Ikke riktig så gammel

Til tross for navnet er bitterdrammen Gammel Dansk ikke en gang førti år. Siden fødselen har den imidlertid gått sin seiersmarsj gjennom mange land, og i Norden finnes det mer enn 20 Gammel Dansk-klubber.
Redaksjonen
06 November 2002 - 01:01

Det hele startet faktisk så sent som i 1961 da J. K. Asmund, fabrikksjef på De Danske Spritfabrikker, sammen med medarbeiderne sine begynte å eksperimentere med urter og bær for å lage en ekte bitter kun basert på naturprodukter. Det skulle altså gå tre år før resepten var klar; 29 forskjellige bær, urter, blomster og røtter som lagres på 38 prosent alkohol i tre måneder før styrkedrikken kunne tappes.

Verden i en flaske
Selv om Gammel Dansk er en ekte danske, kommer ingrediensene som til slutt gir den karakteristiske smaken fra alle verdens hjørner. Stjerneanis fra Asia, kanelbark fra Sri Lanka, en villappelsin fra Himalaya og kryddernellik fra Molukkene. Vi finner også pomerans, ingefær, muskat, angelikarot og mer lokal laurbær som tidligere ble brukt for å bedre fordøyelsen og som muskelavslappende middel. Også eikespon fra kanadisk villeik inngår i den lange krydderlisten. Den fullstendige innholdslisten og blandingsforholdet er det bare to personer som kjenner, og de er selvsagt tause som graven.

På grunn av aromastoffenes ulike grader av flyktighet skjer krydderuttrekkene i fem forskjellige kar. Tankene fylles til randen med krydderblanding. Så tilsettes 96 prosent sprit samt vann slik at blandingen holder 38 prosent. Når alkoholen har trukket ut aromastoffene og væsken tappes videre til blandetanken, tar det to mann ti dager å spa ut krydderrestene fra tanken.

Krydderrestene blir siden levert til lokale bønder som jordforbedringsmiddel.
Hele produksjonsprosessen er kald, det vil si at Gammel Dansk blir laget ved romtemperatur.

Høyt henger de...
Bitteren har lange tradisjoner hos broderfolket i sør, og bitter basert på viltvoksende rognebær har alltid stått på bordet i de danske hjem. Historisk sett kan bitteren spores tilbake til Christian IIIs datter, Anna av Sachsen. Hun etterlot seg ikke mindre enn 181 kryddersnapser som var komponert i et eget laboratorium på slottet. Reseptene var da som nå, en godt bevoktet hemmelighet, og da Anna døde i 1586 ble det kjent at ikke engang hennes bror, Fredrik II, skulle få se snapseoppskriftene - blant annet fordi det var allment kjent at Fredrik var litt for glad i disse medisinene!

Nummer to
I dag er Gammel Dansk nummer to på listen over Danmarks mest solgte sprit, og det tappes mer enn fire millioner liter hvert år. På originaletiketten (som visstnok ikke er tillatt i Sverige...) står det at Gammel Dansk "gør godt om morgenen, efter dagens dont, under jagten, på fisketuren eller som aperitif". Prøv og nyt ved romtemperatur, som snaps eller som et ypperlig akkompagnement til øl. For den som synes det blir for mye av det gode (les: bitre) kan kanskje den søtere varianten «1-Enkelt» være et alternativ.

Foto: De Danske Spritfabrikker

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her