Herlig rent fra sør

Blant den store mengden med boksviner som strømmer fra Sør-Afrika finnes det stadig nye overraskelser.
Aase E. Jacobsen
16 April 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

En av dem er vinene til Johan Reyneke fra Stellenbosch, Sør-Afrikas mest kjente vinregion. To av dem er nå å få tak i her til lands. Reyneke Sauvignon Blanc 2008 (57898) er en deilig og fruktig vin med et for området overraskende mineralpreg. En vin som tåler mye smak i maten, og fungerer godt sammen med både fugl og fisk.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Bedre terroiruttrykk
Også den røde Reyneke Cornerstone 2007 (57897) har mye karakter, og er ikke minst en veldig harmonisk og vellaget miks av cabernet sauvignon, syrah og merlot. En svært så innbydende vin som bare venter på at grillsesongen skal starte for fullt!

Det som skiller Reynekes viner fra den sørafrikanske mengden, er først og fremst måten han jobber på. De biodynamiske metodene har sørget for at hans vinplanter gir et langt bedre uttrykk for det sørafrikanske terroiret, altså kombinasjon av klima og jordsmonn, enn konvensjonelt fremstilte viner gjør.

Frukten er renere, og fraværet av fremmedgjær, enzymer og andre hjelpemidler for å kontrollere selve fremstillingsprosessen gir også et mer ekte uttrykk. Den filosofiutdannete Reyneke er dessuten en mann som er sitt samfunnsansvar bevisst. Derfor går overskuddet av salget av Cornerstone til driften av de ansattes familieboliger. Men Reynekes viner er ikke merket med fair trade selv om tanken bak er mye av den samme.

Motforestillinger
Ikke uventet var det møtet med Nicolas Jolys viner som åpnet øynene hans. Selv om vingården på 20 hektar først var konvertert til biodynamisk jordbruk i 2004, startet eksperimentene allerede da han overtok vingården etter moren i 1998. Men veien frem har ikke vært uten problemer. Spesielt har motforestillingene blant naboene vært store. Biodynami regnes fortsatt som mystisk blant sørafrikanske vinbønder. Derfor eksporterer Reyneke nesten all vinen sin. Til glede for oss nordboere.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her