Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Helt tørr eller bare nesten?

Det er ofte spørsmålet, men et det ikke alltid er noe entydig svar på. Her er en håndfull hvitviner som besvarer det på flere måter, og som alle er laget av den nye generasjonen av tyske produsenter.
Aase E. Jacobsen
20 Kan 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Mange hevder fortsatt at de ikke liker tyske hvitviner, siden de forbindes med liebfraumilch og andre masseproduserte tyske hvitviner som i beste fall kan kalles sukkervann. Men ikke-tørr tysk hvitvin selger jevnt og trutt, i hvert fall om vi tar utgangspunkt i tilbudet fra Vinmonopolet. Av 535 viner (75 cl) er bare 207 trocken. Og andelen av solgt volum er enda mer i disfavør av de tørre.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

De færreste tyske hvitviner er imidlertid knusktørre, selv om det står trocken på etiketten og selv om de oppleves slik. Årsaken er at den ofte uttalte syrefriskheten "spiser" mye av sødmen slik at ettersmaken oppleves som tørr. Så det å se seg blind på restsødmen er lite nyttig. For i tillegg kommer det faktum at viner med restsødme har moderat alkohol, og alkohol smaker også "søtt" (og er kaloririk).

Naturmetoden
Non Dos Helt Tørr Riesling 2011 (51485) holder imidlertid det den lover med sine 2,5 gram sukker. Men den har nok fruktfylde til å tåle mangelen på sødme. Den starter nemlig med stor rund og deilig fruktighet og ender tørt og friskt med fine limetoner. En boksvin for den kresne, også når vi vet at den er gjæret med naturgjær og tappet med et minimum av filtrering og svovling. Noe som slett ikke er vanlig for boksviner som ofte er litt magrere enn flaskeparallellen nettopp fordi filtreringen har vært litt tøffere.

Hvis det blir for tørt, er Kesseler Riesling "R" 2008 (56554) et alternativ. Den har litt mer restsødme, 8,7 gram, men også litt lavere alkohol (11 mot 12) slik at "totalen" blir den samme. Det hele støttes nemlig opp av en svært frisk og god syre. En veldig harmonisk hvitvin hvor mesteparten av innholdet er laget etter "naturmetoden", altså uten bruk av fremmedgjær - en nygammel trend som har spredd seg som ild i gress blant Tysklands yngre rieslingprodusenter. Fordelen er at druens naturlige aromaer kommer bedre frem.

Syren gjør jobben
Men vin gjør seg nå en gang best i flaske, og til hjelp i studiet av tørr vs litt søt, er de to knallbillige og vellagete "tvillingene" Gruen Rheingau Riesling 2008 (58530) og Gruen Mosel Riesling 2008 (58531) svært nyttige. Førstnevnte er enda litt søtere (19 gram) men litt alkoholsvakere enn boksvinen. Nok en harmonisk kombinasjon hvor sødmen er svært godt integrert takket være fin syre. Og fruktfylden er god takket være samvittighetsfull dyrking.

En vin med 28 gram restsukker ville normalt oppleves som ganske søt, men den gang ei for en godt laget Mosel-vin. Som denne, for det er ikke noen emmen sødme som i liebraumilchene den byr på. Derimot en ren og god fruktsødme som holdes fint i sjakk av flott syre. Og med bare 9 prosent alkohol. Selv ganer med syreangst vil oppleve denne vinen som snill og behagelig, og syrefrikene vil uten problem signere på at den er tilstrekkelig frisk.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

1125 viner testet blant marsnyhetene - velg fra øverste hylle

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her