Drikke
Historisk røverkjøp

Historisk røverkjøp

Denne klassikeren fra Rheingau er et realt kupp i taxfreebutikken.
Aase E. Jacobsen
26 August 2011 - 14:27

Kloster Eberbach Steinberger Riesling 2011 (11071) koster bare kroner 85 kroner og du sparer 55 kroner i forhold til polprisen. Men selv på polet er den et kupp. For her snakker vi om en av de meste tradisjonsrike produsentene i hele Tyskland, enn si hele verden.

Steinete jordsmonn
Den kommer nemlig fra en vinmark med svært lange tradisjoner, Steinberg, som har tilhørt det opprinnelige cistercienserklosteret Eberbach siden 1239. De i alt 30 hektarene er omgitt av en i alt 3 km lang mur. Jordsmonnet er rikt på fossiler og har et steinete skiferholdig øvre jordlag. I bunnen er det sand. Sammen sørger dette for god drenering, mineralsk karakter i vinen samt god magasineringsevne for solvarmen. Vinmarken er sør-sørvestvendt og ligger høyt oppe i Rheingau-åsen hvilket sikrer masse sol og dermed høy modning i druene.

Steinberg spesial
Vår vin er laget av druer med lavest tillatte Oechsle-vekt, såkalt qualitätswein og uten prädikat (kabinett, spätlese osv). Det innebærer i prinsippet druene som plukkes først. Utover høsten resulterer druer herfra i en lang rekke kvaliteter. De siste som plukkes er til de edelsøte vinene som auslese, beerenauslese, trockenbeerenauslese og eventuelt eiswein. Eberbach selekterer også druer fra Steinberg til sin spesialportefølje, de såkalte Cabinetkeller-vinene, som er laget slik at de vil kunne tåle et langt liv i kjelleren, med noe mer restsødme enn det som vanligvis forbindes med trocken, men fortsatt på den tørre siden.

Godt lagringspotensial
En slik finnes på polet i dag. Kloster Eberbach Steinberger Riesling Cabinetkeller 2007 (92013) er en virkelig flott og lovende vin for de neste 20 årene - minst. 1959-utgaven som ikke er i salg i Norge, men som sikkert fortsatt vil dukke opp på Eberbachs berømte årlige auksjoner (i år 24. september), er fortsatt i veldig god form med stor friskhet, om enn veldig utviklete aromaer i retning sopp og kjeller.

En rimeligere og helt tørr tilnærming til denne berømte vinmarken er Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett Trocken 2009 (59367) som også har et veldig godt lagringspotensial.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her