Drikke
Historisk røverkjøp

Historisk røverkjøp

Denne klassikeren fra Rheingau er et realt kupp i taxfreebutikken.
Aase E. Jacobsen
26 August 2011 - 13:27

Kloster Eberbach Steinberger Riesling 2011 (11071) koster bare kroner 85 kroner og du sparer 55 kroner i forhold til polprisen. Men selv på polet er den et kupp. For her snakker vi om en av de meste tradisjonsrike produsentene i hele Tyskland, enn si hele verden.

Steinete jordsmonn
Den kommer nemlig fra en vinmark med svært lange tradisjoner, Steinberg, som har tilhørt det opprinnelige cistercienserklosteret Eberbach siden 1239. De i alt 30 hektarene er omgitt av en i alt 3 km lang mur. Jordsmonnet er rikt på fossiler og har et steinete skiferholdig øvre jordlag. I bunnen er det sand. Sammen sørger dette for god drenering, mineralsk karakter i vinen samt god magasineringsevne for solvarmen. Vinmarken er sør-sørvestvendt og ligger høyt oppe i Rheingau-åsen hvilket sikrer masse sol og dermed høy modning i druene.

Steinberg spesial
Vår vin er laget av druer med lavest tillatte Oechsle-vekt, såkalt qualitätswein og uten prädikat (kabinett, spätlese osv). Det innebærer i prinsippet druene som plukkes først. Utover høsten resulterer druer herfra i en lang rekke kvaliteter. De siste som plukkes er til de edelsøte vinene som auslese, beerenauslese, trockenbeerenauslese og eventuelt eiswein. Eberbach selekterer også druer fra Steinberg til sin spesialportefølje, de såkalte Cabinetkeller-vinene, som er laget slik at de vil kunne tåle et langt liv i kjelleren, med noe mer restsødme enn det som vanligvis forbindes med trocken, men fortsatt på den tørre siden.

Godt lagringspotensial
En slik finnes på polet i dag. Kloster Eberbach Steinberger Riesling Cabinetkeller 2007 (92013) er en virkelig flott og lovende vin for de neste 20 årene - minst. 1959-utgaven som ikke er i salg i Norge, men som sikkert fortsatt vil dukke opp på Eberbachs berømte årlige auksjoner (i år 24. september), er fortsatt i veldig god form med stor friskhet, om enn veldig utviklete aromaer i retning sopp og kjeller.

En rimeligere og helt tørr tilnærming til denne berømte vinmarken er Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett Trocken 2009 (59367) som også har et veldig godt lagringspotensial.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her