Hvitt påfyll til kjelleren

Franz Hirtzberger lager noen av de kraftigste og mest lagringsdyktige vinene fra Wachau.
Aase E. Jacobsen
18 Februar 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Men volumene er knøttsmå, og det som kommer til Norge er naturlig nok enda mindre. Men det er fortsatt mulig å skaffe seg en smakebit av denne lekre porteføljen. Blant andre er Hirtzberg Hochrain Riesling Smaragd 2008 (49644) en vin det i skrivende stund finnes drøyt 100 flasker igjen av. Et prakteksemplar av en riesling som i den lovende 2008-årgangen vil sørge for mye vinglede de neste 15 årene. Husk å la den få noen timer i karaffelen først.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Stor kapasitet
Hochrain-vinmarken er den nedre fortsettelsen av Singerriedel, en av de fremste cru-ene i Wachau, og derfor en av de mest ettertraktete (og dermed nesten utsolgt). Hochrain har mye av det samme jordsmonnet av forvitringsjord, men med et tynnere lag avleiringsjord på toppen. Den gir veldig mineralske og samtidig svært elegante viner med god kapasitet.

Hirtzberger Steinterrassen Riesling Federspiel 2008 (51151) er en blanding av druer fra flere av familiens brattheng og gir derfor et veldig godt inntrykk av karakteren de oppnår med rieslingdruene: Flott fruktighet og syrestruktur samt veldig god rikdom. Absolutt en vin for kjelleren som også har godt av en tur i karaffelen i dag.

Blodrødt tårn
Men de har også stor suksess med grüner veltliner, blant annet fra den supre vinmarken Axpoint, Hirtzberger Axpoint Grüner Veltliner Smaragd 2008 (49643), som omkranser Hochrain. Den er altså fortsatt tilgjengelig om enn i svært små kvanta. Det er litt mer av Hirtzberger Rotes Tor Grüner Veltliner Federspiel 2010 (51150) som henter sine druer fra vinmarken Rotes Tor som ligger ovenfor Axpoint igjen.

Her er jordsmonnet tynnere og gneissen, glimmerskifteren og skiferen er nærmere overflaten. Resultatet er en svært mineralsk og heftig stil, selv på federspiel-nivå. Navnet har denne vinmarken fått fra tårnet som skal være en rest av den gamle bymuren. Den skal i følge legenden ha blitt farget rød av blod under svenskekrigen på midten av 1600-tallet.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her