Herlig rent fra sør

Blant den store mengden med boksviner som strømmer fra Sør-Afrika finnes det stadig nye overraskelser.
Aase E. Jacobsen
16 April 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

En av dem er vinene til Johan Reyneke fra Stellenbosch, Sør-Afrikas mest kjente vinregion. To av dem er nå å få tak i her til lands. Reyneke Sauvignon Blanc 2008 (57898) er en deilig og fruktig vin med et for området overraskende mineralpreg. En vin som tåler mye smak i maten, og fungerer godt sammen med både fugl og fisk.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Bedre terroiruttrykk
Også den røde Reyneke Cornerstone 2007 (57897) har mye karakter, og er ikke minst en veldig harmonisk og vellaget miks av cabernet sauvignon, syrah og merlot. En svært så innbydende vin som bare venter på at grillsesongen skal starte for fullt!

Det som skiller Reynekes viner fra den sørafrikanske mengden, er først og fremst måten han jobber på. De biodynamiske metodene har sørget for at hans vinplanter gir et langt bedre uttrykk for det sørafrikanske terroiret, altså kombinasjon av klima og jordsmonn, enn konvensjonelt fremstilte viner gjør.

Frukten er renere, og fraværet av fremmedgjær, enzymer og andre hjelpemidler for å kontrollere selve fremstillingsprosessen gir også et mer ekte uttrykk. Den filosofiutdannete Reyneke er dessuten en mann som er sitt samfunnsansvar bevisst. Derfor går overskuddet av salget av Cornerstone til driften av de ansattes familieboliger. Men Reynekes viner er ikke merket med fair trade selv om tanken bak er mye av den samme.

Motforestillinger
Ikke uventet var det møtet med Nicolas Jolys viner som åpnet øynene hans. Selv om vingården på 20 hektar først var konvertert til biodynamisk jordbruk i 2004, startet eksperimentene allerede da han overtok vingården etter moren i 1998. Men veien frem har ikke vært uten problemer. Spesielt har motforestillingene blant naboene vært store. Biodynami regnes fortsatt som mystisk blant sørafrikanske vinbønder. Derfor eksporterer Reyneke nesten all vinen sin. Til glede for oss nordboere.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her