Hetvin til himmels

Regjeringen Bondeviks vedtak om lavere avgifter på hetvin har gitt store utslag på omsetningen. I årets første kvartal har salget av portvin, madeira og sherry økt med hele 66 prosent fra samme periode i fjor.
Redaksjonen
18 Mai 2000 - 22:03

Vedtaket om å redusere avgiften på hetvin med 46,5 prosent fra nyttår har gitt kraftige utslag på Vinmonopolets omsetningstall. I første kvartal har salget av portvin steget med hele 123 prosent, mens salget av madeira har økt med 92 prosent. For sherry er økningen rundt 45 prosent.

- Vi har merket en stigende interesse for hetvin siden januar, sier produktsjef Sturla Rooth i Arcus Produkter. Blant portvinene er Vinmonopolets bestselger Fiin Gammel Portvin fremdeles i særklasse. I 1999 hadde den en markedsandel på rundt 40 prosent.

Billigst i Norge
Prisen på hetvin har gått ned med rundt 50 kroner i gjennomsnitt for en helflaske. Avgiften på hetvin er nå 3,6 prosent mot tidligere 6,8 prosent. Avgiften regnes ut etter alkoholstyrke. For brennevin er dagens avgift på 7 prosent.

- Nå er det billigst å kjøpe hetvin i Norge. Avgiftsreduksjonen har trolig ført til at nordmenn nå kjøper mindre sherry og portvin i Sverige og i tax-freebutikkene, sier rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Mer kutt
Nordahl er positiv til regjeringens signaler i Revidert nasjonalbudsjett, der de går inn for kutt i alkoholavgiftene for å redusere handelslekkasjen til Sverige.

- Det virker som om norske politikere er i ferd med å harmonisere alkoholpolitikken sin mot EU. Det kan virke rart og isolerende dersom vi skal være mye strengere her enn i andre land, sier han.
Trolig vil regjeringen til høsten foreslå kraftig kutt i brennevinsavgiften, ingen avgifter på lett- og alkoholfritt øl, og svensk avgiftsnivå på et nytt alkoholsvakt øl likt svenskenes folkeøl.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her