Hvitt burgunderkupp

Denne "vanlige" hvite burgunderen er et veritabelt kupp. Og produsenten har mer godt på lur.
Aase E. Jacobsen
29 April 2010 - 01:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Fichet Bourgogne Blanc Vieilles Vignes 2007 (59630) har nemlig alle de flotte egenskapene vi leter etter i en seriøs hvit burgunder. Selv om den har appellasjonen bourgogne blanc, har den masse meursault-karakter. Det skyldes tre forhold.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Det ene at den kommer fra naboparsellen til premier cru-en Meursault-Charmes, en av de mer attraktive adressene i denne delen av Beaune. Charmes kjennetegnes som navnet antyder, av en forførende karakter, rik og fyldig, og ikke like mineralsk som eksempelvis Perrières og Genevrières, to andre premier cru-er.

Lie nye fat og batonnage
Det andre forholdet er at den er laget av druer fra 40 år gamle vinstokker. Det tredje er at den er laget av Jean-Philippe Fichet, en av de store nye talentene i Burgund. Han kjører et strengt regime i så vel vinmark som vinkjeller og lar vinene få bruke lang tid på å modnes i fat før tapping. Han bruker liten andel nye fat og lite batonnage, altså oppvirvling av bunnfallet.

Det er en metode som flere har blitt forsiktige med etter alle problemene med oksidert vin som ble rapportert for hvite burgundere fra midten av 90-tallet og utover. En av årsakene antas å være utstrakt bruk av batonnage og dermed eksponering overfor oksygen, kombinert med redusert bruk av svovel.

Fichets filosofi gjelder naturlig nok i enda større grad for hans "ekte" meursault-er, som Fichet Meursault les Tessons 2007 (59629). En kraftpakke av en vin som i øyeblikket er svært ung og lukket, nesten knytt, men som har svært mye å gå på. Og så er den bare en "vanlig" kommune-meursault. Det forteller litt om hva vi kan vente oss av når/om Fichets premier cru-er skulle dukke opp.

Begge vinene finnes som seg hør og bør siden vi snakker om Burgund, i små kvanta.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pai gir sikker middagsseier
Dagens rett
Skinke- og løkpai

Pai gir sikker middagsseier

Pai frister alltid, og her får du en klassisk oppskrift som alle kan klare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her