
Maiskrem:
Kok maiskolben i lettsaltet vann i ca 10 min. Sett den opp på høykant og skjær av maisen med en skarp kniv. Fyll maisen i en liten kasserolle og fyll opp med fløte til det dekker maisen. Gi det ett oppkok og la det trekke i 5 min. Ha i 2 ss smør og smak til med salt og pepper.
 
Bakte cherrytomater:
Vend inn tomaten i olje. Salt og pepre før de legges i ildfast form, gjerne sammen med fisken. La gjerne stilken sitte igjen på tomatene, det ser pent ut. Bakes i 180 grader i ca 6-8 min.
 
Olivensjy:
Fres løken gyllen, tilsett rødvin og sukker, kok dette inn til sirup. Ha deretter i kyllingkraft og oliven, la dette koke inn til 2 dl. Sil og hold varm. Før servering tilsettes ½ dl god olivenolje samt oliven som er kuttet i ringer. Smak til med salt og pepper.
 

Sendt inn av

Foto: Roger Kolbu

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Parmakveite med skalldyr

Fremgangsmåte

Fisk:
Surr parmaskinken rundt kveiten, og sett i ovnen ved ca. 180 grader. 
 
Saus:
Varm smør i gryte, tilsett sjalottløken, og la surre en liten stund. Legg oppi blåskjellene, og ha hvitvinen oppi. La trekke til blåskjellene har åpnet seg. Ta ut skjellene, og ta ut innmaten på de fleste. Sil kraften, og tilsett fløte. Kok inn. Smak til med salt og pepper.
 
Potetmos:
Kok potetene, og lag stappe med fløte og smør. Tilsett litt trøffelolje.

Stek kantareller og hele vårløk som brukes til pynt på tallerkenen.

Her finner du mange deilige retter med kveite

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Foto: Roger Kolbu

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen