Imponerende høstnytt

Vinene til denne produsenten representerer noe av lekreste som lages i sin kategori. Perfekt timet til høstens gastronomiske gleder.
Aase E. Jacobsen
09 Oktober 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ginestreto Rosso di Montalcino 2006 (59047) er denne høstens største nyhet gitt alt den har å by på for "skarve" to hundre kroner. Nemlig både kompleksitet og lagringspotensial i tillegg en besnærende frukt som gjør at du knapt kan vente med å smake den. Nydelig til høstlige godsaker som lam og elg, men også lyst kjøtt med sopptilbehør.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Sublimt
Denne enkeltvinmarksvinen er et godt bevis på at rosso di montalcino kan være en svært så seriøs vin, som står helt på egne ben, og slett ikke er underlegen "storebror" brunello. Også i denne kategorien stråler Fuligni, for Fuligni Brunello di Montalcino 2003 (59046), er den noe atypiske årgangen til tross en usedvanlig flott vin. Mens mange 2003-brunelloer "plages" av litt myk syre og litt rustikke tanniner, er denne sublim. En drøm av en vin som fortjener det beste av hjort, elg, reinsdyr og rype, men også rike lammeretter.

Streng seleksjon
Fuligni er et nytt bekjentskap for nordmenn, i hvert fall på polet, men slett ingen ny aktør i Montalcino-toppen. Faktisk har familien tradisjoner tilbake til 1400-tallet, og som så mange andre av Toscanas gamle familier, også med adelige røtter. Vingården holder hus i den tidligere storhertugen av Montalcinos residens.

Men den lange historien til tross, var det først i 1983 at vinene derfra nådde markedet. Siden den gang har Fuligni etablert et renommé for veldig tradisjonelt lagete og sterkt stedbundne viner.

De store velbrukte fatene (botte) dominerer og vinfremstillingen foregår i sementtanker. Ikke noe fancy rustfritt stål, her nei. Mens rosso'en henter sine druer fra én enkelt vinmark, er brunello'en en miks av fire. Men Fuligni er ingen stor produsent, med bare 10 hektar vinmark til sammen og streng seleksjon blir det aldri mer enn 20.000 flasker.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.
Matkurs og vinkurs
Cocktailkurs i Oslo

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.

Den 11. september inviterer vi til et eksklusivt cocktailkurs hvor du lærer å lage 5 cocktails. Det er begrenset antall plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her