Hetvin til himmels

Regjeringen Bondeviks vedtak om lavere avgifter på hetvin har gitt store utslag på omsetningen. I årets første kvartal har salget av portvin, madeira og sherry økt med hele 66 prosent fra samme periode i fjor.
Redaksjonen
18 Mai 2000 - 22:03

Vedtaket om å redusere avgiften på hetvin med 46,5 prosent fra nyttår har gitt kraftige utslag på Vinmonopolets omsetningstall. I første kvartal har salget av portvin steget med hele 123 prosent, mens salget av madeira har økt med 92 prosent. For sherry er økningen rundt 45 prosent.

- Vi har merket en stigende interesse for hetvin siden januar, sier produktsjef Sturla Rooth i Arcus Produkter. Blant portvinene er Vinmonopolets bestselger Fiin Gammel Portvin fremdeles i særklasse. I 1999 hadde den en markedsandel på rundt 40 prosent.

Billigst i Norge
Prisen på hetvin har gått ned med rundt 50 kroner i gjennomsnitt for en helflaske. Avgiften på hetvin er nå 3,6 prosent mot tidligere 6,8 prosent. Avgiften regnes ut etter alkoholstyrke. For brennevin er dagens avgift på 7 prosent.

- Nå er det billigst å kjøpe hetvin i Norge. Avgiftsreduksjonen har trolig ført til at nordmenn nå kjøper mindre sherry og portvin i Sverige og i tax-freebutikkene, sier rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Mer kutt
Nordahl er positiv til regjeringens signaler i Revidert nasjonalbudsjett, der de går inn for kutt i alkoholavgiftene for å redusere handelslekkasjen til Sverige.

- Det virker som om norske politikere er i ferd med å harmonisere alkoholpolitikken sin mot EU. Det kan virke rart og isolerende dersom vi skal være mye strengere her enn i andre land, sier han.
Trolig vil regjeringen til høsten foreslå kraftig kutt i brennevinsavgiften, ingen avgifter på lett- og alkoholfritt øl, og svensk avgiftsnivå på et nytt alkoholsvakt øl likt svenskenes folkeøl.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her
Dagens rett

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her

Bare prøv denne oppskriften på hjemmelagde seikarbonader med stuede grønnsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her