Imponerende boksvin

Her får du en boks med sjeldent høy kvalitet på innholdet.
Aase E. Jacobsen
01 Juni 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Zaccagnini Yamada Pecorino er laget av druer som så vidt unngikk glemselens slør i etterkrigstidens jakt på større avlinger. Pecorino er nemlig en naturlig lavtytende hvitvinsdrue, som også har langt mer karakter enn den dominerende hvite druen i Abruzzo, trebbiano.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Eksperimenterer

Når den får godt stell, og det gjør den hos Az. Agr. Cicci Zaccagnini som jobber økologisk i vinmarkene, gir den vin med god mineralsk karakter og flott frukt. Produsenten er for øvrig veldig godt kjent i Norge fra før av gjennom sin bestselgende "pinnevin" , altså flasken som har en liten bit av en vinstokk rundt halsen. Zaccagnini er også berømt for Italias beste søtvin, Clematis 2006, som er laget av samme drue som pinnevinen. Sammen med Yamada er denne vinen et resultat av Zaccagninis eksperimenteringsiver.

Elsket av sauer

Pecorino stammer egentlig fra nabofylket Marche, men dyrkes nå også i Lazio og Umbria. Navnet som betyr "liten sau" har den fått fordi sauene har en spesiell forkjærlighet for denne druen. Pecorino modner tidlig og har små bær med tynt skall. 

Zaccagnini bruker kun den første mosten, altså uten å måtte presse druene. En teknikk som kun benyttes for mer påkostete viner, og i hvert fall ikke for viner beregnet for boks, all den tid utbyttet blir mye mindre.

Flasken best

Denne "gavmildheten" fra produsentens del, kan vi som forbrukere bare smile og takke ja til. Vinen finnes nemlig også i flaske, men da til en høyere pris. Det er også en liten forskjell på innholdet som det alltid er på grunn av filtrering og mer bruk av svovel (som "spiser" en del av fruktigheten). Flasken har enda mer av den imponerende frukten som Zaccagnini klarer å hente ut av denne unnselige druen. Så jeg vet i hvert fall hva jeg foretrekker.

Bestill Ukens vin med en gang

Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Yamada Pecorino BiB 2014 (59747)

Yamada Pecorino BiB 2014 (59747)

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:

Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .

Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag sjokoladeparfaitkake som en mesterkonditor
Ukens kake

Lag sjokoladeparfaitkake som en mesterkonditor

Det som høres ut som noe veldig komplisert, er faktisk ikke så vanskelig, bare du er konsentrert og nøye gjennom prosessen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her