I Don Quijotes Änd

Den innbilte ridderen fra La Mancha er hÞstens bokhelt og derfor tilegner vi en hel aften til denne fantastiske figuren. BÄde maten og vinen kommer selvsagt fra hans hjemtrakter.
Aase E. Jacobsen
02 Oktober 2003 - 10:43

I forordet til nyutgivelsen av Don Quijote som ble fÞrt i pennen av Cervantes sÄ langt tilbake som fire hundre Är siden, heter det at hvis du bare skal lese en bok i ditt liv, bÞr det vÊre denne. Og det er forstÄelig, for rikere fantasi kombinert med en dypere forstÄelse for menneskesinnet samtidig som fortellingen er usedvanlig fornÞyelig, skal du lete lenge etter, og trolig finnes den ikke.

La Mancha som omrÄde er dessuten en opplevelse. Det enorme hÞyslettelandskapet hvor horisonten fÞles uendelig er bÄde vakkert og fascinerende samtidig som det byr pÄ et dramatisk klima. Brennende hete om sommeren og kalde vintrer. Perfekte forutsetninger for en rik gastronomi.

Om enn ikke luksuriÞs. I La Mancha er kjÞkkenet svÊrt rustikt og tradisjonelt og nesten fritt for pÄvirkning utenfra. Heldigvis, for det gjÞr besÞk i regionen til en opplevelse. PÄ samme mÄte som Don Quijote i sitt forvirrete sinn klarer Ä fÄ selv det mest loslitte og mÞllspiste til Ä fremstÄ som om det var gullbelagt, er mange av rettene i La Mancha-kjÞkkenet veldig enkle men nÄr du smaker pÄ dem kan erfaringen sidestilles med en Äpenbaring.

Slik er ogsÄ ukens rett. Den aller enkleste og mest fattigslige av alle. Vann, hvitlÞk, gammelt brÞd og egg er det som skal til. Men sku ikke hunden pÄ hÄrene, for denne kombinasjonen er genial, og veldig god.

Intens
La Mancha er nemlig berĂžmt for sin hvitlĂžk. Som dyrkes i enorme kvanta. Og har en sentral plass i gastronomien. Det er nok derfor Cervantes lar Don Quijote si til knekten sin, Sancho Panza: "Spis aldri hvitlĂžk eller lĂžk for da avslĂžres bonden i deg".

La Mancha kan skryte av Spanias eneste DO (denominacion de origen) for hvitlÞk, nemlig Las Pedroñeras i det nordÞstlige hjÞrnet av La Mancha. Disse hvitlÞkene har lilla skall og utmerker seg med sin intense aroma i bÄde duft og smak. Hvis du ikke fÄr tak i disse hvitlÞkene som ofte er tilgjengelig i Norge, fungerer selvsagt andre sorter vel sÄ godt. Men invester i de riktig ferske og saftige variantene, ikke de billige tre-i-en-pakkene som ofte ikke holder mÄl.

Det lille ekstra i denne beskjedne retten kommer fra paprika og salt, og for Ä lÞfte smaken til hÞyder som selv ikke Cervantes klarer Ä overgÄ, river du litt lagret manchego-ost over. Dette er selvsagt osten fra La Mancha, laget av sauemelk, for andre melkedyr, bortsett fra en og annen geit, finnes knapt her i Spanias indre.

HvitlÞkssuppe er typisk vintermat i La Mancha. Ikke bare fordi hvitlÞken som hÞstes i september holder seg gjennom hele vinteren. Men ogsÄ fordi den er den beste medisin, bÄde forebyggende og kurativ. Den sure vintervinden skaper grobunn for bakterieangrep i neseregionen. HvitlÞk har dokumenterte bakteriedrepende egenskaper, og ingen medisin er vel bedre enn den kun kan spise med stort velbehag.

Er du skikkelig snufsete, er et godt glass rÞdvin heller ikke av veien. Og selv om rykende varm suppe ikke er det ideelle sammen med vin, lar vi det passere. Smaken kommer nemlig bedre frem nÄr suppa er passe varm. Og denne suppa skal du ikke spise fort, for den fyller godt opp. Ta heller smÄ porsjoner, og spis litt chorizo, serranoskinke og annen spekemat mellom rundene. BrÞd trenger du strengt tatt ikke til dette mÄltidet, da det er mer enn nok av det i suppa! Men savner du et friskt element oppi det hele, er en blandet salat velkomment i dette gode selskapet.

BÄde hvitt og rÞdt
RÞdvin produseres det mye av i La Mancha, men faktisk har hvitvin alltid vÊrt dominerende i denne regionen, for fortsatt gir fire av sju vinstokker grÞnne druer. Og det blir en del nÄr vinmarkene dekker i alt 700.000 hektar! Det er imidlertid pÄ den rÞde side at det nÄ skjer noe av interesse.

