Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

ingle ells - ingle ells

Slik lød en gang annonseteksten med payoff?et "the holidays aren?t the same without" for et av de store whiskymerkene. Alle gjettet seg selvsagt til at det var J&B det var snakk om. Her er hemmeligheten bak bokstavene.
Redaksjonen
02 Desember 1999 - 13:48

Du gjettet selvfølgelig riktig? Jingle Bells.
Med all oppmerksomheten maltwhisky oppnår er det lett å glemme det største whiskymarkedet, nemlig blended, og da særlig skotsk. Blended whisky innebærer en høy andel maisbasert whisky. Denne er mye mildere, fyldigere og mer nøytral enn maltwhisky. -Vi bruker seksti prosent maiswhisky i vår J&B Rare. Siden vi eier deler av det største maisdestilleriene, er vi alltid sikret topp kvalitet, forteller Tom B. Smith. Han er kvalitetssjef for blandingen av de mange enkeltwhiskyene som inngår i denne populære scotch?en med den gule etiketten. Etter 27 år hos J&B har han et godt og sikkert grep om produktet. Det er særlig maltwhiskyene i blandingen som dominerer i antall, 42 forskjellige hvorav 36 av dem kommer fra Speyside. Samtlige herfra er dessuten trippeldestillert. Det er også dette distriktets karakteristika som gjenfinnes i J&B Rare, nemlig fruktig og floral med et elegant og dempet røykpreg. Det lille som finnes av røykpreg i J&B Rare stammer fra den ene prosenten med Islay, så dominerende er altså maltwhiskyene herfra. J&B Rare er for øvrig lysere enn de fleste blended whiskyer. Forklaringen er at den ikke tilsettes karamell, et viktig tilsetningsstoff i de fleste brune brennevinstyper.
 
Blended whisky er som champagne uten årgang, "consistency is the key" som Smith uttrykker det, derfor benyttes et stort antall komponenter for utviske eventuelle årgangsvariasjoner i enkeltelementer. -Selv om en rekke destillerier er forsvunnet gjennom årenes løp, er det kommet nye til, og det er fortsatt stort nok mangfold i den skotske destilleriverden til å finne fullgode erstatning når en faller fra, poengterer Smith.
 
Kjernen i J&B er noe som Smith kaller "heart of the blend"; det er de 42 utvalgte maltwhiskyene med opprinnelse i til sammen 470 ulike fat som modnes sammen før de tilslutt blandes opp med maiswhiskyene.
 
J&B som er å finne blant de tre største internasjonale whiskymerkene er altså ingen smågutt i whiskybransjen. 100 millioner liter whisky ligger til enhver tid på lager. Den yngste komponenten i J&B er fem år, de øvrige 6-8 år. Smith har ansvaret for en halv million fat med whisky. Han bruker kun bourbon-fat. De kjøpes demontert (fra USA) og settes sammen på stedet til passende størrelse. Fat til skotsk whisky kan maksimalt romme 700 liter. Og siden hvert fat brukes i minst 30 år, er det lett å forstå at fatet som sådan gir lite aromaer til whiskyen. -De gamle bourbon-fatene er flotte, de gir en delikat bløthet til så vel mais- som maltwhisky, sier Smith.
 
Markedet for luksusblended er for tiden vanskelig som følge av

Asia-krisen. J&B Ultima lages i et svært lite antall, kun 12000 flasker pr år og ble lansert i 1994. Denne komplekse whiskyen består av 128 forskjellige malt- og maiswhiskyer. Forholdet mellom dem er det samme som for standardutgave. Gjennomsnittsalderen er imidlertid høyere. Den eldste komponenten er en 1964 Springbank. Ultima er ikke i salg gjennom Vinmonopolet, derimot på Gardermoen. Heller ikke J&B?s to andre (12 og 15 år gamle) er tilgjengelig i Norge. Standard J&B, derimot, er i basisutvalget og koster kroner 325 (v.nr. 153). I anledning julen leveres den med en spesialdesignet kartong.
 
Hva står så J&B for? Justerini & Brooks er en av de fornemste vinhandlerne i London (i fasjonable St. James Street). Giacomo Justerini het en italiensk lykke- og skjørtejeger som havnet i London på grunn av en operasangerinne. Det ble ikke noe ut av det forholdet. I stedet etablerte Justerini en vinhandel i 1749. Allerede i 1760 fikk han den første av i alt åtte kongelig leverandøravtale av daværende kong George III. Hvorvidt dagens skandaleomsuste kongehus serverer J&B sier ikke historien noe om, men det virker som de kan trenge en innimellom.
 
Aase E. jacobsen
12.12.98
 

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1090 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her