Drikke
Historisk røverkjøp

Historisk røverkjøp

Denne klassikeren fra Rheingau er et realt kupp i taxfreebutikken.
Aase E. Jacobsen
26 August 2011 - 14:27

Kloster Eberbach Steinberger Riesling 2011 (11071) koster bare kroner 85 kroner og du sparer 55 kroner i forhold til polprisen. Men selv på polet er den et kupp. For her snakker vi om en av de meste tradisjonsrike produsentene i hele Tyskland, enn si hele verden.

Steinete jordsmonn
Den kommer nemlig fra en vinmark med svært lange tradisjoner, Steinberg, som har tilhørt det opprinnelige cistercienserklosteret Eberbach siden 1239. De i alt 30 hektarene er omgitt av en i alt 3 km lang mur. Jordsmonnet er rikt på fossiler og har et steinete skiferholdig øvre jordlag. I bunnen er det sand. Sammen sørger dette for god drenering, mineralsk karakter i vinen samt god magasineringsevne for solvarmen. Vinmarken er sør-sørvestvendt og ligger høyt oppe i Rheingau-åsen hvilket sikrer masse sol og dermed høy modning i druene.

Steinberg spesial
Vår vin er laget av druer med lavest tillatte Oechsle-vekt, såkalt qualitätswein og uten prädikat (kabinett, spätlese osv). Det innebærer i prinsippet druene som plukkes først. Utover høsten resulterer druer herfra i en lang rekke kvaliteter. De siste som plukkes er til de edelsøte vinene som auslese, beerenauslese, trockenbeerenauslese og eventuelt eiswein. Eberbach selekterer også druer fra Steinberg til sin spesialportefølje, de såkalte Cabinetkeller-vinene, som er laget slik at de vil kunne tåle et langt liv i kjelleren, med noe mer restsødme enn det som vanligvis forbindes med trocken, men fortsatt på den tørre siden.

Godt lagringspotensial
En slik finnes på polet i dag. Kloster Eberbach Steinberger Riesling Cabinetkeller 2007 (92013) er en virkelig flott og lovende vin for de neste 20 årene - minst. 1959-utgaven som ikke er i salg i Norge, men som sikkert fortsatt vil dukke opp på Eberbachs berømte årlige auksjoner (i år 24. september), er fortsatt i veldig god form med stor friskhet, om enn veldig utviklete aromaer i retning sopp og kjeller.

En rimeligere og helt tørr tilnærming til denne berømte vinmarken er Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett Trocken 2009 (59367) som også har et veldig godt lagringspotensial.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her