ingle ells - ingle ells

Slik lød en gang annonseteksten med payoff?et "the holidays aren?t the same without" for et av de store whiskymerkene. Alle gjettet seg selvsagt til at det var J&B det var snakk om. Her er hemmeligheten bak bokstavene.

Du gjettet selvfølgelig riktig? Jingle Bells.
Med all oppmerksomheten maltwhisky oppnår er det lett å glemme det største whiskymarkedet, nemlig blended, og da særlig skotsk. Blended whisky innebærer en høy andel maisbasert whisky. Denne er mye mildere, fyldigere og mer nøytral enn maltwhisky. -Vi bruker seksti prosent maiswhisky i vår J&B Rare. Siden vi eier deler av det største maisdestilleriene, er vi alltid sikret topp kvalitet, forteller Tom B. Smith. Han er kvalitetssjef for blandingen av de mange enkeltwhiskyene som inngår i denne populære scotch?en med den gule etiketten. Etter 27 år hos J&B har han et godt og sikkert grep om produktet. Det er særlig maltwhiskyene i blandingen som dominerer i antall, 42 forskjellige hvorav 36 av dem kommer fra Speyside. Samtlige herfra er dessuten trippeldestillert. Det er også dette distriktets karakteristika som gjenfinnes i J&B Rare, nemlig fruktig og floral med et elegant og dempet røykpreg. Det lille som finnes av røykpreg i J&B Rare stammer fra den ene prosenten med Islay, så dominerende er altså maltwhiskyene herfra. J&B Rare er for øvrig lysere enn de fleste blended whiskyer. Forklaringen er at den ikke tilsettes karamell, et viktig tilsetningsstoff i de fleste brune brennevinstyper.
 
Blended whisky er som champagne uten årgang, "consistency is the key" som Smith uttrykker det, derfor benyttes et stort antall komponenter for utviske eventuelle årgangsvariasjoner i enkeltelementer. -Selv om en rekke destillerier er forsvunnet gjennom årenes løp, er det kommet nye til, og det er fortsatt stort nok mangfold i den skotske destilleriverden til å finne fullgode erstatning når en faller fra, poengterer Smith.
 
Kjernen i J&B er noe som Smith kaller "heart of the blend"; det er de 42 utvalgte maltwhiskyene med opprinnelse i til sammen 470 ulike fat som modnes sammen før de tilslutt blandes opp med maiswhiskyene.
 
J&B som er å finne blant de tre største internasjonale whiskymerkene er altså ingen smågutt i whiskybransjen. 100 millioner liter whisky ligger til enhver tid på lager. Den yngste komponenten i J&B er fem år, de øvrige 6-8 år. Smith har ansvaret for en halv million fat med whisky. Han bruker kun bourbon-fat. De kjøpes demontert (fra USA) og settes sammen på stedet til passende størrelse. Fat til skotsk whisky kan maksimalt romme 700 liter. Og siden hvert fat brukes i minst 30 år, er det lett å forstå at fatet som sådan gir lite aromaer til whiskyen. -De gamle bourbon-fatene er flotte, de gir en delikat bløthet til så vel mais- som maltwhisky, sier Smith.
 
Markedet for luksusblended er for tiden vanskelig som følge av

Asia-krisen. J&B Ultima lages i et svært lite antall, kun 12000 flasker pr år og ble lansert i 1994. Denne komplekse whiskyen består av 128 forskjellige malt- og maiswhiskyer. Forholdet mellom dem er det samme som for standardutgave. Gjennomsnittsalderen er imidlertid høyere. Den eldste komponenten er en 1964 Springbank. Ultima er ikke i salg gjennom Vinmonopolet, derimot på Gardermoen. Heller ikke J&B?s to andre (12 og 15 år gamle) er tilgjengelig i Norge. Standard J&B, derimot, er i basisutvalget og koster kroner 325 (v.nr. 153). I anledning julen leveres den med en spesialdesignet kartong.
 
Hva står så J&B for? Justerini & Brooks er en av de fornemste vinhandlerne i London (i fasjonable St. James Street). Giacomo Justerini het en italiensk lykke- og skjørtejeger som havnet i London på grunn av en operasangerinne. Det ble ikke noe ut av det forholdet. I stedet etablerte Justerini en vinhandel i 1749. Allerede i 1760 fikk han den første av i alt åtte kongelig leverandøravtale av daværende kong George III. Hvorvidt dagens skandaleomsuste kongehus serverer J&B sier ikke historien noe om, men det virker som de kan trenge en innimellom.
 
Aase E. jacobsen
12.12.98
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen