Historiens beste vinkjøp?

Vi slutter aldri å la oss imponere av ukens vin som til tross for stadig økende konkurranse i sitt behagelige prissjikt ikke bare fra den nye verden men også fra egne rekker, stadig er en vinner og trolig det beste vinkjøpet generelt sett.
Aase E. Jacobsen
26 September 2002 - 02:01

Portugisiske Periquita 2010 (670), nå i 1999-utgave, er en sjelden fugl siden den klarer å holde samme høye kvalitet år etter år. For to år siden feiret den 150 års jubileum, og det forundrer oss ikke om den var best i klassen den gangen også. Uansett er den verdens eldste vinvaremerke. Allerede i 1855 ble vin solgt med Periquita-navnet på etiketten.

Årsaken til denne langvarige suksessen er at dette er en dønn ærlig vin. En vin som det ikke jukses med i den forstand at produsenten, José Maria Fonseca Successores, som for øvrig er Portguals største innehaver av vinmarker, ikke prøver å tjene enda mer penger ved å fire på kravene til kvalitet på råvaren eller fremstillingsprosessen. Enda volum for Periquita er ganske høyt til å være en så jevnt god vin, rundt seks millioner flasker som er en kraftig økning i løpet av de to siste tiårene. Verdens mest trofaste Periquita-fans finnes i Skandinavia med danskene på topp hva volum angår, Sverige ligger på tredje og Norge på en god femteplass. Med så store volum rekker ikke Fonsecas 500 hektar vinmarker til, derfor må 40 prosent av druebehovet til Periquita kjøpes hos kontraktfestede vinbønder i Sétubal.

Periquita lages på tradisjonelt vis hvilket innebærer at mosten under gjæringen som foregår ved 28 grader og som er optimalt for druen castelão francês, pumpes kontinuerlig over drueskallene slik at mest mulig av smak og fargestoffer trekkes ut (såkalt remontage). Vinen får en påfølgende modning i store franske fat fra 600 til 20.000 liter og av forskjellig alder samt ettermodning i flaske. Dermed er vinen drikkeklar når den etter halvannet år sendes ut på markedet. Som den for tiden tilgjengelige 99-utgaven. Nydelig duft av røde skogsbær, skogbunn, animalskhet og fat. Saftig anslag, veldig godt bærpreg, god stofflighet, svært gode syrer og tanniner som vokser utover mot slutten, lett jordlig og krydret finish. Topp kvalitet for pengene.

Og nå når lammesesongen er over oss for fullt kan du trygt kjøpe inn noen ekstra flasker, for Periquita passer til de fleste lammeretter, enten kjøttet tilberedes som gryte eller steik. Og skulle du få noen flasker til overs, er det bare fint for Periquita har en eventyrlig evne til å modnes meget sakte. I et godt år som 1999, for øvrig det beste på 90-tallet sammen med 1995, holder den fint i ti år. Om ikke altfor lenge kommer 2000-årgangen som i følge ryktene skal være enda bedre, og 2001 blir på samme nivå, så det lønner seg å holde et øye med Periquita.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne fargeklatten øker stemningen rundt middagsbordet
Dagens rett
Pasta med fersk og røkt ørret

Denne fargeklatten øker stemningen rundt middagsbordet

Pasta med fersk og røkt ørret og friske grønnsaker er ikke bare fargerik og smakfull, men også rask å lage, enten den lages av rester eller nyinnkjøpt vare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her