Og det omrÄdets produsenter er blitt veldig dyktige til, er Ä levere gode viner til en rimelig penge. Solaz 2007 (45503) tilhÞrer det moderne La Mancha og er laget av tempranillo med en mindre dose cabernet sauvignon. Fristende duft av kirsebÊr. Saftig og blÞtt smaksanslag, bra fylde, fin friskhet og god ettersmak med innslag av fatkrydder. Et ungt og spenstig fÞlge til en aften i Don Quijotes Änd. Produsent er Bodegas Osborne som er mest kjent for sine sherryer, brandyer og sine rioja'er ved navn Montecillo.

Mer tradisjonell er Viña Albali Reserva 1999 (31016) fra underomrÄdet Valdepeñas lengst sÞr i La Mancha hvor tempranillo spiller solo. Den har et langt mer lagret preg av moden bÊr, fat, trevirke og skinke. Smaken er svÊrt blÞt og forfriskende syrlig oppi alt det runde og utviklede. Ettersmaken byr pÄ de samme aromaer som duften. For den som liker en avrundet moden stil. Og en god partner til bÄde suppen alene og med spansk spekemat.

Klassisk kombinasjon
Men aller best er hvitlÞkssuppen sammen med en sherry. En lite kjent slektning av sherry er vinene fra Montilla-Moriles. De skiller seg fra sherry pÄ flere mÄter. For det fÞrste er druen en annen. Mens det er palomino fino som dominerer i Jerez (sherryhovedstaden), er det pedro ximenez som er druen i Montilla-Moriles. En annen forskjell er at klimaet er varmere siden det er lengre til kysten. Dermed blir det sÄkalte florlaget (et lag av gjÊrsopp) som beskytter vinen mot oksygenpÄvirkning) mye tynnere og mindre aktivt. Dessuten blir sukkerinnholdet i druene sÄ hÞyt at vinen oppnÄr 14,5-15 prosent pÄ egen hÄnd uten tilsetting av sprit som jo er vanlig i Jerez.

Derfor er Crismona Fine Dry (37524) langt mer fruktig enn en fino sherry. Duften byr pÄ gult melent eple. Smaken er den samme , fra midten og utover kommer det typiske finopreget til syne som kan sammenlignes med en blanding av nybakt brÞd, gjÊr, nÞtter og velhengt skinke! Akkurat denne ettersmaken er det som bÊrer vinen og gjÞr den til en nytelse sammen med suppa og spekematen. Denne hadde definitivt Don Quijote satt pris pÄ.

Hvis du ikke liker finostilen, men gjerne vil drikke hvitt, er en hvit rioja tingen. Og sÊrlig nÄr den er lett fatpreget som Marqués de Cåceres Barrel Fermented 2005 (7613). Det er imidlertid frukten som dominerer i sÄ vel duft som smak. Den er rund, fyldig og behagelig men med nok syrer til Ä mÞte maten. I ettersmaken kommer fatet mer frem, noe som gir fin stÞtte overfor spekematen. En sÄ fleksibel vin passer til sÄ vel fisk, gjerne stekt eller med mye hvitlÞk og olje, samt til lyst kjÞtt. Og selvsagt til tapasmat.

Spansk hvitlĂžkssuppe - Sopa de ajo

Spansk hvitlĂžkssuppe - Sopa de ajo

FremgangsmÄte

  1. Kok opp vann eller kraft. Fres hvitlĂžk (finhakkete) og brĂžd i oljen til alt er lett gyllent men ikke svidd.
  2. Tilsett paprikapulveret, rÞr rundt og la krydderet fÄ sette seg i lÞpet av 20-30 sekunder.
  3. Ha i kokende vann eller kraft. La smÄkoke i 10-15 minutter under lokk.
  4. Pisk sammen eggene og tilsett suppen mens du rĂžrer godt. Hell over i en stor suppeterrin.
  5. Dryss over finhakket bladpersille og server med en gang sammen med en skÄl med revet manchego-ost (alternativt parmesan hvis du ikke fÄr tak i den spanske osten).
  6. Server med brĂžd, og gjerne ogsĂ„ med spansk spekemat og en salat.  

Her finner du mange flere deilige supper

Lyst pÄ en annen spansk rett sÄ se her

Bli abonnent pĂ„ aperitif +  og oppnĂ„ store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

FĂ„ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften fÄr du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum

Fra samme produsent kommer ogsÄ strÄlende utgaver fra de beste terroirene i Nord-RhÎne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

BĂ„de den rĂžde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens hĂ„ndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

PĂ„ BEINSPIRED 2026 har du mulighet til Ă„ smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her