Hvitt burgunderkupp

Denne "vanlige" hvite burgunderen er et veritabelt kupp. Og produsenten har mer godt på lur.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Fichet Bourgogne Blanc Vieilles Vignes 2007 (59630) har nemlig alle de flotte egenskapene vi leter etter i en seriøs hvit burgunder. Selv om den har appellasjonen bourgogne blanc, har den masse meursault-karakter . Det skyldes tre forhold.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Det ene at den kommer fra naboparsellen til premier cru-en Meursault-Charmes, en av de mer attraktive adressene i denne delen av Beaune . Charmes kjennetegnes som navnet antyder, av en forførende karakter, rik og fyldig, og ikke like mineralsk som eksempelvis Perrières og Genevrières, to andre premier cru-er.

Lie nye fat og batonnage
Det andre forholdet er at den er laget av druer fra 40 år gamle vinstokker. Det tredje er at den er laget av Jean-Philippe Fichet, en av de store nye talentene i Burgund. Han kjører et strengt regime i så vel vinmark som vinkjeller og lar vinene få bruke lang tid på å modnes i fat før tapping. Han bruker liten andel nye fat og lite batonnage, altså oppvirvling av bunnfallet.

Det er en metode som flere har blitt forsiktige med etter alle problemene med oksidert vin som ble rapportert for hvite burgundere fra midten av 90-tallet og utover. En av årsakene antas å være utstrakt bruk av batonnage og dermed eksponering overfor oksygen, kombinert med redusert bruk av svovel.

Fichets filosofi gjelder naturlig nok i enda større grad for hans "ekte" meursault-er, som Fichet Meursault les Tessons 2007 (59629) . En kraftpakke av en vin som i øyeblikket er svært ung og lukket, nesten knytt, men som har svært mye å gå på. Og så er den bare en "vanlig" kommune-meursault. Det forteller litt om hva vi kan vente oss av når/om Fichets premier cru-er skulle dukke opp.

Begge vinene finnes som seg hør og bør siden vi snakker om Burgund, i små kvanta.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Fichet Bourgogne Blanc Vieilles Vignes 2007

Produsent:
Jean-Philippe Fichet
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
249,00 kr
Varenummer:
5963001
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Fichet Meursault les Tessons 2007

Produsent:
Jean-Philippe Fichet
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
482,00 kr
Varenummer:
5962901
92 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen