Kveite er en av naturens gaver til oss matglade. Den er lekkert hvit, fast i fisken og smaker himmelsk.

Saltlake og bakepinner
Kveite som skal stekes er enklere å ha med å gjøre og blir ekstra saftig hvis den får ligge en stund i saltlake før tilberedning.
Rør ut 1 dl salt i en liter vann og la fiskestykkene ligge i 10 minutter. Ta dem opp, tørk dem og stek dem i en blanding av olje og smør på begge sider.
Pass på ikke å steke den for lenge, tørr kveite er ganske trist. Den er ferdig når den har en kjernetemperatur på 45 grader.
Kokketips: Bruk en bakepinne (tynn strikkepinne går bra) og stikk gjennom fisken. Når pinnen glir gjennom uten motstand fra en rå kjerne er fisken ferdig.
På undersidene finner du 10 lekre kveiteoppskrifter
Enda flere oppskrifter med kveite
Syltet kveite på endive- og ruccoulasalat
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok opp alle ingrediensene til laken og la den trekke i ca. 20 minutter så kryddersmaken kommer godt frem.
Legg i kveiten og gi det et oppkok. La fisken trekke i 3-4 minutter. Det er viktig at fiskestykkene er helt dekket av syltelaken!
Avkjøl fisken i laken hvis den skal serveres kald.
Tørk salaten og fordel den i fire dype skåler. Legg fiskestykkene pent på toppen av salaten.
Bland nøttene med oljen og smak til med gressløk, sherryeddik, salt og pepper.
Hell dressingen rundt salaten. Spis brød til hvis retten serveres kald, poteter om den serveres varm.
Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet.
Her har du oppskrifter på feststemte kveiteoppskrirfter
Flere deilige retter med kveite
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Norges sjømatråd
Foto: Alf Börjesson
Asiatiskinspirert carpaccio med kveite
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær fsken i tynne skiver.
Rør sammen ingrediensene til sausen.
Skrell og del agurk i to, ta ut kjernen og skjær i biter.
Skjær vårløk i tynne ringer og grovhakk koriander.
Bland grønnsakene sammen med oljen. Smak til med salt og pepper.
Server kveiteskivene med grønnsakene over. Hell sausen over til slutt.
Her finner du mange deilige retter med kveite
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Norges sjømatråd
Foto: Studio Deryer-Hensley
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 Poeng
Kloster Eberbach Hattenheimer Engelmannsberg Riesling Kabinett 2019
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 154,90 Basisutvalget -
89 Poeng
Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett 2018
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 189,90 Bestillingsutvalget -
82 Poeng
Mack Witbier
Norge
Volum: 0.330 Pris: 39,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Terada Honke Katori 90 Sake
Japan
Volum: 0.720 Pris: 379,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Sparkling Tea Grøn
Danmark
Volum: 0.750 Pris: 189,90 Bestillingsutvalget -
83 Poeng
Põhjala Orange Gose
Estland
Volum: 0.330 Pris: 49,00 Bestillingsutvalget
Tempura av kveite
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kutt kveiten opp i skiver på ½ cm tykkelse.
Pass på å ikke piske dette for mye sammen. Hold røren kald ved å tilsette isbiter, eller sett den i kjøleskapet.
Dypp kveite og evt. grønnsaker i tempurarøren og frityrstek ved 180 grader til den er lys gylden. Temperaturen er riktig dersom det begynner å bruse rundt skaftet på en tresleiv når du har den i oljen.
Server gjerne marinerte grønnsaker og sushiris ved siden av tempuraen.
Her har du oppskrifter på feststemte kveiteoppskrirfter
Flere deilige retter med kveite
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Norges Sjømatråd
Foto: Charmaine Cheung
Drikke som passer til denne oppskriften
Kveite med parmaskinke, salvie og parmesankremsaus
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær kveitefileten i 4 serveringsstykker, legg et salvieblad på hvert fiskestykke, del skinkeskivene i to og legg skiven rundt midtstykket av fisken.
Stek fisken på middels varme i smør til den er saftig men gjennomstekt. Steketiden varierer med tykkelsen på fileten men det skal kun noen minutter til.
Bruk gjerne et steketermometer i fisken som er den ferdig ved 55 grader kjernetemperatur.
Tilsett fløten og la sausen koke på svak varme i 5 minutter. Tilsett parmesan rett før servering. Smak til med salt og pepper. Dryss over persille.
Server den stekte kveiten med sukkererter og aspargesbønner. Pynt med frisk persille.
Her har du oppskrifter på feststemte kveiteoppskrirfter
Flere deilige retter med kveite
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Norges sjømatråd
Foto: Bent Raanes & Sarah Cameron Sørensen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 Poeng
Brocard Chablis 1er Cru Vaulorent 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 390,00 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Geil Riesling Trocken 2019
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 169,00 Bestillingsutvalget -
95 Poeng
Tissot La Tour de Curon Chardonnay 2017
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 1 049,90 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
COS Pithos Bianco 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 299,90 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
Riffault Sancerre Les Quarterons 2017
Frankrike
Volum: 1.500 Pris: 579,90 Bestillingsutvalget
Skinnstekt norsk kveite med hjertesalat-saus og trøffel
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Forvell salaten i lettsaltet vann og avkjøl raskt i isvann.
Sauter sjalottløken i litt smør, tilsett kyllingkraft, la det koke til løken er mør (ca 10 minutter).
Kjør salaten i blender med kraften og monter sausen med smøret (tilsett terninger med kaldt smør mens du visper).
Smak til med salt og hvit pepper samt sitronskall.
Stek fisken på skinnsiden i litt olje med salt og pepper til kjernetemperaturen er på ca 45 grader, snu den med skinnsiden opp og dra av skinnet før servering.
Legg sausen i bunnen av tallerken drypp nøttesmøret rundt. Avslutt med fisken.
Høvle rikelig med sort trøffel over.
Her har du oppskrifter på feststemte kveiteoppskrirfter
Flere deilige retter med kveite
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Sven Erik Renaa, bidrag til Årets Kokk 2006
Foto: Audun Aagre
Kveite i det grønne
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær fisken i 4 jevnstore stykker. Dryss dem med salt og pepper og legg dem i en dyp stekepanne.
Hell på olje så fisken dekkes. Varm det hele til 70 grader (bruk steketermometer) og la fisken trekke i ca. 5 min (ta pannen av varmen).
Rens og stek aspargesene i olje og smør i ca. 2 min. Smak til med salt og pepper.
Kok ertene i ganske lite vann med en skje smør, salt og pepper, i ca. 2 min.
Visp inn kaldt smør i små porsjoner. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da blir den tynn.
Rør til slutt inn fløte, smak til med salt og pepper og rør inn gressløk.
Legg asparges og erter på tallerkener med fisken over. Hell saus rundt og legg på en topp karse eller andre spirer (gjerne ertespirer) som er vendt i god olje.
Kveite er regnet som en av våre aller fineste fisker, festfisken fremfor noen. Det mest vanlig er nok å kjøpe den i skiver, men det er ikke noe problem også å skaffe filet.
Her har du oppskrifter på feststemte kveiteoppskrirfter
Flere deilige retter med kveite
Her finner du mange deilige retter med kveite
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Norges sjømatråd
Foto: Alf Börjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 Poeng
Brocard Chablis 1er Cru Vaulorent 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 390,00 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Greywacke Wild Sauvignon 2017
New Zealand
Volum: 0.750 Pris: 269,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Life from Stone Sauvignon Blanc 2019
Sør-Afrika
Volum: 0.750 Pris: 209,90 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Henri Bourgeois Petit Bourgeois Sauvignon 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 164,90 Basisutvalget -
89 Poeng
Fran ois Crochet Sancerre 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 349,00 Bestillingsutvalget -
91 Poeng
Sattlerhof Kranachberg Sauvignon Blanc 2017
Østerrike
Volum: 0.750 Pris: 439,00 Bestillingsutvalget
Stekt kveite med kantarellstuing, saltbakte poteter og blåbærsaus
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Start med sausen. Kok kraft og blåbær i ca. 1 time til kraften får god smak av bærene.
Sil blandingen og kok sausen inn til omtrent det halve.
Skrubb og tørk potetene og legg dem i et ildfast fat med salt i bunnen. Dryss salt over potetene og bak dem til de er møre, ca. 30 minutter, avhengig av størrelsen.
Børst av overflødig salt før servering.
Hell på vin og sitronsaft og la det koke nesten helt inn. Tilsett fløten og la stuingen småkoke til den tykner.
Smak til med salt og pepper og rør inn gressløk før servering.
Skyll saltet av og tørk fisken. Skjær den i fire jevnstore stykker.
Brun fisken godt i litt olje og smør over middels høy varme på skinnsiden, ca. 5 minutter til skinnet blir sprøtt.
Snu den og stek den ca. 1 minutt på den andre siden.
Legg opp fisken med potetene, kantarellstuingen og sausen.
Tips: Du kan godt bytte ut kantarellen med annen skogsopp.
Her finner du mange deilige retter med kveite
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Norges sjømatråd
Foto: Lauritzen & Westhammer
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
County Line Pinot Noir 2016
USA
Volum: 0.750 Pris: 349,00 Bestillingsutvalget -
93 Poeng
Tissot La Mailloche Chardonnay 2017
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 479,90 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Guigal Côte du Rhône Blanc 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 192,00 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Rolet Côtes du Jura La dent de Charnet Chardonnay 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 255,00 Basisutvalget -
91 Poeng
Matassa Blanc 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 409,90 Bestillingsutvalget -
94 Poeng
Bruno Paillard Blancs de Blanc 2012
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 1 088,80 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Louis Max Climats Pinot Noir Les Terres Froides
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 139,90 Basisutvalget -
92 Poeng
Stekar Kuisko 2015
Slovenia
Volum: 0.750 Pris: 375,00 Bestillingsutvalget
Kveite med hasselbackpoteter og rødbetesaus
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær kveitefileten opp i fire like stykker og legg kveitestykkene i laken. Skru ned varmen og la fisken trekke i 8-12 minutter. Pass på at vannet ikke koker, da blir fisken tørr.
Tilsett fiskekraft, og kok til rødbetene er møre (ca 5 minutter).
Jevn sausen med maisenna, og tilsett smør litt etter litt under omrøring. Sausen skal ikke koke etter at smøret er tilsatt. Smak til med salt, pepper og limesaft.
Bland smør, sukker, sitronsaft og vaniljefrø i en kjele. Kok opp og tilsett gulrøttene. La det koke litt før nepene tilsettes.
Kok inn til grønnsakene er møre og smak til med salt og pepper.
Skjær potetene i tynne skiver, uten å skjære helt gjennom slik at potetene fortsatt henger sammen i bunnen. Legg potetene på et smurt brett og pensle dem med smeltet smør.
Stek poteter på 180 grader i 30-40 minutter, og husk å pensle med smør hvert tiende minutt. Når potetene er ferdige kan de saltes og pepres.
Sendt inn av Norges sjømatråd
Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Henri Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 239,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Girardin Bourgogne Terroir Noble Chardonnay 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 234,00 Basisutvalget -
88 Poeng
Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Spätlese Trocken 2019
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 199,80 Basisutvalget -
91 Poeng
VanderGhinste Roodbruin
Belgia
Volum: 0.250 Pris: 38,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2018
USA
Volum: 0.750 Pris: 279,90 Basisutvalget
Grillet kveite med tomat- og kongekrabbelasagne, pepperrothollandaise
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok inn krydder og skalldyrkraft (til lasagnen) til den har god og kraftig smak.
Kok appelsinsaften inn til 1/3 og bland den i skalldyrkraften.
La den rå kongekrabben trekke i kraften i 2-3 min (ikke nødvendig hvis den kjøpes kokt). Hold av noen pene biter til pynt, hakk resten.
Rør fløten i skalldyrkraften og kok den inn et par minutter til den får fyldig konsistens.
Rør inn hakket kongekrabbe, basilikum og parmesan.
Rens og fres spinaten i litt olje, smak til med salt og pepper. La spinaten renne av på et håndkle.
Dypp tomatene i kokende vann og flå av skinnet. Del dem og ta ut frøene. Skjær skiver av tomatene, i størrelse til porsjonsformene du skal lage lasagnen i.
Legg tomat i bunnen av formen, så et lag spinat, deretter krabbestuingen og tomat på toppen. Før servering varmes lasagnen i ovn ved 150 grader i 2-3 minutter.
Dryss salt og pepper på fisken og pensle den lett med olje. Stek den i en grillpanne, 2-3 min på hver side, eller i ovn ved 150 grader i 6-8 minutter avhengig av tykkelsen.
Smak sausen til med finrevet pepperrot, behold noe til pynt.
Feststemte oppskrifter med kveite
21 oppskrifter med asiatisk touch du bare må prøve
Her finner du mange deilige retter med kveite
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Norges sjømatråd
Foto: Synøve Dreyer
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 Poeng
Georg Breuer Nonnenberg Riesling 2018
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 654,90 Bestillingsutvalget -
92 Poeng
Matrot Meursault Blagny 2016
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 654,00 Bestillingsutvalget -
92 Poeng
Ch. Musar Blanc 2012
Libanon
Volum: 0.750 Pris: 429,90 Bestillingsutvalget -
91 Poeng
Ch. Couhins-Lurton 2015
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 469,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Planeta Cometa 2018
Italia
Volum: 0.750 Pris: 365,00 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
Billaud-Simon Chablis Cuvée Tête d'Or 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 339,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Dumangin 1er Cru Rosé Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 475,00 Bestillingsutvalget