At kveite er en av de beste fiskeråvarene vi har, skjønner du når du har sett disse oppskriftene

Kveite er en av naturens gaver til oss matglade. Den er lekkert hvit, fast i fisken og smaker himmelsk.

Saltlake og bakepinner

Kveite som skal stekes er enklere å ha med å gjøre og blir ekstra saftig hvis den får ligge en stund i saltlake før tilberedning.

Rør ut 1 dl salt i en liter vann og la fiskestykkene ligge i 10 minutter. Ta dem opp, tørk dem og stek dem i en blanding av olje og smør på begge sider.

Pass på ikke å steke den for lenge, tørr kveite er ganske trist. Den er ferdig når den har en kjernetemperatur på 45 grader.

Kokketips: Bruk en bakepinne (tynn strikkepinne går bra) og stikk gjennom fisken. Når pinnen glir gjennom uten motstand fra en rå kjerne er fisken ferdig.

Kveite til enhver anledning

På undersidene finner du 10 lekre kveiteoppskrifter 

Enda flere oppskrifter med kveite

 

 
 

 

 

Syltet kveite på endive- og ruccoulasalat

Fremgangsmåte

Kok opp alle ingrediensene til laken og la den trekke i ca. 20 minutter så kryddersmaken kommer godt frem.

Legg i kveiten og gi det et oppkok. La fisken trekke i 3-4 minutter. Det er viktig at fiskestykkene er helt dekket av syltelaken!

Avkjøl fisken i laken hvis den skal serveres kald.

Salaten:
Grovhakk endiven og legg den i isvann sammen med ruccolasalaten i ca. 10 minutter til salaten blir sprø og fin.
 

Tørk salaten og fordel den i fire dype skåler. Legg fiskestykkene pent på toppen av salaten.

Bland nøttene med oljen og smak til med gressløk, sherryeddik, salt og pepper.

Hell dressingen rundt salaten. Spis brød til hvis retten serveres kald, poteter om den serveres varm.

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet.

Her har du oppskrifter på feststemte kveiteoppskrirfter

Flere deilige retter med kveite

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Asiatiskinspirert carpaccio med kveite

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Saus
Grønnsaker
1 stk

Fremgangsmåte

Skjær fsken i tynne skiver.

Rør sammen ingrediensene til sausen.

Skrell og del agurk i to, ta ut kjernen og skjær i biter.

Skjær vårløk i tynne ringer og grovhakk koriander.

Bland grønnsakene sammen med oljen. Smak til med salt og pepper.

Server kveiteskivene med grønnsakene over. Hell sausen over til slutt.

Her har du oppskrifter på feststemte kveiteoppskrirfter

Flere deilige retter med kveite

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Studio Deryer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tempura av kveite

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

 
Tempurarøre:
stk
Tempurasaus
0.25 stk
Enkel dipsaus
1 stk
1 stk

Fremgangsmåte

Kutt kveiten opp i skiver på ½ cm tykkelse.

Tempurarøre:
Ha et kaldt egg i en bolle og tilsett like mye iskaldt vann. Bland så vidt sammen og tilsett mel til det blir en løs røre. Rør i litt finknuste noriblader.

Pass på å ikke piske dette for mye sammen. Hold røren kald ved å tilsette isbiter, eller sett den i kjøleskapet.

Dypp kveite og evt. grønnsaker i tempurarøren og frityrstek ved 180 grader til den er lys gylden. Temperaturen er riktig dersom det begynner å bruse rundt skaftet på en tresleiv når du har den i oljen.

Tempurasaus:
Ha alle ingrediensene til sausen i en kjele og kok opp. Ta ut konbuen og server varm ved siden av tempuraen.
 

Server gjerne marinerte grønnsaker og sushiris ved siden av tempuraen.

Tips til enkel dipsaus:
Det er ikke alltid like lett å finne ingredienser til tempurasausen. En enkel saus som passer godt er å blande sammen saft av 2 lime, saft av 1 sitron, lik mengde soyasaus, ½ ts finhakket chili, ½ ts revet ingefær, 1 ss hakket koriander.
 

Internasjonale retter

Her har du oppskrifter på feststemte kveiteoppskrirfter

Flere deilige retter med kveite

Les denne artikkelen om sushi

Slik lager du sushi hjemme

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Charmaine Cheung

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kveite med parmaskinke, salvie og parmesankremsaus

Fremgangsmåte

Skjær kveitefileten i 4 serveringsstykker, legg et salvieblad på hvert fiskestykke, del skinkeskivene i to og legg skiven rundt midtstykket av fisken.

Stek fisken på middels varme i smør til den er saftig men gjennomstekt. Steketiden varierer med tykkelsen på fileten men det skal kun noen minutter til.

Bruk gjerne et steketermometer i fisken som er den ferdig ved 55 grader kjernetemperatur.

Parmesankremsaus:
Surr sjalottløken i smør til den er blank. Tilsett hvitvin og salviebladene. Kok ned til ca. en fjerdedel.

Tilsett fløten og la sausen koke på svak varme i 5 minutter. Tilsett parmesan rett før servering. Smak til med salt og pepper. Dryss over persille.

Server den stekte kveiten med sukkererter og aspargesbønner. Pynt med frisk persille.

Lekre retter med kveite

Her har du oppskrifter på feststemte kveiteoppskrirfter

Flere deilige retter med kveite

Her får du ssvært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes & Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Skinnstekt norsk kveite med hjertesalat-saus og trøffel

Fremgangsmåte

Forvell salaten i lettsaltet vann og avkjøl raskt i isvann.

Sauter sjalottløken i litt smør, tilsett kyllingkraft, la det koke til løken er mør (ca 10 minutter).

Kjør salaten i blender med kraften og monter sausen med smøret (tilsett terninger med kaldt smør mens du visper).

Smak til med salt og hvit pepper samt sitronskall.

Stek fisken på skinnsiden i litt olje med salt og pepper til kjernetemperaturen er på ca 45 grader, snu den med skinnsiden opp og dra av skinnet før servering.

Legg sausen i bunnen av tallerken drypp nøttesmøret rundt. Avslutt med fisken.

Høvle rikelig med sort trøffel over.

Her har du oppskrifter på feststemte kveiteoppskrirfter

Flere deilige retter med kveite

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Audun Aagre

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kveite i det grønne

Fremgangsmåte

Skjær fisken i 4 jevnstore stykker. Dryss dem med salt og pepper og legg dem i en dyp stekepanne.

Hell på olje så fisken dekkes. Varm det hele til 70 grader (bruk steketermometer) og la fisken trekke i ca. 5 min (ta pannen av varmen).

Rens og stek aspargesene i olje og smør i ca. 2 min. Smak til med salt og pepper.

Kok ertene i ganske lite vann med en skje smør, salt og pepper, i ca. 2 min.

Smørsaus:
Kok eddik og vin inn til det gjenstår en tredel.

Visp inn kaldt smør i små porsjoner. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da blir den tynn.

Rør til slutt inn fløte, smak til med salt og pepper og rør inn gressløk.

Legg asparges og erter på tallerkener med fisken over. Hell saus rundt og legg på en topp karse eller andre spirer (gjerne ertespirer) som er vendt i god olje.

Kveite er regnet som en av våre aller fineste fisker, festfisken fremfor noen. Det mest vanlig er nok å kjøpe den i skiver, men det er ikke noe problem også å skaffe filet.

Flere kveiteoppskrifter

Her har du oppskrifter på feststemte kveiteoppskrirfter

Flere deilige retter med kveite

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Stekt kveite med kantarellstuing, saltbakte poteter og blåbærsaus

Fremgangsmåte

Start med sausen. Kok kraft og blåbær i ca. 1 time til kraften får god smak av bærene.

Sil blandingen og kok sausen inn til omtrent det halve.

Hvordan koke din egen kraft

Saltbakte poteter:
Varm stekeovnen til 180 grader.

Skrubb og tørk potetene og legg dem i et ildfast fat med salt i bunnen. Dryss salt over potetene og bak dem til de er møre, ca. 30 minutter, avhengig av størrelsen.

Børst av overflødig salt før servering.

Kantarellstuing:
Skjær soppen i mindre biter og stek dem gylne i smør sammen med løken.

Hell på vin og sitronsaft og la det koke nesten helt inn. Tilsett fløten og la stuingen småkoke til den tykner.

Smak til med salt og pepper og rør inn gressløk før servering.

Kveite:
Skrap skinnet på kveiten. Dryss kjøttsiden med salt og la den ligge i 5-10 minutter.

