Historisk barolo

Denne baroloen bare må du sikre deg. Klar til å nytes men med et fint lagringspotensial. Og prisen er svært gunstig.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Fire år gammel barolo er normalt et rent barnerov, men Ratti Barolo Marcenasco 2010 (30322) er både åpen og tilgjengelig med et stort aromaspekter, flott syre og fine tanniner, rik, saftig og krydret. Men det har fortsatt et langt liv foran seg. Nydelig til så vel grillet kjøtt som hjort eller and.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Den er signert Renato Ratti, en av pionerene for det moderne Piemonte. Den er da også laget i en semimoderne stil med bruk av barrique, men bare for 30 prosent av vinen. Druene avstilkes og uttrekkstiden under gjæringen er kort.

Viderefører filosofien
I dag er det sønnen Piero som er ansvarlig for vinfremstillingen, og han har videreført farens filosofi som innebærer å bevare mest mulig frukt gjennom kort uttrekkstid og hyppige "overpumpinger" samt ikke minst kortere fatlagring enn hva tradisjonen var frem til 60-tallet. Resultatet er også en mer tilgjengelig vin i ung alder.

Ratti investerte også verdifull tid i å tegne opp Barolo-kartet, med alle det cru-er. Ratti holder selv til i La Morra som er kjent for å gi en mer feminin barolostil enn eksempelvis Monforte, Serralunga og Castiglione di Falletto. Men altså uten at det går utover lagringspotensialet som jo er ett av barolos kjennetegn.

Historisk grunn
Rattis "standard"-barolo kommer fra virkelig historisk grunn. Allerede i romertiden var det kultivert aktivitet her, og vinmarkene har vært dyrket i uminnelige tider. Så tidlig som på 1100-tallet ble vinene fra Marcenascum omtalt, som vinen har hentet sitt navn fra. Det er altså ikke en enkeltvinmark, men en samling av flere som Ratti begynte å kjøpe opp i 1965. Barolo Marcenasco henter sine druer fra flere parseller innen dette underområdet i La Morra.

Marcenasco ligger i utkanten av La Morra , ved 1400-tallsklosteret i landsbyen Annunziata. Hjertet i dette området heter Conca, som er den mest solrike delen av Marcenasco, takket være formen som et amfiteater. Druene herfra gir en av Rattis toppviner, Marcenasco Conca . Og fra Rocche dell'Annunziata , altså ved klosteret, kommer den andre.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Ratti Barolo Marcenasco 2016

Produsent:
Renato Ratti
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
389,90 kr
Varenummer:
3032201
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

 

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen