Drikke
Sommerens barolokupp

Sommerens barolokupp

Denne vinen har ikke noe navn da den er en protest mot italiensk vinbyråkrati. Derfor er den også så billig.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Borgogno No Name 2010 (7014)byr på solid barolovaluta. Men det er ikke alle som er enige i. For av årsaker som er vanskelig for andre enn vinbyråkratene å forstå, ble vinen bak protest-etiketten No name i 2005-utgave ikke funnet verdig betegnelsen barolo docg.

Fra topp vinmarker

Og det til tross for at den kommer fra Borgognos tre beste vinmarker rundt Barolo by, nemlig Cannubi, Liste og Fossati.

I stedet for å selge den underkjente baroloen i bulk til utenforstående, valgte Borgognos vinmaker Andrea Farinetti å deklassifisere den og selge den som Langhe Nebbiolo.

Deklassifiserer med vilje

Dette ga så mye positiv oppmerksomhet for Borgogno at når neste årgang av samme vin var klar, solgte han alt som var påtenkt som «standardbarolo», med den superenkle etiketten.

Fra 2008-årgangen har han fordelt vinen på to etiketter. 2010 er nå tilgjengelig i Norge og No Name er en fullblods barolo med godt lagringspotensial.

Den er laget i en tradisjonell stil, men med en nykommers ideer. Farinetti overtok nemlig den tradisjonsrike vinprodusenten Borgogno så sent som i 2008, men møtet med vinbyråkratenes nei samme år satte ingen støkk i den unge vinmakeren.

Les mer om forskjellen på tradisjonell og moderne barolo

Han lager også en lekker dolcetto, Borgogno Dolcetto d'Alba 2012 (93558), en solid og prisgunstig barbera, Borgogno Barbera d'Alba 2012 (46636), selvsagt flere baroloer, akkurat nå er det Borgogno Barolo Riserva 2006 (7015)som er i salg i Norge.

Selger også vellagret vin

Den 10 år eldre Borgogno Barolo Classico Riserva 1996 (46639) finnes fortsatt i noen få polutsalg. Borgogno slipper med jevne mellomrom eldre viner som selges til svært gunstige priser.

Sist, men ikke minst lager Andrea fortsatt Borgogno Barolo Chinato (3760)som er en ganske frisk utgave av denne tradisjonsrike «magemedisinen».

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste, der du kan lese mer om vinen og bestille den.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her