Godbiter i pollisten
Her får du definitivt en ny opplevelse av Sør-Frankrike

Her får du definitivt en ny opplevelse av Sør-Frankrike

Siden både den hvite og røde vinen fra Domaine Padié er å finne i svært mange polutsalg, kan du allerede i dag fornye din opplevelse av sørfransk vin. Og de to vinene gir veldig forskjellige opplevelser, ikke bare knyttet til fargen.
Aase E. Jacobsen
18 April 2018 - 13:45

Den røde Dom. Padié Petit Taureau 2016 er en overraskende syrefrisk og stofflig rødvin med veldig god fersk og konsentrert mørk frukt, fine tanniner og lang ettersmak. En flott vin til gode retter med vilt eller rødt kjøtt som tåler mange år i kjelleren.

Bare betong for den røde

 
 

Til tross for en ganske så typisk sørfransk drueblanding med carignan, syrah og mourvèdre, har den ikke den typiske sødmen, men så er 2016 en kjøligere årgang på disse kanter som har sikret bedre syre. I tillegg jobber Domaine Padié veldig naturlig både i vinmark og vinkjeller. Vinen er i sin helhet framstilt i betongtanker før flasketapping som i sin tur er gjort uten noen form for filtrering. Derfor har vinen med seg alt av smak fra vinmarken helt ut i glasset. Og når den kommer så langt, vil den gjerne ha store glass, av den typen du ville brukt for en god burgunder. Det er fordi både carignan og syrah fra naturens side er reduktive druesorter, altså at de trenger luft for å åpne seg rent aromatisk.

Den hvite Dom. Padié Fleur de Cailloux 2016 har noe mer naturvinpreg, altså mer oksidativ, men dette innslaget blander seg godt med god fruktfylde og konsentrasjon samt syrefriskhet. En veldig god matvin som fungerer utmerket sammen med gode sjømatretter så vel som vegetar eller en saftig kylling. Heller ikke den er filtrert, men til forskjell fra den røde er den modnet i brukte fat. Også her er druemiksen typisk for regionen, grenache blanc, macabeo og grenache gris, uten at den ligner på den tradisjonelle hvitvinstilen i Roussillon.

De hvite druene i området ble ofte dyrket for å lage hetvin, som Rivesaltes, Maury og Banyuls. Men siden denne vinstilen ikke har den samme etterspørselen i dag, satser den yngre generasjonen av vinbønder heller å tørre viner. Karakteren som i sin tid gjorde disse hetvinene så berømte, får druene med seg også inn den tørre hvitvinstilen.

Potensialet er i jordsmonnet

Jean-Philippe Padié

Bak ukens utvalgte viner står Jean-Philippe Padié som er en av flere produsenter som har oppdaget den høyereliggende delen av Roussillons potensial.

Marjorie og Stephane Gallet var tidlig ute med å rydde grunnen for det nye Roussillon                    

Jean-Philippe bruker de ulike jordsmonnene rundt byen Calce til å spille på lag med det like store mangfoldet av druesorter. Det er fire hovedgrupper av jordsmonn, skifer for syrah, mourvèdre og macabeo, kalkholdig mergel for carignan og grenache gris, mergel og kalkholdig leire for grenache blanc. Han kom til Roussillon rett etter Tom Lubbe og Nathalie Gauby på Matassa som kanskje er Roussillons største stjerne  som han også har jobbet for. De  tilhører derfor samme miljø av vinprodusenter som snur opp ned på gammel praksis – som her stort sett gikk ut på å levere mest mulig druer av middelmådig kvalitet til kooperativene. Og de var virkelig gigantiske den gangen med tanker høye som tårn.

 

Faktisk var det mitt aller første møte med en «vingård» da jeg i 1980 som sommerstudent i Montpellier besøkte et slikt kooperativ i Roussillon. Det eneste positive man kunne si om vinen var at den hadde alkohol, og det var for så vidt en etterspurt egenskap den gangen. Men at det var mulig å lage god, enn si drikkbar vin slik druene ble behandlet før og etter selve gjæringen, står i dag helt klart for meg som umulig.

Jean-Philippe og hans kolleger gjør derfor en fantastisk innsats for å vekke denne kjempen til live igjen og til et liv hvor dens iboende kvalitetspotensial kommer til syne. Det er all grunn til å glede seg til fortsettelsen. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her