Godbiter i pollisten
Her får du mye god champagne for pengene

Her får du mye god champagne for pengene

Når både morsdag og valentinsdag faller på samme dato, må det noe virkelige godsaker til.
Aase E. Jacobsen
13 Februar 2016 - 15:01

Lanson Gold Label 2008 er til tross for at den nærmer seg 500-lappen, et godt kjøp. Kvalitetsmessig er den på nivå med champagner som koster det dobbelte. Så selv om Lanson er en relativt stor champagneaktør, har de alltid sørget for at denne klassiske cuveen er «moderat» priset.

2008 er dessuten et interessant champagneår med god struktur, både fra syre og konsentrasjon. Og Lansons Gold Label er kjent for sin gode holdbarhet.

Se smaksnotatene for de eldre vinene her

Om lagringspotensialet er uvesentlig på en dag som førstkommende søndag, er det greit å vite at den også smaker fantastisk allerede. Spesielt om du har noe godt å servere den til. Gjerne med lyst kjøtt som kyllin eller svin, eller endog lammefilet. Den er laget med litt mer blå druer enn grønne, som gjør at den har mye å bidra med som kjøttvin.

Går du for sjømat, er Collard-Picard Cuvee Dom Picard Blanc de Blancs 2011 et funn. Også den konkurrerer med toppcuveene fra større champagnehus, men til en «liten» pris. Collard-Picard tilhører småhusene og et av de yngste. Olivier og Caroline Picard startet så sent som i 1996, men kommer fra kjente champagnefamilier.

Bestefaren til Olivier, René Collard, var kjent for sin spesielle oksidative fatlagrete champagnestil av pinot meunier. Men Olivier og Caroline gjør sine egne greier. Og det gjør de åpenbart veldig godt, skal vi dømme ut fra smaken på vår vin og ikke minst hva den koster.

Mens disse to champagnene er på plass i svært mange polhyller, er godbiten Jacquesson Cuvee 737 inne på 12 pol. Men den stråler i siste tilgjengelig tapping som har 2009 som basevin med tillegg av litt eldre vin, såkalt reservevin, og ble omkorket i april i 2014. Det har gitt en veldig åpen og rik vin med super syre og veldig fine bobler. Selv om den er klar for å nytes, tåler den så absolutt å lagres i flere år.

Derfor er Jacquessons champagne så lagringsdyktig

At den har mye å gå på er den sent omkorkete utgaven av en tidligere blanding, Jacquesson Cuvee 733 D.T. et veldig godt bevis på. Litt mer moden i frukten, samtidig som den har antatt mer eksotisk preg samt lagringstoner. Sen omkorking er et interessant grep som særlig Bollinger har raffinert. 

Les om Bollingers fantastiske resultater med sen omkorking

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her