Hjemmepåske? Da skal du unne deg denne i stort eller lite format

Hjemmepåske? Da skal du unne deg denne i stort eller lite format

Det skjuler seg en vaskeekte barolo bak denne anonyme fasaden, og 2013-årgangen er sublim. På plass i 69 polutsalg. Også magnumen finnes i en håndfull utsalg – eller kan bestilles.

Siden det ikke står barolo på etiketten, koster Borgogno No Name 2013 mye mindre enn hva den normalt ville koste, enda den har masser av nettopp barolokarakter. For druene kommer fra en barolovinmark god som noen, men det ligger ikke uventet en provokasjon bak navnevalget.

Bli bedre kjente med historien bak Borgogno

Et navn som i fravær av navn er blitt en merkevare. Derfor har Farinelli-familien som står bak Borgogno og som også er involvert i en vingård i Friuli, brukt det for en av vinene derfra. Med Vigne di Zamo No Name 2016 er provokasjonen knyttet til tvisten rundt druenavnet tocai friulano som da Ungarn ble med i EU, måtte endres til bare friulano. Men det skjedde ikke uten at det ble en langvarig og bitter strid.

Cannubi-vinmarken gir druer til No Name.

Første gang Borgogno tok i bruk dette våpenet, var med 2005-årgangen som ble underkjent av de italienske vinbyråkratene. Den hadde ikke nok barolokarakter var begrunnelsen.

Siden stuntet fikk så mye oppmerksomhet, har Borgogno lansert No Name hvert år, men den finnes også med barolo på etiketten. 2012-utgaven som er i salg nå er en solid, fyldig og lovende representant for denne delen av Barolo DOCG. Under NebbioloPrima i 2016 da den noe utfordrende 2012-årgangen av barolo ble presentert, var Borgognos baroloer fra Cannubi og Fossati mine absolutte favoritter. Borgogno har altså klart kunststykket å få fram veldig god klassisk aromatisk barolokarakter som ikke overkjøres av årgangens markante tanniner.

Fortsatt veldig tradisjonell

Derfor er også den mer innsmigrende 2013-utgaven av No Name en større favoritt hos meg enn 2012, som på generell basis trenger lengre tid på å komme ut.

Forskjellen på No Name og Borgogno Barolo er utenom den lengre lovbestemte fatmodningen, fire mot tre år, at det er de aller beste og mest solmodne druene som går til baroloen. Druematerialet for begge vinene kommer altså fra fem av Borgognos enkeltvinmarker, såkalte cru-er, nemlig Cannubi, Liste, Fossati, Cannubi San Lorenzo og San Pietro delle Viole som alle ligger i Barolo-kommunen.

No Name er laget i en ørlite mer moderne stil all den tid den har både litt kortere uttrekkstid hvilket gjør tanninene mindre markerte, og altså kortere tid i de store fatene, som gjør vinen drikkeklar også i ung alder. Men No Name er på samme måte som det Borgognos viner har som hovedstil, fortsatt ganske så tradisjonell eller old school som det nå heter.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Borgogno No Name 2016

Produsent:
Borgogno dal 1761
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
325,00 kr
Varenummer:
701401
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Borgogno No Name 2016

Produsent:
Giacomo Borgogno & Figli
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
1.500l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
885,00 kr
Varenummer:
701405
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Le Vigne di Zamò No Name 2016

Produsent:
Le Vigne di Zamo
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Friuli-Venezia Giulia
Pris:
195,00 kr
Varenummer:
7778901
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Borgogno Barolo 2016

Produsent:
Borgogno dal 1761
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
497,90 kr
Varenummer:
7845301
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen