Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Disse vinene kommer fra vinmarker midt i Atlanteren

Disse vinene kommer fra vinmarker midt i Atlanteren

Azorene er ikke hverdagskost, ei heller i form av vin, men disse to gir klar mersmak og ikke minst smak av hav og de unike vekstforholdene.
Aase E. Jacobsen
03 Juni 2020 - 14:45
 
 

Arinto dos Açores 2018 og Azores Vulcanico Branco 2018 er ja, takk begge-viner, for de er forskjellige samtidig som de har ulik kombinasjon av salt, røyk, deilig frukt, syrlighet og konsentrasjon. Ikke overraskende er dette perfekte alternativer til sommerens gode retter med sjømat, særlig skalldyr, også fra grillen.

De er begge veldig gode uttrykk for Azorenes vulkanske jordsmonn og den lokale vintradisjonen. Forskjellen på de to er druemiksen, den første er en ren arinto, som ikke er det samme som på fastlandet, men derimot «madeiradruen» sercial, og den siste har et innslag av verdelho, som er like sterkt knyttet til Portugals vinhistorie.

Årsaken er at vintradisjonen kom til Azorene etter at portugisiske erobrere stoppet her på vei vestover i 1427. I kjølvannet fulgte fransiskanske munker som sørget for at vinplantene de hadde meg seg i lasten ble plantet her, på samme måte som Madeira nærmere fastlandet. Og som etter hvert som tiden gikk, fikk Azorene en tilsvarende høy status for datidens populære vinstil, som var forsterket for å tåle den lange sjøtransporten.

Hvitvinsdruer dominerer og på Pico får de tykkere skall og mindre saft per drue enn på fastlandet i Portugal.

Her kan du lese mer om Madeiras viner

Sercial er den tørreste av «madeiradruene», og kjennetegnes av høy syre, mens verdelho gir normalt en halvtørr madeirastil. Verdelho bidrar med sitt høyere sukkerpotensial til å runde av sercial, og er på Azorene den mest utbredte druesorten.

Fra venstre: Paulo Machado, Filipe Rocha og Antonio Maçanita.

Bak disse vinene står Azores Wine Company og Antonio Maçanita som sammen med Filipe Rocha og Paulo Machado i 2014 bestemte seg for å revitalisere Azorenes en gang gloriøse vintradisjon. Alle tre har røtter på Azorene, og vintradisjonen det er snakk om er på Pico, en av de ni øyene som Azorene består av. Til tross for at Pico er Azorenes viktigste vinområde, har det slitt de siste årene. Bakgrunnen er at det vulkanske jordsmonnet er så utarmet, at det må få tilførsel fra andre øyer.

Catia Laranjo er ønolog og på samme måte som de tre partnerne er hun fra Azorene. Vinmakingen til Azores Wine Company er styrt av en såkalt minimum intervensjons-filisofi. Det betyr hele klaser som presses, naturlig klaring av mosten før gjæring.

Måten vinmarkene er plantet på, bidrar dessuten til ytterligere å holde utbyttet nede. To til seks planter settes sammen og beskyttes av steinmurer. Det er ikke bare det vulkanske jordsmonnet som gjør at Pico sammenlignes med Santorini, også det at vinmarkene er veldig utsatt for vær og vind og dermed også erosjon.

Den sterke vinden gjør at druene er små og har tykt skall, hvilket er egenskaper som er ettertraktet av dagens terroirdrevne vinmakere, men som for tradisjonelt orienterte vinbønder ikke gir store nok avlinger til at de er økonomisk drivbare. De fleste leverer derfor til kooperativet. 

Vinmarkene ligger mellom 50 og 300 meter fra det frådende havet, så saltmarineringen av druene er ikke til å unngå.

Med dette som bakteppe er prisen på de to vinene som nå er tilgjengelig i Norge, faktisk veldig lav.

Det sier seg selv at denne måten å vedlikeholde druedyrking på er svært kostnadskrevende. Likevel har trespannet tatt på seg den enorme oppgaven det er å gjenoppbygge Picos storhet. At Pico siden 2004 er en av 14 vinregioner på UNESCOs verdensarvliste, har gjort oppgaven ekstra viktig.

 

I denne filmen kan du studere dette unike landskapet og samtidig hilse på folkene bak

 

Med dette som bakteppe er prisen på de to vinene som nå er tilgjengelig i Norge, faktisk veldig lav. Også når du tar i betraktning at de er laget i en antall av 11-14.000 flasker. 

Målet er å renovere 100 hektar av disse vinmarkene, hvilket vil gjøre Azores Wine Company til den største private vinkjelleren på Azorene. I tillegg samarbeider de med 20 druedyrkere. Årlig produksjon er forventet å bli 150.000 flasker og inkluderer også andre lokale druesorter som den nesten utdødde terrantez do pico som antas å være helt unik for Pico, og som ikke samme DNA som andre terrantez-sorter, selv ikke den som har fått navn etter Azor-øya Terceira. Her ligger vinområdet Biscoitos som for å gjøre det hele ekstra forvirrende, nesten utelukkende har verdelho i sine vinmarker, og lager søte og sterkviner.

Den nye vinkjelleren til Azores Wine Company ligger i det dramatiske landskapet med Portugals høyeste fjell, vulkanen Monte Pico (2350 m) i bakgrunnen.

Syrefriskhet er imidlertid en felles egenskap for terrantez-druer, et forhold som underbygges av det vulkanske jordsmonnet. Men som utfordres av klimaet med små variasjoner mellom dag- og nattemperatur. Noen kilder hevder at terrantez de pico er i slekt med en svært sjelden sort kalt folgasao som er tillatt i Vinho Verde og andre at den nedkommer fra verdelho som var den første druen som kom til Azorene. 

Beliggenheten midt i Atlanteren ved 38. breddegrad gir et subtropisk klima med veldig jevn og behagelig temperatur gjennom døgnet og fra en årstid til neste.

Azores Wine Companys redningsaksjon for terrantez do pico foregå ikke alene på Pico, men også på San Miguel, som er den største øya i øygruppen, men som ikke har noe offisielt vinområde (IPR -  Indicacao de Proveniencia Regulamentada). Av druer herfra laget de sin første musserende vin i 2011. De satser også på rødvinsdruen saborinho, for øvrig den samme som negramoll på Madeira og Tenerife. Og på sikt vil de gjenskape hetvinen som gjorde Azorene legendarisk.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her