Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

I en egen klasse

Allesverloren i Swartland skiller seg ut fra den store mengden av sørafrikanske viner, ikke bare gjennom stil men også druevalg.
Aase E. Jacobsen
10 Kan 2005 - 14:31

Sør-Afrikas versjoner av druen shiraz er for det meste saftige bløte og krydrete i ekte ny verden-stil og hovedsakelig i det konkurranseutsatte under 100 kroner-segmentet. Vingården Allesverloren har valgt denne druen som sitt viktigste satsingsområde med 33 hektar av de til sammen 227.  Allesverlorens resept er imidlertid svært langt fra den generelle sørafrikanske shirazkarakteristikken. Allesverloren Shiraz 2002 er både smaksrik, kompleks og elegant - en kombinasjon som relativt sjelden brukes på viner fra den sørlige halvkule. Duften er parfymert med preg av mørke bær, jordsmonn, velhengt kjøtt og fat. Smaksanslaget er stort og rundt med fin saftighet, god fylde og stoffrikdom, syrene er behagelige og tanninene er bløte, avslutningen er deilig saftig. En nydelig matvin til rike retter av lam eller vilt.

Flott jordsmonnskarakter
Produsenten av denne vinskatten bærer altså navnet Allesverloren som den tyskkyndige raskt gjetter at det ligger en spesiell historie bak. Vingården som kan feire 300 års-jubileum brant nemlig ned til grunnen på et tidspunkt mens eierne var bortreist og da de kom tilbake og oppdaget katastrofen var "alles verloren" konklusjonen som ble dratt.

Gården ligger i Swartland som befinner seg rundt 10 mil nord for Cape Town men ikke mer enn 2-3 mil fra havet. Denne nærheten til havet til tross har Sør-Afrika generelt - og Swartland spesielt - et tørt klima. Allesverloren som er den eldste vingården i regionen nyter imidlertid godt av å ligge ved foten av fjellet Kasteelberg som trekker til seg skyer - og dermed nedbør - fra havet. Likevel er det bare snakk om 200 mm nedbør årlig. Jordsmonnet av leirholdig skifer og forvitret sandstein evner imidlertid både å drenere og holde på nødvendig fuktighet samtidig som vinstokkenes røtter får fritt leide til å trenge dypt ned i grunnen. Dermed trives plantene godt, og som den endelige vinen får fin jordsmonnskarakter.

Lever ikke opp til navnet
Allesverlorens vinmarker fordeler seg over hele skråningen til Kasteelberg. Forskjell i høyde over havet gir forskjeller i så vel jordsmonn og nedbørsmengde. Disse forskjellene utnyttes til å dyrke mange ulike druer. Og Allesverlorens ry ble i første rekke skapt på grunn av deres "portvin" som i Sør-Afrika selges som portvin - hvilket ikke er tillatt nord for Middelhavet.  Men denne portvinen var på uoffisielt besøk i Norge under messen NWX 2004 og representerte et morsomt bekjentskap, mer sødmefylt enn sine portugisiske forbilder men absolutt en god hetvin som altså er laget av portvinsdruene tinta barocca, tinta roriz og sousão samt den lokale pontac.
 
Allesverloren nøyer seg ikke med å bruke portvinsdruene til hetvin, men lager flere gode bordviner som Tinta Barrocca som ble lansert for en tid tilbake og som nå er kommet i ny og mer kompakt årgang (2002) - her er masser av søte mørke bær, lakris, krydder og fat. Litt rustikk og røff stil på grunn av mye alkohol (14,5 prosent) men så er dette heller ingen vin for de som liker den typiske ny verden-stilen.

Sist ut er Touriga Nacional som i 2003-versjon er en massiv sak med masser av søte mørke bær, stall og fatkrydder. Oppi all smakskraften og de litt tørre tanninene finner ganen trøst i god saftighet. Allesverloren lever med andre ord ikke opp til navnet.

Foto: Allesverloren

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her