Skyll saltet av og tørk fisken. Skjær den i fire jevnstore stykker.

Brun fisken godt i litt olje og smør over middels høy varme på skinnsiden, ca. 5 minutter til skinnet blir sprøtt.

Snu den og stek den ca. 1 minutt på den andre siden.

Legg opp fisken med potetene, kantarellstuingen og sausen.

Tips: Du kan godt bytte ut kantarellen med annen skogsopp.

Her finner du flere lekre oppskrifter på kveite

Prøv noen av disse deilige soppskriftene

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Lauritzen & Westhammer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kveite med hasselbackpoteter og rødbetesaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 10 minutter

Ingredienser

stk
8% saltlake
Rødbetesaus
Vaniljeglasert gulrot og nepe
120 stk
Hasselbackpoteter

Fremgangsmåte

Kveiten:
Lag saltlake ved å koke opp en liter kaldt vann med 80 gram salt.

Skjær kveitefileten opp i fire like stykker og legg kveitestykkene i laken. Skru ned varmen og la fisken trekke i 8-12 minutter. Pass på at vannet ikke koker, da blir fisken tørr.

Rødbetesaus:
Finhakk rødbeten og fres den kjapt i litt olje. Tilsett hvitvin og kok ned til det halve. Det tar 10-15 minutter.
 

Tilsett fiskekraft, og kok til rødbetene er møre (ca 5 minutter).

Jevn sausen med maisenna, og tilsett smør litt etter litt under omrøring. Sausen skal ikke koke etter at smøret er tilsatt. Smak til med salt, pepper og limesaft.

Vaniljeglasert gulrot og nepe:
Rens grønnsakene og skjær dem i staver.

Bland smør, sukker, sitronsaft og vaniljefrø i en kjele. Kok opp og tilsett gulrøttene. La det koke litt før nepene tilsettes.

Kok inn til grønnsakene er møre og smak til med salt og pepper.

Hasselbackpoteter:
Sett ovnen på 180 grader.

Skjær potetene i tynne skiver, uten å skjære helt gjennom slik at potetene fortsatt henger sammen i bunnen. Legg potetene på et smurt brett og pensle dem med smeltet smør.

Stek poteter på 180 grader i 30-40 minutter, og husk å pensle med smør hvert tiende minutt. Når potetene er ferdige kan de saltes og pepres.

 
Tips: Kveita kan også lages i dampovn. Legg da kveitestykkene i 10 minutter i en kald saltlake før du tar dem opp og tørker god av før du legger dem på et brett og damper på 80 grader i 8-12 min.
 

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet kveite med tomat- og kongekrabbelasagne, pepperrothollandaise

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

 
stk
Tomat- og kongekrabbelasagne:
150 kg
stk
stk
Pepperrothollandaise
1 stk
stk

Fremgangsmåte

Kok inn krydder og skalldyrkraft (til lasagnen) til den har god og kraftig smak.

Kok appelsinsaften inn til 1/3 og bland den i skalldyrkraften.

La den rå kongekrabben trekke i kraften i 2-3 min (ikke nødvendig hvis den kjøpes kokt). Hold av noen pene biter til pynt, hakk resten.

Rør fløten i skalldyrkraften og kok den inn et par minutter til den får fyldig konsistens.

Rør inn hakket kongekrabbe, basilikum og parmesan.

Rens og fres spinaten i litt olje, smak til med salt og pepper. La spinaten renne av på et håndkle.

Dypp tomatene i kokende vann og flå av skinnet. Del dem og ta ut frøene. Skjær skiver av tomatene, i størrelse til porsjonsformene du skal lage lasagnen i.

Legg tomat i bunnen av formen, så et lag spinat, deretter krabbestuingen og tomat på toppen. Før servering varmes lasagnen i ovn ved 150 grader i 2-3 minutter.

Dryss salt og pepper på fisken og pensle den lett med olje. Stek den i en grillpanne, 2-3 min på hver side, eller i ovn ved 150 grader i 6-8 minutter avhengig av tykkelsen.

Smak sausen til med finrevet pepperrot, behold noe til pynt.

Legg opp fisken på aspargestopper med tomat-kongekrabbelasagne ved siden av og hjemmelaget pepperrothollandaise rundt.
 
 
 
 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen