Imponerende boksvin

Her får du en boks med sjeldent høy kvalitet på innholdet.
Aase E. Jacobsen
01 Juni 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Zaccagnini Yamada Pecorino er laget av druer som så vidt unngikk glemselens slør i etterkrigstidens jakt på større avlinger. Pecorino er nemlig en naturlig lavtytende hvitvinsdrue, som også har langt mer karakter enn den dominerende hvite druen i Abruzzo, trebbiano.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Eksperimenterer

Når den får godt stell, og det gjør den hos Az. Agr. Cicci Zaccagnini som jobber økologisk i vinmarkene, gir den vin med god mineralsk karakter og flott frukt. Produsenten er for øvrig veldig godt kjent i Norge fra før av gjennom sin bestselgende "pinnevin" , altså flasken som har en liten bit av en vinstokk rundt halsen. Zaccagnini er også berømt for Italias beste søtvin, Clematis 2006, som er laget av samme drue som pinnevinen. Sammen med Yamada er denne vinen et resultat av Zaccagninis eksperimenteringsiver.

Elsket av sauer

Pecorino stammer egentlig fra nabofylket Marche, men dyrkes nå også i Lazio og Umbria. Navnet som betyr "liten sau" har den fått fordi sauene har en spesiell forkjærlighet for denne druen. Pecorino modner tidlig og har små bær med tynt skall. 

Zaccagnini bruker kun den første mosten, altså uten å måtte presse druene. En teknikk som kun benyttes for mer påkostete viner, og i hvert fall ikke for viner beregnet for boks, all den tid utbyttet blir mye mindre.

Flasken best

Denne "gavmildheten" fra produsentens del, kan vi som forbrukere bare smile og takke ja til. Vinen finnes nemlig også i flaske, men da til en høyere pris. Det er også en liten forskjell på innholdet som det alltid er på grunn av filtrering og mer bruk av svovel (som "spiser" en del av fruktigheten). Flasken har enda mer av den imponerende frukten som Zaccagnini klarer å hente ut av denne unnselige druen. Så jeg vet i hvert fall hva jeg foretrekker.

Bestill Ukens vin med en gang

Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Yamada Pecorino BiB 2014 (59747)

Yamada Pecorino BiB 2014 (59747)

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:

Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .

Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her